Sunt într-un bar din Shoreditch, estul Londrei, și ascult un bărbat care încearcă să facă o glumă. Îmi fug ochii între paharul lui și jacheta mea, pentru că gesticulează cu un cocktail în mână. „Majoritatea citatelor nu sunt exacte. Știi vorba aia a lui Churchill, nu crede tot ce citești pe internet”, zice el.
Nu-mi vine să râd. El chicotește și presupune că nu m-am prins de poantă. „Evident că nu exista internet pe vremea lui Churchill”, mă lămurește el, ca să fie sigur.
Sunt la un eveniment de speed dating. Mai am de cunoscut alți 19 bărbați.
*
Au trecut șapte ani de când s-a lansat Tinder și, deși a fost urmat de multe alte aplicații – Bumble, Hinge, Raya – oamenii au început să fie tot mai dezamăgiți de cultura agățatului, de ghosting și respingerile dureroase din partea unor persoane superficiale care trag concluzii pripite după ce îți citesc profilul. Sătui de dick pics și de întâlniri dezamăgitoare, mulți mileniali au renunțat cu totul la aplicațiile astea. Problema e că și-ar dori, totuși, să cunoască alți oameni.
Aici intervine speed-dating-ul. În ultimii patru ani, Eventbrite a înregistrat o creștere cu patru sute la sută a numărului de evenimente la care oamenii vin să cunoască potențiali parteneri, fără să le fi dat în prealabil un super like. Dacă dai o căutare pe site, vei găsi astfel de evenimente cu diverse tematici: creștini, persoane de culoare, lesbiene, legați la ochi.
Rob Ryall e fondatorul Date in a Dash, o companie londoneză care organizează evenimente inedite de dating, printre care, recent, o petrecere cu persoane single inspirată de emisiunea Naked Attraction de pe Channel 4. Participanții se dezbracă în vestiar, după care merg în pielea goală în camera de speed dating unde cunosc alte persoane la fel de dezbrăcate. „Dacă ești dispus să renunți la haine, probabil vrei să cunoști o persoană care are la fel de multă încredere în ea ca și tine”, a zis Ryall.
Ryall crede că întâlnirile în viața reală – și nu aplicațiile de dating – sunt soluția când vrei să găsești un partener. El și-a cunoscut soția la un astfel de eveniment și a renunțat la cariera în Poliție acum opt ani ca să se ocupe cu normă întreagă de Date in a Dash. „Am sentimentul că oamenii s-au săturat de poze cu penisuri și interacțiuni cu persoane nasoale pe aplicațiile de dating. Cei care dau douăzeci de lire ca să participe la un eveniment de speed dating caută o relație serioasă. Nu-i interesează conexiunile superficiale”, spune el.
A adăugat că unii bărbați au participat chiar la cincizeci de astfel de evenimente organizate de el. „Sunt clar mai serioase decât aplicațiile de dating.”
L-am întrebat pe Ryall dacă ar trebui să cunosc niște reguli de etichetă înainte să particip la eveniment. „Regula numărul unu pe care o spun mereu e să mai rămâi după ce se încheie evenimentul. E o greșeală fatală să te grăbești.”
De multe ori, femeile vin la evenimente în grupuri, așa că bărbații își pot crește șansele pentru că stau de vorbă și cu prietenele femeii de care sunt interesați. „Pentru bărbați, e important să realizeze cine e prietenă cu cine. Nu uita că o să vorbești cu toate – nu vrei să-i spui un lucru uneia dintre ele și alt lucru alteia.”
Am hotărât să particip la evenimentul cu tema Cards Against Humanity, unde vreo patruzeci de persoane single se adună într-o cameră și joacă acest joc, care implică crearea de propoziții cât mai creative din cuvinte rușinoase.
Seara începe cu un joc de spart gheața. Bărbații din cameră primesc cărți cu declarații sau întrebări cu cuvinte lipsă, de genul „Ce mă face să mă bășesc incontrolabil?” sau „Poate așa s-a născut. Sau poate e de vină _____”. Se plimbă prin bar și stau de vorbă cu femeile, care le oferă cărți cu răspunsuri, de genul „Maică-sa moartă” sau „Bombardamentul de la Nagasaki”. Cel mai amuzant răspuns e notat de gazda serii.
După ce s-a spart gheața, ne împărțim în patru grupuri ca să jucăm jocul. O femeie de la masă mi-a zis că a venit cu două prietene care sunt singure și adoră glumele proaste, așa că li s-a părut perfect evenimentul. Unul dintre bărbați a zis că l-a convins un coleg să vină și că nu e genul lui de eveniment.
După prima rundă de 15 minute, o femeie mă întreabă dacă îmi place de cineva până acum. Îmi spune că ea a pus ochii pe un bărbat care tocmai a plecat de la masa noastră.
După alte două runde, luăm o pauză de băut, în timpul căreia un bărbat din stânga mea mă tot împunge accidental cu cotul. Mai târziu, se apleacă să-mi spună că n-a mai fost atât de atras de cineva în viața lui.
Participanții de la aceste evenimente sunt adesea încurajați să-și dea note unii altora, dar scriu și recenzii despre eveniment. Deși majoritatea sunt pozitive, cele negative sunt foarte similare. De exemplu: „M-am înțeles foarte bine cu trei tipi. Unul m-a făcut să râd în hohote și mi-e greu să cred că nu m-a bifat cu da.”
Ryall spune că astfel de comentarii sunt foarte răspândite. Poți fi la fel de dezamăgit la aceste evenimente cum te simți când ești respins pe Tinder. „Sunt persoane care cred că au șanse cu cineva, doar pentru că persoana respectivă zâmbește sau râde. Ar putea fi doar politicoasă. Avem o căsuță pentru da și una pentru prieten. Considerăm că nu ar fi prea dur.”
La finalul evenimentului Cards Against Humanity, ignor sfatul lui Ryall și mă duc direct să-mi iau haina. Fug neobservată de bărbatul care mi-a dat coate și de cel care a făcut gluma cu Churchill.
Cea mai mare bucurie din aseara asta a fost că am câștigat un joc care nici măcar nu-mi place atât de mult. Bineînțeles că nu e nimic în neregulă cu aceste evenimente, dar la fel de trist cum e să dai swipe dreapta pe Tinder e și să vezi cum oamenii își iau notițe pe un caiet despre interacțiunea pe care tocmai au avut-o cu tine. Poate că ne-am săturat de aplicațiile de dating, dar obstacolele rămân aceleași, indiferent de felul în care alegem să cunoaștem potențiali parteneri.
Articolul a apărut inițial pe VICE UK.