Cum ar arăta lumea dacă ar fi condusă de copii?

Astăzi, UNICEF sărbătorește în întreaga lume Ziua Internațională a Drepturilor Copilului.

Astăzi, UNICEF sărbătorește în întreaga lume Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. Iar anul acesta se împlinesc 3 decenii de când Organizația Națiunilor Unite a adoptat Convenția cu privire la Drepturile Copilului, cel mai ratificat acord despre drepturile omului din istorie și care a transformat viețile copiilor din întreaga lume.

Pentru copiii din întreaga lume, Ziua Internațională a Drepturilor Copilului este o zi distractivă, dar cu un mesaj serios. Așa că astăzi este o ocazie perfectă de a-i asculta pe copii și pe adolescenți și de a le da ocazia să „preia puterea” pentru o . Am stat de vorbă cu câțiva adolescenți și am aflat cum ar arăta lumea în viziunea lor, dacă ar fi condusă de copii.

Job-urile ar fi bine plătite și angajații ar fi tineri proaspăt absolvenți de facultăți și nu numai. Activitățile s-ar baza, probabil, pe dezvoltarea personală. În școli s-ar adopta modelul american, pentru a reduce puțin programa încărcată din România și ne-am axa strict pe interesele elevului și pe pregătirea lui în drumul vieții.

S-ar lua măsuri urgente pentru protecția mediului — campanii pentru acest domeniu și am mobiliza populația. Iar la TV s-ar difuza desene animate, documentare și... probabil am păstra un singuri post de știri” - Cristiana, 18 ani, Buzău

Cred că piața muncii ar fi ceva mai deschisă, ar exista un salariu fix în funcție de job în parte și importanța lui în societate, ba mai mult, salariul brut să fie același în orice țară.

În primul rând, ar trebui să se introducă cursuri de consultare a carierei, iar mai apoi, odată cu ”absolvirea" acestora, după ce elevul știe ce și cum vrea să facă, să i se ofere materiile de bază domeniului respectiv.

Consider că reciclatul ar trebui să fie obligatoriu și bine urmărit de către autoritățile locale. În caz contrar, o amendă mai mare decât gunoiul de pe stradă”,  - Mihai, 17 ani, Dorohoi.

S-ar oferi mai mult interes pentru locurile de munca si ar fi mai atractive.Programul de lucru ar fi mai flexibil.

Ar fi tare dacă ar fi introduse materii care ar dezvolta latura creativa si spirituala si dacă s-ar pune accent pe interesele copilului. Elevii ar beneficia de transport special si gratuit.

 Ar trebui să recurgem la mai multe măsuri pentru protejarea mediului, cum ar fi reducerea numarului de masini, dezvoltarea transportului public electric, reciclarea obligatorie a deseurilor plasticate, adunarea selectiva a deseurilor, inasprirea amenzilor pentru nerespectarea normelor de mediu” -  Vlad, 17 ani, Suceava.

 

Job-urile și activitățile s-ar baza pe consolidarea relației dintre colegi și participanți pentru a crea un mediu propice dezvoltării personale și interpersonale și să dispară stigmatizarea asupra unor job-uri.

Studiul în școli ar fi unul mai practic, care să-ți dezvolte aptitudini în domeniul de care ești pasionat/ă. Zonele de cultură ar fi mai ingrijite și restaurate, iar transportul public ar fi gratuit pentru elevi/studenți” - Darius Ioan, 17 ani, Sălaj.

 

 „Mi-aș dori să existe materii fără nota, care să dezvolte latura creativă, dinamică a copilului. Nu oricine este bun la muzica sau desen sau sport, dar dezvoltarea emoțională, fizică și psihică pe care acestea ti-o dezvolta este necesara.

Atmosfera de acasă ar trebui sa fie una caldă, deschisă, pentru ca nu numai copilul, dar și adultul sa aiba climatul propice dezvoltării și refacerii psihice și emoționale.

Este vital sa începem să utilizăm energie "eco". Nu numai ca reducem mult poluarea, dar, pe plan economic, este și mai avantajos. 

Mi-as dori sa existe programe ce vin în completarea informațiilor primite in scoala.  Un program în care se explica tot ce un tanar trebuie sa stie cu privire la politica, taxe, tot ce tine de "viața de adult" pentru tinerii ce abia au împlinit 18 ani ar fi benefic” - Nicoleta, 17 ani, Tulcea

Consider că locurile de muncă nu ar fi așa stresante precum par a fi. Probabil am fi mai concentrați pe îmbunătățirea mediului de lucru în detrimentul productivității forțate.

În școli s-ar studia mai multe materii care chiar ar ajuta elevii. Stilul de predare ar fi schimbat radical, ore mai interactive, activități de team-building (inclusiv la liceu) pentru a spori incluziunea socială, notele nu ar trebui să conteze.

Orașele ar fi împărțite pe sectoare care să corespundă fiecărui nivel de vârstă. Astfel, ar exista zone viu colorate cu multe parcuri,  zone cu mai multe skate parcuri și zone cu terase unde copiii să poată ieși cu prietenii.

La TV ar fi desene animate, tutoriale pe diverse domenii și documentare (problema cu documentarele care sunt acum la televizor e că sunt plictisitoare, în lumea copiilor acestea ar fi prezentate mai interesant)”  - Calin, 18 ani, Timiș

 „La locul de muncă s-ar dezvolta o cultură bazată pe egalitatea de gen și incluziunea socială. Interiorul birourilor va fi decorat cu culori vii, ce îți vor da o stare de bine, iar multitudinea de plante va crea un mediu plăcut și aerisit. La nivelul activitătilor, vor fi promovate piesele de teatru, concertele in aer liber și proiectele caritabile.

S-ar introduce noi materii precum educația sexuală, cea legată de mediu și educația juridică sau cea financiară. Se va dezvolta educatia non-formala și predarea interactiva, cu accent pe proiecte realizate de elev, ce ar ajuta societatea (ex. proiect despre cum ne afecteaza incalzirea globala;  despre efectele cancerului, ilustrate prin studii de caz si o vizita la sectia de oncologie a spitalului local). Nu s-ar mai aplica pedeapsa colectiva, iar notele nu vor mai fi folosite ca mijloc de umilire în fața colegilor. Se va discuta deschis despre sanatatea mintala și starea de bine. Am avea parte de orientare profesionala de calitate. Dupa ce elevul a luat decizia ce va face mai departe, profesorii il vor sprijini, fara sa il streseze la celelate materii.

Vor exista cât mai multe case cu panouri solare,  vom învăța elevii și adulții să sorteze responsabil gunoiul și ne vom asigura ca deșeurile să fie colectate corespunzător. Toate fabricile vor folosi epuratoare, adică sisteme care filtrează dioxidul de carbon din gazele rezultate. Vom interzice exploatarea în exces a combustibililor fosili. Vom monitoriza mai bine taierile de paduri. Vom încerca sa investim în mașinile electrice, astfel încât să reducem uzul celor pe bază de motorină cu peste 50%.” -  Dominique, 16 ani, Rm. Valcea

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.