Facebook-ul are din ce în ce mai multe bube din tot felul de motive - o zic și oameni mai mari decât mine - dar unul dintre ele este că prea mulți oameni au învățat să îl folosească. Tu încă nu le-ai dat block părinților tăi pe Facebook?
Ideea e că, de multe ori, când vorbim de Facebook, vorbim de bule. Eu ies însă deseori din bula asta a mea și intru în tot felul de locuri necunoscute de unde să pot să-mi trag învățăminte.
Acum am vrut să înțeleg mai multe despre experiența de mamă, mai ales pentru că mi se pare un job foarte greu. Așa am ajuns membru pe mai multe grupuri de mămici. Clar, sunt mai curioasă decât ar trebui. Auzisem că e o altă lume acolo, o lume a părerilor fel de fel pe care trebuia să o studiez. Poate într-o zi voi avea un copil și va fi absolut necesar să caut înțelepciunea celor ca mine.
Quest-ul meu s-a transformat destul de repede într-un soi de voyerism, nonsexual, dar al ororii. Nu m-am putut opri din a sta zile în șir pe grupuri de mămici și de a mă minuna că există un interes față de orice subiect legat de copii. Evident că nu toate mamele din România se încadrează în genurile astea pe care le-am descoperit eu, există și grupuri de parenting care sunt ok.
Dar iată ce am descoperit eu:
Orice cuvânt are diminutiv
Această observație e destul de la îndemână, recunosc. Probabil ai observat și tu IRL că unele mame deodată vor să facă totul să pară mai mic. La fel s-a întâmplat și cu numele grupurilor: mai toate au în ele cuvinte precum „mămici” (doh!), „burtici”, „bebici” sau „bebei”, „bebeline” și câte și mai câte. Asta cu bebelină oricum mi se pare foarte tare. Cred că strămoșul lui, bebelușă, a fost prea pângărit de bărbați doritori de iubite tinere, respectiv de Cronica Cârcotașilor, așa că, normal, mamele au trebuit să vină cu o alternativă - de unde și „bebelina”.
În conversațiile de pe grupuri, cum e de așteptat, diminutivele continuă cu multe exemple precum „mâncărică”, „piurel”, „căcuță”, „supică”, „năsuc”, „obrăjor”, „puțică” etc. - folosite frecvent și cu pasiune.
Regulile sunt foarte stricte
Ca să nu care cumva să fac vreo prostie pe aceste grupuri, am citit cu grijă și regulamentele. Unele sunt decente, de genul „nu înjurați” și „fără campanii antivaccinare”. Altele însă se duc în direcții fine, la care nu te-ai fi așteptat, cum ar fi că nu ai voie să scrii incorect, fără diacrtice șamd. Am fost impresionată mai ales când am văzut o conversație pe care o generase o mămică mai neprietenoasă cu gramatica. Admina a certat-o și a dat-o afara instant din grup, de nici n-am apucat să fac print screen.
Uite regulamentul de mai jos, să vezi că nu bat câmpii. Bine, am mai văzut reguli și mai dure pe grupul PASIUNEA MEA,BUCĂTĂRIA.
Vorbitul la plural
De cum am început să citesc conversațiile, un lucru mi-a sărit în ochi mai tare: mamele care vorbesc despre experiențele cu cel mic la plural. De exemplu: „Dragi mămici, am făcut o iritație pe funduleț și nu ne mai trece de 3 zile. Am folosit fel de fel de creme, dar ne ustură și plângem de nu mai închide mami un ochi toată noaptea“. Ai putea crede că a fost scris de bebelina și de fratele ei geamăn, dar hei, surpriză, e mămica!
Sfaturile medicale sunt no. 1 topic
Mi-e groază să aflu cât de greșită este această abordare, dar ca să fiu cu inima împăcată, zic și eu ceva: „Dragi mămici, e irelevant ce vă poate spune altă mămică, dacă nu are competențe medicale. Medicul e soluția”.
Nu există nimic prea scârbos când vine vorba de copilul tău
Una dintre discuțiile care m-a marcat pe vecie este despre decalotarea ori ba a penisului de bebeluș. Nici măcar nu mi-am imaginat vreodată că treaba asta e o chestie despre care lumea are păreri foarte împărțite. Însă, mă gândesc că ajungi să discuți despre cu mare interes odată ce devii mamă. Înțeleg asta, doar că din poziția mea actuală nu suscită decât niște revoltă sufletească.
E o treabă complicată, cu tabere pro și contra. N-am luat o decizie fermă privind decalotarea băiatului meu nenăscut.
În aceeași categorie mai e un subiect de mare interes: căcatul. Află că sute, poate chiar mii de mame, postează pe grupuri în fiecare zi poze cu căcat de bebeluș pentru ca prietenele lor să confirme sau infirme calitatea materiei fecale a celui mic.
Mamele care au nevoie de idei de gătit
În categoria cele mai lungi conversații se află cele care au ca subiect: „Voi ce ați mai gătit azi, că eu nici nu mai știu ce să mai fac? ” Cam așa sună abordarea. Eu cred că ele abia așteaptă să posteze una vreun status cu întrebarea asta, altfel ceea ce urmează nu ar avea niciun sens. Deodată apar sute de comentarii cu rețete și poze cu mâncare, recomandări, dar și trucuri. Pare un fel de competiție Masterchef, dar online, unde de fapt niciuna nu e foarte atentă la ce a făcut ailaltă.
Niciun subiect nu e prea mic
Un lucru este însă fabulos și mă bucur că există grupurile acestea. Nu există niciun subiect neînsemnat. Orice ai chef să întrebi ca mamă, aici își va găsi răspunsul. De la locații ANAF, cum să îți schimbi permisul, cum să îi tai unghiile, care sunt cele mai bune scutece, cum trec vergeturile și până la cu ce e mai bine să scoți pata de pix, aici găsești informații gârlă. Dar arată solidaritatea mamelor din România. Atunci când nu se iau de păr, virtual, pe modele de parenting perfect și care autor de cărți are dreptate.