Kiss Time Out

„Zona de interes”, un film care nu poate să te lase indiferent

După cinci nominalizări la Oscar, Grand Prix la Cannes și sute de articole care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest se vede acum în cinematografele din România.

De Monica Felea

Povestea filmului:

Comandantul de la Auschwitz, Rudolf Höss (Christian Friedel), și soția sa, Hedwig (Sandra Hüller), se străduiesc să își construiască o viață de vis pentru familia lor într-o casă cu grădină aflată chiar lângă lagăr.

Despre Holocaust s-au făcut multe filme care au rămas în istorie, unele dintre ele extrem de greu de dat uitării. Pare imposibil de spus ceva ce s-a spus deja în atât de multe feluri.


Și totuși, cel mai recent film al lui Jonathan Glazer, „The Zone of Interest”, a zguduit din temelii tot ceea ce știam despre cum cinematograful poate spune o poveste pe care toată lumea o știe.

Succesul filmului a venit ca un taifun peste iubitorii de cinema din întreaga lume și a făcut din „Zona de interes” cel mai așteptat film dintre cele ce se află anul acesta pe lista Oscarurilor.

Cu atât mai mult cu cât în America și în întreaga lume filmul a avut parte de o premieră limitată și foarte atent curatoriată.

Naziștii SS numeau „Zona de interes” cei 40 de kilometri pătrați care înconjoară complexul de la Auschwitz, cel mai mare în sistemul concentraționar nazist,  alcătuit din trei lagăre principale și aproape 50 de lagăre secundare. În 2014, scriitorul Martin Amis prelua denumirea „Zona de interes” pentru titlul unei cărți care avea să facă valuri în întreaga lume. În ea, un personaj descrie „zona” ca fiind asemănătoare cu o oglindă care dezvăluie adevărata față a cuiva.


În adaptarea cinematografică, Jonathan Glazer se dovedeşte mai puţin interesat de reflecţie și mai mult de reprimare. „Zona de interes” este un film despre personaje care refuză cu fermitate să se vadă pe ei înșiși: recunoașterea și confirmarea îi înnebuneşte uşor.

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.