A trecut mai bine de o săptămână de când s-a declarat în România starea de urgenţă cauzată de pandemia de Coronavirus, ceea ce înseamnă că după vreo zece zile de #statacasă fie ai început să te urci pe pereți, fie ai abandonat orice pretenție de viață normală cu duș regulat și câte un schimb de haine diferit în fiecare zi. Sau poate ești mai boem și ai început să citești și să cânţi la pian sau să vezi niște teatru sau, mai rău, niște operă online.
Pentru că m-am săturat demâncarea la conservă și, slavă zeităților, încă n-am ajuns în punctul în care să mă-ndop cu mii de feluri de terci cu sare, m-am gândit să fac rețetele ăstea cu lucruri pe care le ai în mod normal prin casă, chiar și atunci când afară nu e o pandemie care golește toate rafurile de hârtie igienică și gel dezinfectant.
Coronavirus se ia foarte greu prin mâncare, pentru că este un virus respirator care se transmite mai ales prin aer și afectează plămânii. Dar, oricum, când gătești trebuie să ai o igienă corespunzătoare și să urmărești niște reguli de bază: speli fructele și legumele cu apa caldă, eviți mezelurile crude neambalate, te speli pe mâini înainte și după ce lucrezi cu alimentele și le tratezi termic. Poți chiar să dezinfectezi ambalajele, pentru a te simți mai în siguranță, dar nu trebuie să cazi într-o paranoia care să te țină departe de hrană.
Sandviș cu salam de Sibiu și caşcaval
2 felii de pâine (de care ai)
60 g cașcaval (cheddar, afumat, ăla plastic merge bine rău)
40 g salam de Sibiu
15-20g unt
*niște ardei iute jalapeno, dacă ai
Rețetă simplă, ideal îți trebuie un sandwich maker, dar merge și în tigaie. Scoți mai întâi untul din frigider și-l lași să-i crească temperatura. Tai cașcavalul și salamul în felii (vreo patru-șase de salam şi câte crezi tu de cașcaval). Secretul aici este să folosești cât mai mult caşcaval și unt, însă nimic nu bate cașcavalurile alea ca de plastic, care când se topesc, fac o paraşută de chimicale minunate-n gura ta. În mod normal, fără stabilizatori, caşcavalul se transformă în apă și grăsime, pe când cel ţiplă se întinde perfect peste orice, ca o pătură de picnic într-o zi însorită.
În orice caz, pentru că a trecut ceva vreme, poți acum să întinzi untul pe feliile de pâine (și în interior, și în exterior), pui un strat de cașcaval, apoi salamul, apoi celălalt strat de cașcval și închizi. Poți să adaugi și niște ardei iute jalapeno pentru un pic de forță. Îl bagi în sandwich maker și aștepţi. Dacă n-ai unul, poți să folosești o tigaie, pentru că oricum ai pâinea unsă cu unt pe ambele părţi şi faci un fel de grilled cheese. Îl poți servi cu niște sos Sriracha sau ardei murați.
Scrambled eggs on toast
1 felie pâine
2-3 ouă
Unt (vreo 20g)
Aici separăm amatorii de restul amatorilor care au pretenții și se uită la prea multe emisiuni de gătit. Scrambled eggs sunt foarte simple dacă știi ce faci, la fel și omleta franțuzească. Mai întâi, pui o felie de pâine la prăjit. Scoți untul din frigider. Separat iei o tigaie rece în care spargi două-trei ouă. Le amesteci ușor cu o spatulă de silicon până se omogenizează. Dacă n-ai, folosește o furculiță. Pui untul și amesteci în continuare.
Dai drumul la foc mic și când observi că ouăle se gătesc, mișcă spatula în tigaie, încercând să faci valuri foarte încet, pentru că nu e genul ăla de bondage food porn. Trebuie mișcări încete și coordonate până ai o textura de mătase și ouăle încă sunt un pic lichide. Dacă nu te descurci, pui un pic de lapte sau smântână în compoziție. Închizi focul şi transferi scrambled eggs pe felia de pâine. Îi poţi pune nişte ceapă deasupra și serveşti cu cașcaval și roșii.
Supa de pui
4-5 morcovi
2-3 cepe
1.5 kg pui (preferabil pulpe cu os, Puiul Fericit sau ceva mai gras)
1 țelină
1 păstârnac
1 ardei gras
1 lămâie
Pătrunjel
Supa de pui e mâncarea aia clasică de răceală, pe care ţi-o aduce cineva în pat în timp ce bolești. Dar acum, pentru că tot stai atâta timp în casă, a venit momentul să înveți și tu s-o gătești. Mie-mi place să încep prin a rumeni câteva secunde puiul în oală, pentru ca apoi să torn apă peste el și să-l las la fiert. Adaugi niște sare și aștepți. Te uiți la ceva pe Neflix sau îţi dai un pic de paranoia la știri. La un moment dat supa o să facă spume ca Vadimîn vremurile lui bune. Le dai la o parte și repeți asta până supa e clară și puiul s-a gătit aprope complet. Adică vreo oră jumate-două.
Apoi adaugi legumele și aștepți în continuare. Mai durează vreo juma de oră sau 45 de minute și e cam gata. Acum pui pătrunjelul cu mișcări agile de Salt Bae, mai bagi niște condimente, piper sau ce vrei tu. Separat, poţi să-ți fierbi niște tăiței sau să faci găluște. Oricum ar fi, mie-mi place să-i bag și un pic de lămâie înainte să o servesc, mai ales în condţiile de acum, când nu prea se mai găsește, iar dacă ai vreuna prin casă, o să-ți dea un sentiment de falsă opulență de stele Michelin.
Snițele cu piure
1 kg piept de pui
200-300ml ulei floarea soarelui
5 ouă
300g făină
300g pesmet
1 kg cartofi
50 g unt
250 ml lapte
Pătrunjel
Altă rețetă clasică din vremurile de studenție când așteptam cu mațele ghiorțăind a foame și a alcool pachetul ăla minunat de acasă la fiecare sfârșit de săptămână. Dacă tot ai timp și vrei să duci treaba asta la next level, ai putea să marinezi un pic puiul înainte de a face șnițelele. Arunci bucățile de piept de pui într-o pungă cu ulei de măsline, un pic de lămâie, oțet balsamic, sare, piper, usturoi și niște rozmarin. Le bagi la frigier și, cât aștepți, te speli pe mâni de vreo sută de ori a câte 20 de secunde.
Dacă ești totuși leneș, poți să treci peste pasul ăsta. Iei bucățile de pui, le bați și le întinzi bine, le faci tratamentul cu făină, apoi le treci prin ou și la sfârșit prin pesmet. Secretul aici e double breading, adică le întorci înapoi prin ou și încă o tură prin pesmet. Apoi le arunci în uleiul încins cam trei, patru minute pe fiecare parte. Dacă ți-ai făcut stoc de ulei ca pentru apocalipsă, poți să le faci snițelelor o baie în el și scapi mai repede.
La piure va trebui să faci ceva ce nu-mi place niciodată - să cureți cartofii. Deci îi speli, îi cureți, îi tai, îi clătești, apoi îi pui la fiert cu niște sare. Când sunt moi, îi scoți de pe foc, îi pui într-un bol unde-i amesteci cu unt și lapte. Dacă n-ai unealta aia șmecheră de strivit cartofii, poți să o arzi mai guerilla și să folosești două furculițe. Gata! Ai deja mâncare pentru câteva zile bune acum.
100g paste
120g cașcaval
60g salam de Sibiu
pătrunjel
Definiția confort food-ului americănesc, nu-i nimic mai ușor decât un mac’n’cheese. Io le aveam pe ăstea din State, dar poți să folosești orice fel de paste (preferabil penne, macaroane sau melci - chiocciole pentru pedanți). Le pui la fiert până sunt al dente, le strecori, apoi trebuie să faci sosul. Dacă vrei să o arzi fancy poți să începi cu un roux și s-o dai într-un bechamel. Adică arunci pur și simplu într-o oală un cub de unt la foc mic, când se topește pui o lingură de făină, amesteci cu o spatulă, torni vreo 250 mililitri de lapte, apoi vii cu niște caşcaval ras peste. Amesteci. Arunci pastele, mai dai cu niște sare și boia de gust și deja ai mac’n’cheese.
Dacă ți se pare că oamenii ăia care se perindă pe la Master Chef sau cum se mai numesc acum emisiunile alea sunt mai buni decât tine, poți să arunci într-o oală de sos câteva bucăți de cașcaval topit la țiplă, cu un pic de lapte și ai aproape același rezultat pentru că, vorba aia, Science, bitch!
Ca topping am folosit salam de sibiu, pentru că asta aveam în casă. Tu poți să pui niște bacon tăiat bucățele mici și apoi niște pătrunjel. În schimb, orice ai pune, poți fi sigur că mac’n’cheese-ul îţi umple atât stomacul, cât și inima!
Putanesca din ce am prin casă
100g paste
50 grame halloumi
Jumătate de dovlecel
5-6 roșii cherry tăiate
200g conservă ton
Simțeam nevoia să fac și ceva mai guerilla, iar rețeta asta e genu ălă de putanesca din fix ce ai prin casă. Aveam niște paste maxim de mediocre de la Băneasa și am zis că ar merge bine niște carbohidrați la zece seara. Pastele mi-au ieșit destul de prost, recunosc. Le-am uitat pe foc și s-a scurs toată viața din ele până erau o masă aformă și cleioasă.
Mă rog, tu fierbe-le acolo cât mai al dente și păstrează oleacă din apa aia, pentru că oricum o să-ți trebuiască la sos când le arunci în tigaie. În timp ce fierb, tragi în tigaie dovlecelul, apoi halloumi, apoi roșiile. Când s-au gătit toate, pui pastele cu un pic din apă, arunci și conserva de ton și ideal ar fi să ai niște sos de tomate, dar nu e nicio tragedie pentru că-l poți înlocui cu sos iute, doar să te țină stomacul și să fi prins hârtie igienică la supermarket. Poți să arunci și un pic de ceapă deasupra, oricum nu ieși afară să te miroasă cineva.
Clătite cu proteine și fructe 25buc
250g pudră proteine
3-4 ouă
600 ml lapte
1ml esență
Lapte și apă pentru completare
Asta chiar e o masă destul de hrănitoare, iar trei-patru clătite d-astea au cam 40 de grame de proteine. Stai liniștit, că nu te faci cât The Rock în carantină, doar dacă ai niște steroizi prin casă. N-a fost intenția mea să fac clătite cu proteine, dar, cum nu prea mănânc pâine și ultimele grame de făină s-au dus înspre șnițele, a trebui să improvizez și să șurubăresc ceva comestibil.
Spargi ouăle, adaugi lapte și proteine și amesteci, fie cu un mixer de mână, fie cu telul. O să se termine carantina până dai tu la tel, dar e bine să ai un scop în viață. Mai adaugi niște esență de rom sau de vanilie și torni lapte și apă în funcţie de consistența pe care o vrei- nici prea prea, nici foarte foarte.
Pentru că nu o să-ți crească niciodată clătitele fără făină, consistența pe care o cauți e cumva momentul ăla când aluatul se scurge ușor din lingură. Odată gata aluatul, iei un polonic și o tigaie încinsă si faci clătite. Direcția e polonic - tigaie circa 60 de secunde - farfurie. Aici vine partea mișto, unde poți s-o arzi mai fancy. Teoretic ai pune niște mascarpone și fructe de pădure peste, dar io am folosit iaurt grecesc, pentru că doar asta aveam. Și nu m-a deranjat deloc.
Dacă ți se pare prea greu, poți să faci și un sweet french toast, mai ales dacă ai pâine în casă. Iei vreo 2-3 ouă și 150ml de lapte, le amesteci, pui un pic de esență de rom sau de vanilie și formula magică e gata. Apoi înmoi pâinea în aluat și o arunci în tigaie, cam trei, patru min pe fiecare parte. Poți să folosești ca topping tot iaurt cu fructe de pădure sau miere sau dulceață sau ce vrea inima ta.