În această perioadă cu siguranță ai auzit o mulțime de teorii despre coronavirus și despre încercările cercetătorilor de a obține un vacccin care să oprească pandemia de COVID-19. Pentru noi, este foarte important să ne informăm corect publicul în ceea ce privește situația actuală, așa că în fiecare dimineață, în cadrul matinalului, intrăm în direct cu Dr. Marius Geantă, presedintele Centrului pentru Inovație în Medicină, care ne răspunde zilnic la câteva întrebări esențiale.
Întrebarea zilei: Cât de mult ne protejează măștile?
Dr. Marius Geantă: Este evident că măștile ne ajută într-o anumită măsură. Transmiterea virusului prin particulele de salivă este un mecanism fizic, iar masca este o măsură de protecție fizică. Practic, masca oprește răspândirea acelor particule în aer. Am văzut un studiu despre țările din Asia, care au trecut mai des prin infecții de acest tip, cum ar fi Japonia sau Coreea de Sud, unde puterea măștilor chiar este vizibilă, numărul infecțiilor fiind mai redus. Recomand celor care au măști să le poarte în această perioadă, pentru că în primul rând ne protejăm pe noi înșine, și în al doilea rând, multe persoane infectate sunt asimptomatice, așa că pot să transmită virusul.
Măștile ar trebui purtate în mod normal o singură dată, însă am văzut că cei de la Consiliul European pentru Controlul Bolilor au publicat un document în care arată cum pot fi sterilizate și reutilizate măștile folosite în spital – adică cele profesionale. Pentru cei care nu lucrează în spital, masca poate fi purtată mai multe zile, pentru că oricum nu avem destule de măști, ca să le schimbăm de fiecare dată când ieșim din casă.