Când s-au sistat cursurile și-am început munca de acasă, corpul meu a trecut printr-un șoc. Singurele lui dorințe erau somnul și mâncarea. Doar Samsung Health pe telefon îmi mai dă câte o palmă când îmi trimite notificarea cu „Nu ați înregistrat încă pași pentru astăzi. Încercați să faceți o plimbare?”. Ei bine, singura plimbare pe care am făcut-o a fost de la pat la birou, un pas.
De două zile, am realizat că dacă tot am timp, măcar să mă distrez. Așa cum pot: în cei patru metri pătrați din camera de cămin în care m-am semiizolat și cu resursele pe care le am, adică un laptop vechi. Mă uit online la prietenii mei și văd că nu sunt singura persoană care moare încetișor de plictiseală. Farm Heroes și Candy Crush erau mai distractive, când n-aveai timp de ele. Așa că am făcut un mic ghid, pentru toate gusturile, cu lucrurile care erau în offline și-au trecut în online. De la party, teatru, dans până la muzee și operă.
Să-ți arăt cum s-a adaptat entertainmentul la Coronavirus.
Cluburile care-ți asigură cel mai bun party acasă
O mare parte din cluburi și pub-uri, în București, s-au închis încă dinainte ca suspendarea activităților pentru localuri publice să fie o măsură oficială dată de Guvern, pentru a preveni pe cât posibil răspândirea coronavirusului. Dar distracția nu trebuie să moară, așa că mai bine îți faci tu propriul party, cu puțin ajutor de la cluburi.
Guesthouse a pus sâmbăta muzică live pe pagina de Facebook, un fel de party online, și la cum arată vizualizările, nu cred că o să se oprească aici. La fel a făcut și Kulturhaus duminică și luni. Clubul Expirat au avut și ei live cu muzică pusă de DJii rezidenți. Deși astea au trecut, tot poți să le asculți online și există multe șanse să revină cu muzică în acest weekend.
Mai există și Pascal Junior și MoonSound. Băieții pun muzică house pe 21 martie pe Youtube, format 2k, sub forma unui concept numit Online ROOM.
Stinge becul, trage niște țoale de club și pune-ți un pahar de gin tonic ieftin, am încredere că ți-ai făcut provizii. O să te simți exact ca-n club. Dacă locuiești cu părinții, roagă-i să se împingă în tine și să te calce puțin pe adidași, ca să fie real feeling.
Dacă ești genul care preferă muzica mai comercială, pentru că sunt nevoiți să stea acasă, cei de la Virgin Radio Romania fac emisie din sufragerie, pentru prima oară în istoria radioului din România. Dar dacă vrei un pont șmecher, nu doar pe perioada izolării, există Radio Garden. Aici poți asculta online orice radio din lume. BBC Radio 1 e unul dintre posturile cu care poți face party la tine acasă și în vreme de coronavirus, și când n-ai bani, dar nici COVID-19, și când ești prea leneș să ieși din casă vineri seara.
Concerte live n-avem încă, dar sunt artiști care vin online în sufrageria ta
Cred că la noi, dacă te-ai apuca să cânți la fel ca-n Italia la balcon, o să te acompanieze și ceilalți vecini, cu o înjurătură sau o bormașină. Așa că mai bine, dacă ai voce, bagă un concert live pe rețelele sociale. Mă rog, dacă ești la fel de afon ca mine, poți să asculți oameni cu voci mișto și să cânți urât pe lângă că viața oricum e scurtă.
Poți însă participa la concerte, fără să fii prezent în viața reală. Vița de Vie avea planificată o lansare cu public, însă, din cauza virusului, au mutat-o în online. Vor scoate azi, la 18.00, pe pagina lor de Facebook, propria variantă la single-ul ‘ 84-’85 al celor de la Subcarpați. Mai mult pentru nostalgici. Sau boomeri.
Dacă ești mai munțoman, pe 19 martie, de la ora șapte seara, cei de la Oxigen vor fi live pe pagina lor de Facebook cu mai multe cântece de munte. Nu prea poți face foc de tabără-n casă, dar știi și tu că ți-ar mai plăcea o beție din aia în care unul scoate o chitară și cântați „Nebun de Alb”.
Dacă vrei s-o arzi pe muzică cultă, Festivalul „George Enescu” va urca pe site înregistrări de la edițiile anterioare, pe o perioadă nedeterminată. Toți cu dorința să-și aducă propria contribuție la lupta împotriva COVID-19.
În America, mai mulți cântăreți, printre care John Legend și Pink, susțin concerte live pe social media ca să ajute oamenii izolați. În China, toate concertele s-au mutat în online, cu pay per view. În Marea Britanie, Stereophonics au ținut un concert cu mii de oameni în Manchester, dar și-au luat multă carne ulterior, pentru iresponsabilitatea lor. În România mai ai de așteptat până să-l vezi pe Smiley live, online, în concert. Momentan doar poți să iei sfaturi de carantină de la el.
Muzică la care poți să-ți iei cele mai fancy pijamale ale tale
Imaginează-ți asta. Îți torni un pahar de vin (da, s-ar putea să devenim toți alcoolici), îți pui pijamalele alea bune, de duminică, și mergi în sufragerie. Poți să ieși și la date, dar pe Skype. Iar după ce fiecare își mănâncă cina comandată de pe Glovo, poți s-o duci la Operă. Virtual bineînțeles.
Poți s-o faci românesc, pentru că Opera Națională din Iași își va transmite online spectacolele contra cost. Chiar azi de la 18.30 poți să vezi Spărgătorul de Nuci. Eu îți sugerez să mergi pe varianta asta ca să susții artiștii români, dar dacă nu se poate, există și variante gratuite. Opera de Stat din Viena și cea din Paris difuzează spectacole din program ca să facă din statul acasă pe perioada pandemiei o ocazie de a descoperi unele din cele mai populare spectacole din lume. Pe când cea din Viena va face live streaming până în aprilie, spectacolele din Paris vor fi doar timp de șase zile.
Dacă ești high level și vrei să-ți delectezi în continuare urechile, și Metropolitan Opera (MET) are o serie de spectacole din anii anterior, care o să fie online pe site.
Știu, atâta operă și muzică clasică, numai Florin Salam nu s-a gândit să facă un concert live pe Instagram. Oare?
Fă niște sport, ca să nu te rostogolești după ce trece pericolul
Ca să nu mai fii o lepră și să mănânci chipsuri, ar trebui să faci oleacă de mișcare. Asta-mi spun eu în fiecare zi de izolare. N-am găsit încă nicio sală care să facă antrenamente online din cauza coronavirus, dar poate se va întâmpla. Antrenorul de la sala la care mergeam înainte pune pe grupul de WhatsApp filmulețe cu antrenamente. Dar mai există și alternative fun.
Două fete mișto, Rafaelle Bortoș și Adela Iacob, au ținut online, pe 16 martie, un curs gratuit de Zumba. Fii cu ochii pe ele, o să continue. Cursuri de yoga online găsești în mai multe părți, Ioana Hudiţă, Mădălina Bozeanu, Carlos L'Abbate sunt doar câteva dintre numele celor care te ajută să te dezmorțești în perioada asta. Cu donații sau sume fixe, e alegerea ta pe cine vrei să ai ca instructor în ecranul laptopului. Am găsit și acest curs gratuit de Pilates Mix de la Activero.
Poți opta și pentru dans. Cobo Dance Center și Dance Prestige oferă cursuri online de Street Dance, Dancehall sau Stage Choreo. Contra Cost, bineînțeles. Așa poți să treci și peste intimidarea aia de la sală, gândul că restul dansează mai bine decât tine.
Teatrul la care poți să ronțăi și să tușești cât ai tu chef
Mă rog, nu e glumița tocmai potrivită, având în vedere contextul, dar te-ai prins. Mulți oameni din diferite domenii suferă în perioada asta fiindcă veniturile lor provin din acțiuni în spații publice sau ce necesită interacțiunea cu alte persoane. Actorii independenți fac parte din categoria asta, ținând cont că s-au închis teatrele.
Ca o soluție, Unteatru va continua cu spectacolele, doar prin varianta online. Poți să-ți cumperi bilet de pe site și spectacolul va fi dat live printr-o transmisiune privată. Asta e o modalitate prin care poți să-i susții. Alta ar fi prin donații directe aici, la inițiativa lui Marius Manole.
„Pentru că trăim ce trăim și pentru că un artist trebuie să facă ceea ce știe să facă mai bine sau ceea ce crede că știe să facă mai bine. Și ca să nu treacă tot timpul ăsta degeaba, teatrele fiind închise, să-mi justific și eu existența pe pământ”, spune Oana Pellea într-un video postat pe canalul ei de Youtube. Actrița a început o serie de filmulețe în care citește în fiecare seară câte o poezie.
Ca să regăsești copilul din tine
Dacă ai copii și vrei să le pui povești, teatru sau recitaluri de muzică, există alternative românești, dincolo de ce foloseai deja de pe marele internet. Astfel, Radio România Cultural va avea în fiecare zi, la ora 12.00, povești de teatru radiofonic, chiar câteva adaptări la opere din manualul școlar. Asta pentru cei care vor să se pregătească în același timp de școală. Tot pentru copii, Teatrul Țăndărică și Opera Comică pentru Copii vor transmite online pe paginile de Facebook diverse spectacole.
Ca să nu te las doar cu vizionatul, Biblioteca Metropolitană București s-a gândit să fie mai interactivă. Pe lângă spectacolele de la Teatrul de Păpuși Licurici, vei mai găsi pe rețelele sociale ale BMB concursuri, jocuri, recenzii de cărți și recitaluri de muzică.
Și pentru că nu trebuie să fii instituție ca să-ți aduci aportul în momentele astea de panică, am văzut că diverși oameni încearcă metode prin care să-i țină ocupați pe cei de acasă. Netflixul, bingingul și Instagramul nu trebuie să fie singurele tale metode de entertaining. De exemplu, fostul meu profesor de la Științe Politice, în afară de cursurile despre Relații Internaționale pe care le ține online, s-a gândit să spună și povești pe pagina lui de Facebook.
Am văzut și că ilustratoarea Mădălina Andronic a făcut un set de colorat, din șase ilustrații, care poate fi descărcat gratuit și printat. O metodă bună să-ți petreci timpul chiar și ca adult, mai ales că terapia prin colorat te ajută să mai scapi de anxietate.
Van Gogh în era tehnologiei
Cum mi s-au anulat două excursii din cauza COVID-19, mă consolez cum pot. Știu că dacă mă uit la muzee online nu e același lucru, dar e un mic bandaj pe rană. Așa am dat de mai multe tururi virtuale ale unora dintre cele mai cunoscute și interesante muzee din lume.
Site-ul travelandleisure.com a încropit un top cu 12 muzee must-see până nu te apucă subit tusea. Un format digital care te ia într-un tur al lumii, de la Van Gogh Museum (Amsterdam) la National Museum of Modern and Contemporary Art (Seul). Urban.ro vin să completeze peisajul cu un tur video în al doilea cel mai mare muzeu din lume, Hermitage, din Rusia.
P.S.: Chiar dacă nu a fost băgat odată cu nebunia pandemiei, Google are o platforma intitulată Arts&Culture unde oferă toate materialele posibile și imposibile care să-ți satisfacă pasiunile pentru frumos. Include și-o secțiune șmecheră de Street Art.
Dacă te-ai săturat să piratezi filme
Până acum, făceai binge watching cu frică pentru că peste tine năvăleau deadline-uri importante. Acum a devenit complet justificabil să stai leneș în pat, cu o bere și popcorn lângă, și să începi un maraton de documentare sau seriale. Practic, faci aceleași lucruri, dar guilt-free.
Cei de la Bad Unicorn îți sar în ajutor când ești la zi cu serialele și vin cu titluri bune ca Vinovatul, Dovlatov și Atelierul. Dacă vrei să înveți și niște lucruri în maratonul tău de amorțeală, IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) îți pun la dispoziție colecția lor de vreo trei sute de documentare diverse, de la război la digital storytelling.
Îți dai seama c-a venit și Netflix la petrecerea noastră apocaliptică. Mai exact, au băgat o platforma mișto prin care poți să-ți sincronizezi episodul din serialul preferat cu prietenii și să vă faceți viața de carantină mai frumoasă. Să nu vă mai chinuiți să dați play în același timp ca să comentați fazele la telefon.
Poți chiar să devii mai deștept în vremea coronavirus
Acum, că s-au sistat și orele la școală și cursurile la facultate, ai alternative prin care poți să devii deștept și pe timp de pandemie. Găsești de la știință aplicată în bucătărie (Harvard University) și astrofizică (Cornell University), până la un curs intitulat simplu Success (Pennsylvania University) - așa, ca să te faci șef. Cam vreo 450 de cursuri gratuite de la universități de top.
Dar astea de mai sus sunt valabile din ianuarie. Revenind la oile și continentul nostru, în timp de boală, cei de la Cambridge vin să-ți transmită virusul informației și-ți pun la dispoziție cam tot ce au ei. Cu peste șapte sute de publicații academice, unele chiar despre ce să faci în cazul unei epidemii, cât și bloguri și audio book-uri ca să înveți limba engleză.
Practic, profesori de pretutindeni pun mână de la mână ca tu să nu te mai ridici din pat și să devii peste noapte erudit.