Cu siguranță 2020 este anul lui Joaquin Phoenix! După ce a fost premiat la gala Bafta și la Globurile de Aur, a venit timpul ca Joaquin Phoenix să plece acasă și cu un premiu Oscar. Starul a fost premiat la cea de-a 92-a ediție a Premiilor Oscar, cu trofeul pentru „Cel mai bun actor”, grație rolului din filmul „Joker”.
Actorul a avut o concurență serioasă pentru acest titlu, printre cei nominalizații fiind și Antonio Banderas („Pain and Glory”), Leonardo DiCaprio („Once upon a time... in Hollywood”), Adam Driver („Marriage Story”) și Jonathan Pryce („The Two Popes”).
Până acum, Joaquin Phoenix a mai fost nominalizat la Premiile Oscar de trei ori, pentru filmele „Gladiator”, „Walk the Line” și „The Master”, și a câștigat un trofeu pentru rolul lui Johnny Cash, din filmul „Walk the Line”.
Discursul lui Joaquin Phoenix de pe scena Premiilor Oscar a fost unul extrem de serios, însoțit de o mulțime de mesaje despre schimbare și despre egalitatea drepturilor.
„Sunt plin de atâta recunoștință acum. Nu mă simt deasupra niciunuia dintre colegii mei nominalizați sau al nimănui din această cameră, pentru că împărtășim aceeași dragoste - cea pentru film. Iar această formă de exprimare mi-a oferit o viață extraordinară. Nu știu unde aș fi fără ea.
Dar cred că cel mai mare cadou pe care mi l-au oferit mulți oameni din această industrie este oportunitatea de a ne folosi vocea pentru cei fără voci. M-am gândit la unele probleme tulburătoare cu care ne-am confruntat colectiv.
Cred că uneori simțim sau suntem făcuți să simțim că apărăm diferite cauze. Fie că vorbim despre inegalitatea de gen sau de rasism, drepturi neobișnuite sau drepturi indigene sau drepturi ale animalelor, vorbim despre lupta împotriva nedreptății. Vorbim despre lupta împotriva credinței că o singură națiune, un singur popor, o rasă, un gen, o specie, au dreptul să domine, să o utilizeze și să o controleze pe alta cu impunitate.
Cred că am devenit foarte deconectați de lumea naturală. Mulți dintre noi suntem vinovați de o viziune despre o lume egocentrică și credem că suntem centrul universului. Intrăm în lumea naturală și o prădăm pentru resursele sale. Ne simțim îndreptățiți să inseminăm artificial o vacă și să-i furăm copilul, chiar dacă strigătele ei de anxietate sunt de neconceput. Apoi, îi luăm laptele care este destinat pentru vițelul ei și îl introducem în cafea și cereale.
Ne temem de ideea schimbării personale, pentru avem impresia că trebuie să sacrificăm ceva, să renunțăm la ceva. Dar ființele umane, în cel mai bun caz, sunt atât de creative și inventive și putem crea, dezvolta și implementa sisteme de schimbare care sunt benefice pentru toate ființele și pentru mediu”, a spus Joaquin Phoenix.
De asemenea, în cadrul discursului său, actorul a recunoscut că a greșelile din trecut l-au influențat destul de mult în carieră.
„Am fost ticălos toată viața, am fost egoist. Am fost crud uneori, greu de lucrat cu mine și sunt recunoscător că atât de mulți dintre voi în această cameră mi-au oferit o a doua șansă. Cred că atunci suntem la apogeul nostru: când ne sprijinim reciproc. Nu atunci când ne anulăm reciproc pentru greșelile noastre din trecut, ci când ne ajutăm reciproc să crească. Când ne educăm reciproc; când ne ghidăm reciproc spre mântuire”, a spus Joaquin Phoenix.