Serialul „Killing Eve”, produs de BBC America, se bucură de un imens succes la nivel internațional, fiind premiat în 2019 la Globurile de Aur și la British Academy Television Awards. Producția a debutat în 2018, având-o drept protagonistă pe Cristina Yang, care joacă rolul lui Eve Polanstri, un ofițer de securitate aflat pe urmele unei criminale periculoase, cunoscută sub porecla de Villanelle.
Serialul a fost filmat în mai multe locuri din Europa, iar pe lista destinațiilor a fost inclusă și România. Echipa de filmare a venit pentru două săptămâni la București, pentru a filma câteva scene, care în serial se petreceau de fapt în Moscova și Paris.
Filmările s-au desfășurat în centrul Bucureștiului și în localitățile din jurul capitalei. Echipa de producție a considerat că anumite zone din capitală seamănă cu cartierele din Moscova, așa că actorii au rămas să filmeze în România și nu au mai fost nevoiți să se deplaseze în Rusia.
„Bucureștiul a fost o locație versatilă, datorită arhitecturii sale”, a declarat Oana Prata de la Alien Film. „Câteva cartiere semănau din punct de vedere arhitectural cu ceea ce căutam noi”, a adăugat aceasta.
De asemenea, echipa a ales să filmeze câteva scene și în localitățile de lângă București, mai exact în Snagov, unde filmările s-au desfășurat atât afară, cât și în interior.
Pe lângă România, filmările s-au mai desfășurat și în Paris, Londra, Toscana și Berlin. O echipă formată din 50 de persoane s-a deplasat la fiecare punct de filmare, iar pe lângă aceasta, în fiecare destinație a mai existat și o echipă locală de profesioniști.
Sandra Oh, cunoscută și pentru serialul „Grey's Anatomy”, a dezvăluit în cadrul unui interviu cu Jimmy Kimmel că echipa din România a fost favorita ei, deoarece a fost cea mai creativă.
„Echipa mea preferată a fost cea din România. Iubesc România, iubesc orașul București!”, a spus Sandra Oh.
Urmărește clipul de mai jos pentru a afla prin ce peripeții a trecut Sandra Oh la filmările din România!
În 2018, guvernul român a adoptat o hotărâre așteptată de mulți ani – o schemă de ajutor de stat în valoare de 50 milioane euro, menită să stimuleze producătorii străini să filmeze în România. În engleză, termenul se numește cash rebate și face referire la un procent din cheltuielile efectuate în țara respectivă, pe care producătorii îl recuperează la sfârșitul filmărilor.
Un proiect nu poate primi mai mult de 10 milioane de euro, iar limita minimă de cheltuieli e de 100.000 de euro. Ca să poată aplica, o producție internațională trebuie fie să aibă un coproducător român, fie să colaboreze cu o firmă românească prestatoare de servicii, iar minimum 20% din bugetul total al filmului respectiv trebuie să fie realizat pe teritoriul României. Dacă echipa respectivă promovează un oraș, o regiune turistică sau întreaga Românie, aceasta primește încă un procent de 10% de cash rebate.