7 lecții din jocurile pe calculator care m-au ajutat să mă descurc în România

Poate că cea mai importantă lecție e că, atât în joc, cât și în viața reală, trebuie să-ți asumi greșelile. Nu e nimeni altcineva de vină pentru ele.

Mulți oameni îți vor spune că nu poți învăța nimic din jocurile pe calculator. Când spun mulți oameni, mă refer la taică-miu. Cu toate astea, cei aproape 20 de ani de experiență pe care îi am în gaming îl contrazic. Am scris în timpul liceului pentru câteva fansite-uri de jocuri și am participat la câteva podcast-uri despre jocuri, ca prezentator. De la MS-DOS la PlayStation 1, până la PlayStation 3 și jocurile pe PC de astăzi, am rămas la fel de obsedat ca atunci când eram mic, în măsura timpului liber disponibil.

Deși am doar 24 de ani, jocurile și lumea lor mi-au dat câteva lecții de viață din care am învățat să fiu nițel mai bun.

Întotdeauna trebuie să ai un plan

Planurile sunt foarte importante, fie că e vorba de pregătirea pentru un proiect la facultate sau un deadline la muncă. Dar toți putem uita de asta - până și eu uneori las chestiile pe ultimul minut. Procrastinarea e armă letală. Meciuri extrem de dificile și lungi din jocuri ca Battle Royale sau MOBA te vor învăța cu forța că, dacă nu formulezi un plan de atac - de la start până la final, vei eșua și îți vei fi pierdut timpul degeaba.

Această mică lecție m-a ajutat foarte mult în sesiunile din facultate. Un meci de Dota 2, de exemplu, seamănă foarte mult cu un examen greu, la care știi că n-ai cum să te duci la oha, decât dacă îți asumi că vei pica în lipsa unui miracol. Dacă nu îți planifici recapitularea în amănunt (recapitulare însemnând că ai mai dat și pe la facultate), o să te pierzi în materie și probabil nu o să o parcurgi pe toată. Deci, cel mai bine e să te gândești de la început în ce ordine abordezi cursurile, să te asiguri că le ai pe toate, dacă nu, să le cauți la colegi și abia după să te apuci de treabă.

Trebuie să îți lași și timp să mai treci prin toată materia încă o dată la final, așa cum în Dota 2 trebuie să îți rezervi cel puțin trei minute să citești înjurăturile celorlalți jucători după finalul meciului.

 

Planul tău se va destrăma încă de la primul contact cu realitatea

Nu o zic eu, ci Helmuth Karl Bernhard von Moltke, care a scris în Despre strategie, publicată în 1871, că niciun plan de atac nu durează mai mult de primul contact cu inamicul. Orice joc online competitiv, în care meciurile sunt lungi și grele, te va învăța că oricât de bine ți-ai formulat planul, prima chestie neașteptată ți-l poate da total peste cap. În PUBG sau în Fortnite, poate te gândeai că vei fi singur în locul în care aterizezi. În momentul în care vezi că au mai aterizat cinci oameni cu tine și că toți vin să te ciopârțească, ai învățat că socoteala de acasă nu se potrivește mereu cu cea din târg.

 

Ideea asta este importantă în foarte multe situații din viața reală, dar aș vrea să revin la exemplul cu Dota 2 și examenul greu. Ai învățat de ai rupt, ai intrat în sală, iar subiectul primit e total altceva decât ce ai învățat tu. Am fost toți acolo. Îți va lua extrem de mult să îți dai seama ce ai în față, iar jumătate din timp îl vei petrece încercând să recuperezi timpul pierdut în care te-ai gândit. Important e să te adaptezi. Exact ca într-un meci de Dota, până la final, lucrezi automat, nu mai știi nici cum te cheamă și după te duci direct la WC.

dota
IMAGINE DIN JOCUL DOTA FOTOGRAFIE VIA VALVE CORPORATION

Cuvinte care ți-ar putea salva viața în Rusia, Turcia și Polonia

Mulțumită oricărui joc online care oferă voice chat, poți învăța, în multe limbi de circulație internațională, cum să saluți, cum să te prezinți, cum să urli și cum să înjuri. Lecțiile sunt moca!

Sincer să fiu, până acum nu mi-au fost foarte utile în afara jocului, dar nu știi niciodată cum te poate ajuta un minim bagaj lingvistic să te descurci într-o situație periculoasă în afara țării. Mai ales dacă vorbim de state cu lideri totalitari ca Rusia, Turcia și Polonia.

E bine să îți drămuiești timpul și să ai răbdare

Orice joc online în care meciurile durează între 30 și 40 de minute și în care deconectarea înainte de final e penalizată te va învăța virtutea răbdării. De asemenea, vei învăța că dacă nu ai un maximum de 50 de minute la dispoziție (sau chiar mai mult), nu ar trebui sa te înhami la un astfel de meci.

Gestionarea timpului îți poate fi utilă în aproape orice situație. Nu-ți spun eu cum să-ți organizezi timpul, dar e clar că ai nevoie de asta constant în viață, mai ales când trăiești în România și cozile au rămas în ADN-ul nostru.

Cât despre răbdare, se aplică un pic mai greu în viața reală, pentru că rareori va putea fi un joc mai plictisitor decât viața reală (nu de asta ne jucăm?). Să zicem doar că dacă te-ai obișnuit deja cu meciuri de Dota de 120 de minute, te descurci poate mai bine într-un tren CFR București-Cluj care face peste nouă ore.
 

Nu îți face mai mulți inamici decât ai deja

Cu mici excepții, jocurile online se desfășoară în formatul 5v5. Tu plus patru coechipieri împotriva a cinci dușmani. Problema e că nu întotdeauna coechipierii tăi vor coopera cu tine și nici tu, la rândul tău, nu vei coopera cu ei. Nu ar fi chiar indicat să ajungi în situația în care un om din propria echipă se întoarce împotriva ta.

Lecția asta este una din cele mai utile - românul o știa demult, de altfel, de aici și „fă-te frate cu dracul până treci puntea”. Cred că lecția asta ne poate ajuta cel mai mult, culmea, tot în timpul liber. Prietenii adevărați sunt puțini și nu dai de ei foarte des - decât să te cerți cu ei, mai bine distrează-te cât apuci, că viața oricum e scurtă și de căcat.

gamer
IMAGINE DIN JOCUL PUBG

Nu îți lăsa copiii să fie crescuți de cei din jocurile online

Am dat peste destui copii de 9-13 ani în jocurile online, cât să îmi dau seama că nu e o idee bună să lași un copil nesupravegheat înconjurat de o grămadă de adulți ciudăței care o să-l învețe înjurături, o să facă mișto de el sau, mai rău, să-l hărțuiască online (cyberbullying). Dacă chiar nu ai cum altfel, măcar nu-i lăsa microfonul la îndemână. Poate îi iei și tastatura.

Încă nu am ajuns la etapa copiilor, dar e bine să fii pregătit mintal și sufletește pentru acel pas. Să auzi un copil cum te înjură pe CSGO poate fi amuzant pentru câteva secunde, dar după îți dai seama că ăla e copilul cuiva și cine știe cum vorbește cu colegii sau cu părinții lui și nu mai e chiar așa amuzant.

Asumă-ți fail-urile, nu e altcineva de vină pentru ele

Atât în viață, cât și în jocuri, vor apărea multe situații în care tu ai dat foarte mult din timpul și eforturile tale, dar tot nu a ieșit cum voiai tu. Asta e o lecție universală în jocuri - fie că e vorba chiar de un joc singleplayer extrem de greu sau un raid într-un MMO sau un meci competitiv în CSGO sau un MOBA sau un Battle Royale. După 40 de minute de chin (sau mai mult!), tot ai pierdut. Primul instinct va fi să dai vina pe altcineva, fără să te gândești la ce decizie greșită ai luat chiar tu în timpul jocului. Gaming-ul te învață în timp că dacă îți conștientizezi greșelile și înveți din ele, poți evita astfel de neplăceri pe viitor.

Lecția asta m-a ajutat surprinzător de mult în viața reală. Când o dai în bară și e grav, e mai bine să faci un pas în față și să ți-o asumi decât să te ascunzi. Când dezamăgești oameni care țin la tine sau care contează pe tine, nu e bine să proiectezi vina asupra altora.

Sigur, în anumite situații, poate e o idee mai bună să te eschivezi, dacă poți și dacă ai vreun câștig din asta. Deși în gaming poate merge, nu sunt convins că strategia asta funcționează tot timpul în afara lui. Și poate din cauza asta merită și viața reală un pic din timpul tău.

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.