Pe 11 ianuarie se împlinesc 30 de ani de când românii au descoperit bucuria de a-și asculta muzica, fără cenzură, fără propagandă și fără teamă. Pe 11 ianuarie 1990, o generație de tineri s-a hotărât să nu mai tacă. Așa că au făcut primul radio independent din România - UniFun, care astăzi este Magic FM.
Cu ocazia acestei aniversări, am vorbit cu o parte dintre artiștii români, care au ascultat și au crezut în magia UniFun Radio, în anii 90. Ei ne-au povestit cât de mult le-a influențat cariera acest post de radio și cu câtă bucurie au descoperit fiecare piesă nouă.
Cornel Ilie - Vunk
„Ascultam UniFun atunci când a apărut și îmi imaginam că poate, candva, o să aud și o piesa de-a noastră acolo, la dublucasetofonul meu “International”. Noi eram la începutul trupei noastre, abia începem să ne scriem propriile piese și înregistrarea unei casete audio demo era tot ce putem spera in momentul acela. Apariția primului radio independent românesc a adus și prima speranță că avem o șansă ca intr-o zi lumea să audă și muzica noastră. Asta a adus UniFun, înainte de toate: speranța”, ne-a povestit Cornel Ilie de la Vunk.
Cristi Minculescu
„Sunt convins că ați văzut imagini care surprind erupția unui vulcan. Același lucru s-a întâmplat cu evoluția radio-ului în România după ’90. Toată tensiunea creatoare pe care noi nu o puteam exprima liber până atunci, a fost eliberată în cel mai prolific mod.
Același lucru s-a întâmplat și cu inițiatorii curentului radio de la noi, care emiteau neîntrerupt de la un mixer improvizat, folosind benzi de magnetofoane, viniluri și casete din colecțiile personale de muzică.
Cel mai important lucru care se întâmpla era că noi, artiștii, cream și interpretam muzica cu pasiune, simțeam în mod real ceea ce făceam. Nu avem target-uri și idei de business. Nu puneam mai mult preț pe hainele pe care le purtam pe scena, decât pe talentul și calitatea muncii noastre. Nu doream ca fanii să ne admire mașina din curte, ci rezultatul creației noastre.
La fel ca noi erau și oamenii de radio de atunci, care erau foarte pasionați de muzică, aveau un interes deosebit pentru ceea își doreau ascultătorii, mult respect pentru artiștii români și pentru muzica de calitate în general.”, spune Cristi Minculescu.
Radu Sîrbu - O-Zone
„Muzica m-a atras de mic și eram foarte fericit când în sfârșit am descoperit alt gen de muzică decât cel cu care eram deja familiarizat în copilărie. Odată cu oportunitatea de a asculta muzică occidentală s-au deschis noi orizonturi spre lumi care păreau de neatins, am auzit și descoperit artiști și piese care au lăsat amprente adânci în anii noștri de adolescență. Îmi doresc să aud în continuare doar muzică bună la radio, muzică pe care să o putem asculta peste încă 30 de ani și care o să sune la fel de actual, pentru că muzică bună nu are termen de valabilitate sau hotare!”, spune Radu Sîrbu, de la O-Zone.
Proconsul
„UniFun a fost ceva foarte cool după revoluție si după RRA, care avea doar vinerea ceva emisie cu muzică pentru tineri si nu numai! Adică in afara de muzica ușoară! Si de acolo au plecat mulți din cei care acum sunt directori de programe la celelate radiouri sau televiziuni comerciale. Ca sa nu mai vorbim de DJ de radio. Prin urmare UniFun si mai apoi UniPlus si in final Magic Fm a avut un rol important in ceea ce înseamnă azi radioul comercial”, spune Dragos Dincă de la Proconsul.
„Cum să nu-ți aduci aminte de UniFun, primul radio din România, de dupa 89! Căutam înfrigurați postul de radio, dar nu neapărat în FM, cât mai degrabă eram curioși care era locul de unde se emitea. Știu că din Piața Universității se emitea, acolo a fost primul sediu. Câte speranțe ne-am pus în acest post de radio, noi artiștii din România, care cântam la acea vreme. Foarte tare UniFun Radio! La mulți ani!”, spune Bodo de la Proconsul.
Călin Goia - Voltaj
„Îmi amintesc că era ceva special și fresh în peisajul radiofonic al acelor ani. De la DJ și până la muzică, totul suna nou. La Multi Ani și mult succes în continuare!", spune Călin Goia de la Voltaj.