Știai că în lume, în fiecare zi, sunt produse aproape 100 de milioane de sticle de plastic? Ei bine, majoritatea ajung fie în gropile de gunoi, fie în apele curgătoare, de unde sunt purtate către apele oceanelor. O mare parte din aceste deșeuri sunt fabricate din PET, material obținut din procesarea țiteiului, o resursă prețioasă.
În fiecare an, numai industria ambalajelor din PET consumă peste 150 de miliarde de litri de țiței, suficient cât să asigure benzina pentru o jumătate de milion de mașini, timp de un an întreg!
PET este un tip de plastic reciclabil, în proces plasticul fiind zdrobit și apoi mărunțit în fulgi mici care sunt mai apoi reprocesați pentru a crea alte produse. Știai că PET și poliesterul textil sunt de fapt unul și același material, doar că altfel prelucrat? Cam 60% din producția de PET este folosită pentru realizarea fibrelor textile, așa că în acest moment există mari șanse ca tu să porți o bluză sau o rochie din poliester!
Tocmai de aceea, încurajăm reciclarea produselor fabricate din PET, pentru că astfel vei salva mediul de la o sursă de poluare, economisind resurse naturale prețioase.
Probabil că ai mai văzut simbolul triunghiular pe sticlele sau ambalajele de plastic, dar nu ai înțeles până acum de ce fiecare are numere diferite!
Codurile sunt de la 1 la 7, iar acestea reprezintă următoarele tipuri de materiale:
1. Polietilen tereftalat (PET) – adică materialul din care sunt fabricate bidoanele ușoare, din care bei apă sau băuturi răcoritoare. Produsele din categoria 1 trebuie reciclate, și nu reutilizate, pentru că pot elibera substanțe nocive.
2. Polietilen de mare densitate (HDPE) este un tip rigid de plastic, din care se produc bidoanele pentru detergenți, jucării și unele pungi. Este cel mai des reciclat și e considerat printre cele mai puțin periculoase forme de plastic.
3. Policlorură de vinil (PVC) este acel tip de plastic flexibil, din care sunt produse cablurile pentru calculatoare. Produsele din PVC nu se reciclează, iar multe dintre acestea nu sunt nici reutilizabile.
4. Polietilen cu densitate mică (LDPE) se folosește pentru fabricarea pungilor din magazine, dar și a anumitor haine. Totuși, acesta nu este considerat un material rezistent și nu este reutilizabil și nici nu se poate recicla.
5. Polipropilen (PP) - un tip de plastic dur și ușor, dar rezistent la căldură. Se folosește pentru ambalarea alimentelor și pentru fabricarea paielor și a capacelor. Produsele din polipropilen se pot reutiliza, și se pot recicla doar în anumite condiții.
6. Polistiren (PS) este un tip de plastic ieftin și ușor, utilizat în special pentru materialele de construcții. Nu se poate recicla, așa că se recomandă evitarea acestui material.
7. Alte tipuri de plastic, rezultate din diferite amestecuri, sunt folosite pentru producerea pieselor de mașină și a biberoanelor. Sunt destul de greu de reciclat și nu se recomandă reutilizarea acestora.
Nu uita că pe 15 septembrie, facem curățenie pe toată Planeta, într-o singură zi! Obiectivul World Cleanup Day este de a mobiliza 5% din populația Globului pentru a produce o schimbare reală de comportament. România va organiza o Zi de Curățenie Națională pentru a șasea oară, după cele 5 acțiuni de succes desfășurate începând cu anul 2010.