Cât ai fost ocupat cu izolarea, politicienii au învățat să doarmă acasă în loc de plen

Cât ai fost ocupat cu izolarea, politicienii au învățat să doarmă acasă în loc de plen

Pe timp de pandemie, România seamănă mai degrabă cu o dictatură militară: armata e pe străzi, pe post de sperietoare pentru oamenii care îndrăznesc să iasă la șosea, medicii militari au preluat șefia unor spitale județene (civile), se guvernează prin ordonanțe militare silabisite de ministrul de Interne, întotdeauna îmbrăcat într-o geacă de piele din anii 90, președintele emite decrete, iar Parlamentul se face că lucrează online, ca nu cumva aleșii să renunțe la privilegii. Mai lipsea să avem un premier militar, dar ne-a salvat Șică Orban, care nu s-a dat dus de la Palatul Victoria. În ultima lună, de când s-a închis România, în locul știrilor zilnice despre politică, ai fost bombardat cu informații despre COVID-19. Îți spun eu ce-ai pierdut.

S-au amânat alegerile locale

Știu că abia așteptai să-ți alegi primarul în luna iunie, dar Guvernul a prelungit mandatele aleșilor locali (primari, consilieri locali, consilieri județeni și președinți de Consilii Județene) până la finalul anului. Nu se putea face campanie electorală cu oameni sechestrați la domiciliu și nici vot online nu avem. Însă, dacă pandemia izbucnește din nou la toamnă, așa cum spun unii medici, rămânem cu Firea pe termen nelimitat? Mai bine să gândim pozitiv.

Chiar dacă ne așteaptă vremuri grele (mai ales economic), liberalii fac deja calcule electorale, dovadă că n-au învățat lecția de la începutul anului, când visau la anticipate, dar au primit coronavirus. Ludovic Orban ar vrea ca alegerile locale să fie organizate simultan cu alegerile parlamentare, la finalul lunii noiembrie. De ce? Primarii PNL vor mobiliza electoratul ca să obțină un nou mandat, prin urmare vor trage și lista partidului pentru parlamentare. Logica e următoarea: dacă-l votezi pe domn primar liberal, evident că o să pui ștampila și pe lista PNL. Așa speră liberalii că vor obține majoritate în Parlament.

Somnul din Parlament s-a mutat acasă

Mai ții minte faza cu Caramitru și Dinescu de la Revoluție? „Mircea, fă-te că lucrezi!”. Exact asta fac senatorii și deputații pe timp de pandemie: țin ședințe online, ca să arate că muncesc. În realitate, în loc să doarmă în băncile din Parlament, o fac acasă, mult mai comod. Săptămâna trecută, la un vot online, deputatul PSD Ionel Floroiu a fost trezit din somn, deși era în timpul programului de lucru – cele două ore cât ține ședința. Habar n-avea ce se votează și de ce e deranjat. Un adevărat coșmar trăit în timpul siestei. Iată dialogul între demnitari:

Ionel Floroiu (PSD): Alo!
Daniel Suciu (președintele de ședință, PSD): Te auzim.
Ionel Floroiu: Bună ziua, da, spuneți!
Daniel Suciu: Eu spun, dar dumneavoastră trebuie să spuneți cum votați la proiect și la amendament.
Ionel Floroiu: Dar nu mi-ați spus cu cine sunt în direct acuma.
Daniel Suciu: Cu Camera Deputaților, Nelu.
Ionel Floroiu: Te-am recunoscut după voce, habar nu am, am dormit, nu știu ce s-a întâmplat între timp, acum m-am trezit.
Daniel Suciu: Nelu, o să revenim puțin mai târziu.
Ionel Floroiu: Da, să mă uit și și eu și reveniți puțin mai târziu.

 

Despre Ionel Floroiu trebuie să mai știi că pe vremea lui Ceaușescu a fost ofițer de miliție. Acum e deputat PSD, un curs normal al vieții.

 

În timp ce Parlamentul vota de la distanță mai multe proiecte de lege, premierul Ludovic Orban programa o ședință de Guvern fix de la aceeași oră, deși unii miniștri sunt și parlamentari. Circul a continuat. Iată un dialog între același Daniel Suciu și deputatul Ion Ștefan (PNL), care, fiind și ministru al Dezvoltării, se afla la Palatul Victoria:

Daniel Suciu: Domnul Ion Ștefan! ... Domnul ministru, vă ascult!
Ion Ștefan: Vă ascult eu pe dumneavostră. M-ați sunat!
Daniel Suciu: Sunt eu, prietenul dumneavostră, fostul ministru al Dezvoltării, secretarul Camerei Deputaților. Ar fi trebuit să va spună domnul Roman (liderul deputaților PNL – n.r.) că avem ședință de plen.
Ion Ștefan: Până la ce oră, că sunt în ședința de guvern?
Daniel Suciu: Pai spuneți dumneavostră. cât să mai stau, că de două ore stau în picioare!
Ion Ștefan: Sun eu.
Daniel Suciu: Nu sunați dumneavostră, că blocați sistemul. Revenim noi!

După câteva minute, Ion Ștefan este sunat iar, transmite votul și îi urează lui Daniel Suciu: Să fii îndrăgostit! Daniel Suciu: Întotdeauna!

Oricum, parlamentarii sunt în război deschis cu tehnologia. Spre exemplu, Comisia de muncă a Senatului a avut la finalul lunii trecute o ședință care s-a ținut pe Whatsapp. A ieșit scandal, pentru că senatorii nu aveau memorate numerele de telefon ale celorlalți colegi de comisie, deci nu știau cu cine vorbesc, potrivit G4Media.

 

„Cine sunteti? Cu cine vorbesc? Nu vă dați seama de ridicolul situației? Aveți un F în dreptul unui număr de telefon”, s-a plâns Florina Presadă (USR). F era Florian Bodog, fost ministru PSD al Sănătății.

„Nimic nou USR=scandal. Vă avertizez că nu sunt de acord să se publice discuțiile noastre de aici”, a scris Bodog.

„Domnule F, că nu știu cine sunteți, încercați să fiți relevant în discuțiile de aici”, a replicat Presadă.

„Poate doriti să vă scriu în privat….”, a răspuns, golănește, Bodog.

„Scrieți-mi, ce vă oprește?”, a continuat Florina Presadă, încă neștiind cine e abonatul F.

Firea dă tunuri în continuare

coronavirus
GABRIELA FIREA, FOTOGRAFIE VIA CONTUL EI DE FACEBOOK

Pe 30 martie, deci în plină pandemie, Primăria Capitalei a semnat un contract de 17 milioane de euro pentru cumpărarea și montarea de mobilier stradal. E vorba de adăposturi pentru stațiile de autobuz și troleibuz, acele panouri din plastic, metal sau sticlă - încă nu știm materialul. Cine crezi că a câștigat contractul? Alexandru Nanu, fiul primarului din Cornu, reședința de vară a fostului premier Adrian Năstase. Nanu junior a fost vicepreședinte al filialei de tineret PSD Prahova, e tovarăș cu Sebastian Ghiță și patron al clubului Nuba. Tatăl său e primar al comunei Cornu de 28 de ani. Bucureșteni, aici sunt banii dumneavoastră!

Nu sunt singurii bani aruncați pe fereastră de Firea. Ca exercițiu de PR, primarul general a comasat opt dintre cele 22 de companii municipale, care toacă inutil bani publici. Oficial, Firea a spus că face economie la buget. Însă toți angajații, mulți dintre ei pile, cunoștințe și relații ale Gabrielei Firea, vor fi absorbiți de noile companii-mamă. De fapt, primarul capitalei mută banii bucureștenilor dintr-un buzunar în altul al clientelei sale politice. Nicușor Dan a calculat că, în fiecare lună, numai salariile celor care fac parte din consiliile de administrație ale companiilor municipale – șefimea - se ridică la zece milioane de lei pe lună.

 

Când vine vorba de risipă, Firea e un exemplu pentru colegii de partid. Primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu (PSD), a închiriat cu elicopter cu 52 de mii de euro, din care a aruncat apă oxigenată. „E cel mai sigur şi eficient dezinfectant natural din lume”, a spus Mutu. Însă Ministerul Sănătăţii şi alţi specialişti în chimie susţin că apa oxigenată aruncată din cer nu are eficienţă în cazul combaterii COVID-19. Până la sol se transformă în apă de ploaie.

Bani de la stat pentru un partid-fantomă

Știai că există partidul Forţa Naţională? L-au fondat câțiva parlamentari ALDE, care n-au acceptat divorțul de PSD impus de Tăriceanu, în toamnă. Un fel de UNPR, dar cu Meleșcanu președinte în loc de Gabriel Oprea. Între timp, au mai rămas doar trei parlamentari în Forța Națională: Graţiela Gavrilescu, Alexandru Băişanu şi Marian Cucşa. Restul au migrat fie la PSD, fie la PNL. Însă Forța Națională continuă să primească, în fiecare lună, peste 20 de mii de euro de la stat, deşi numără doar trei deputați. Nici măcar președinte nu mai are, după ce Meleșcanu a demisionat, ca să fie alături de popor în lupta cu pandemia. Meleșcanu, om de caracter, cum îl știi, s-a lipsit de o funcție onorifică, dar n-a renunţat şi la salariul de senator: aproape trei mii de euro lunar.

 

Pensiile speciale rezistă

Peste un milion de români au intrat în șomaj tehnic, dar Guvernul nu se atinge de lefurile parlamentarilor sau de pensiile speciale (parlamentari, securiști, magistrați etc). Paradă fac toate partidele: USR a propus impozitarea pensiilor speciale cu 90 la sută. PNL a plusat: 95 la sută. Și PSD are un proiect mai vechi depus în Parlament, însă aleșii se fac că nu le văd. Soluția ar fi o ordonanță de urgență adoptată de Guvern, care ar intra imediat în vigoare, însă Orban n-are curaj să se atingă de privilegii. Potrivit surselor VICE, nici scăderea salariilor pentru demnitari nu e bătută în cuie, deși a fost anunțată la TV ca măsură de solidaritate socială. Parlamentarii vor să doneze, fiecare după posibilități, nu să le impună Guvernul o diminuare a lefurilor.

 

La PSD, nu a funcționat nici varianta donațiilor. Potrivit Adevărul, deputatul Adrian Solomon s-a plâns că, spre deosebire de alţi parlamentari PSD, care derulează şi alte afaceri în paralel, prin interpuşi, el trăieşte doar din leafa de parlamentar: aproape 12 mii de lei lunar. Deci i-ar fi imposibil să renunțe la cinci mii de lei, cum i-a cerut șeful său de partid, Marcel Ciolacu.

Solomon, nume biblic, a invocat și Sfânta Evanghlie în pledoaria anti-donație. „Nu sunt adeptul să ne batem cu cărămida în piept când facem un act de donaţie. Şi Iisus Hristos a spus, în predica pe care a ţinut-o pe munte, să nu ştie stânga ce face dreapta atunci când facem milostenie. Găsiţi în Evanghelia după Matei”, a spus deputatul de Vaslui.

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.