Festivalul de la Mamaia şi-a început povestea în 1963, devenind cel mai cunoscut festival muzical românesc. De-a lungul anilor, nume mari ale muzicii uşoare, pop sau rock au urcat pe scena acestui festival, la început debutând, mai târziu susţinând recitaluri.
La început, Festivalul de la Mamaia era destinat mai mult zonei de creaţie, aşa că interpreţii cântau piesele care le erau oferite de compozitori. Ulterior a apărut şi o secţiune de interpretare, unde s-au făcut remarcate câteva voci legendare ale muzicii româneşti.
La prima ediţie din 1963 au participat artişti precum Margareta Pâslaru, Constantin Drăghici, Doina Badea, Aurelian Andreescu şi Florin Bogardo.
Loredana Groza
Câţiva ani mai târziu, pe scena de la Mamaia, în 1986, s-a făcut remarcată şi Loredana Groza. Artista a câştigat trofeul de la Mamaia cu piesa „Mă întreb ce să fac“, un cântec original, scris special pentru ea de Marius Ţeicu, pe versurile lui Eugen Rotaru.
Pe atunci, părinţii artistei credeau că aceasta nu avea nico şansă să câştige competiţia muzicală, deoarece organizatorii au uitat să îi treacă numele pe afiş. Se pare că toată acestă întâmplare i-a adus noroc Loredanei Groza, care a plecat acasă cu marele trofeu.
Mădălina Manole
În 1988, Mădălina Manole a participat şi ea la Festivalul Mamaia, cu piesa „Un om sentimental“ compusă de Şerban Georgescu. Acesta a fost începutul unei colaborări de succes între cei doi, care au reuşit la scurt timp să cucerească piaţa muzicală românească, lansând piese care deveneau rapid şlagăre fredonate şi iubite de români.
Laura Stoica
După ce a participat la preselecțiile pentru Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia în anii 1987, 1988 și 1989, fără a avea vreun succes, Laura Stoica a decis să se înscrie pentru a patra oară, în 1990. Se pare că în acel an, artista a reuşit să impresioneze juriul şi a trecut de preselecţie. Participarea ei la prima ediţie de după Revoluţie, a fost un adevărat succes, Laura câştigând marele premiu cu piesa „Dă, Doamne, cântec”, compusă de Viorel Gavrilă.