Nimic nu se compară cu drumul cu mașina de la Milan la lacul Como. După ce șerpuiești printre autostrăzi industriale și ajungi aproape de lac, deja cobori într-un paradis italian.
Cu mult înainte ca George Clooney să pună piciorul în lac, Como a inspirat mulți artistocrați, actori de la Hollywood și artiști (Leonardo da Vinci a folosit peisajul muntelui Lecco drept decor în pictura lui Fecioara pe stânci.)
Peisajul calm e desprins dintr-o altă lume: lacul e împresurat de sătuce răsfirate, care stau la picioarele Alpilor cu vârfurile albe de zăpadă, iar zona are propriul climat subtropical, unde palmierii se amestecă cu chiparoșii și florile în culori strălucitoare.
Cea mai minunată chestie la Como e că la 45 de minute cu mașina de Milano, dar pare să fie o lume în sine. Aerul e curat, apa e călduță (mai ales vara), iar mâncarea e delicioasă.
Unul dintre cele mai vechi hoteluri de pe lac, Grand Hotel Tremezzo – care a fost construit la începutul anilor 1900 – e situat lângă grădinile botanice ale Villei Carlotta, care datează din secolul XVIII, și are o poziție perfectă către centrul lacului.
Citește și: Dacă tot mai ești obsedat de călătorii după o anumită vârstă ajungi cam distrus
Hotelul, al cărui nume e pomenit de Greta Garbo în filmul Grand Hotel (1932) are o priveliște fără seamăn spre lac, din orice parte te uiți – fie din holul cu catifea roșie sau de pe restaurantul cu terasă. Vechi de un secol, hotelul a fost construit ca un palat art nouveau și atunci când îl vezi, nu poți să nu te gândești la Grand Budapest Hotel al lui Wes Anderson: totul e simetric și estetic, serviciile sunt ireproșabile și camerele au coloane și marmură italiană.
Terenurile Tremezzo cuprind grădini botanice imense, terenuri de tenis, săli de sport și o piscină în aer liber. La parter găsești o stațiune modernă și frumoasă, cu saună, aburi și un bazin de înot care se varsă în lac. Dacă ajungi vreodată acolo, încearcă un masaj profund, bea niște ceai verde și privește asfințitul, apoi ia cina la restaurantul La Terrazza, unde trebuie să încerci sparanghelul și pastele penne cu trufe negre.
Citește și: Cum poți să-ți iei țeapă în călătorii
Dacă e suficient de cald, poți intra în piscina hotelului, care are cam aceeași temperatură cu cea a lacului Como. Și absoarbe vederile panoramice cu Alpii înzăpeziți. Îți spun eu c-o să uiți de telefon.
Hotelul mai are și o gondolă pentru excursii pe lac. Poți face o excursie de o zi până la Villa II Balbiano sau în sătucul Bellagio și plimbă-te pe aleile pietruite. Sau fă o plimbare până la Villa Melzi, o vilă italiană pitorească din secolul XVIII care găzduiește unele dintre cele mai rare plante din lume și a fost proiectată de arhitectul Luigi Canonica și agronomul Luigi Villoresi.
În mijlocul lacului e ascunsă o altă perlă misterioasă. Insula solitară Isola Comacina, care nu are nimic pe ea în afară de un restaurant (Locanda dell Isola Comancina) cocoțat pe un deal. De când și-a deschis porțile în 1947, restaurantul a servit același meniu, dar după fiecare masă, le oferă oaspeților un exorcism cu foc, ca să alunge din ei blestemul insulei izolate.
Dacă te cazezi chiar la Grand Hotel Tremezzo, vei avea acces la ultima achiziție a hotelului, o capodoperă barocă din secolul XVIII. Villa Sola Cabiati e o proprietate cu șase dormitoare care a fost deținută, pe vremuri, de familia Serbelloni și care e plină de tablouri și fresce și mobile demne de muzeu. E închisă pentru public, dar poți ruga personalul hotelului să-ți pregătească un prânz în grădinile de lămâi ale vilei sau sau o petrecere privată în interior.
Traducere: Oana Maria Zaharia