2020 e un an în care cu toții ne-am facut planuri, apoi cineva a râs de ele... Un an în care fiecare lună ne-a făcut să căutăm butonul de “skip”. Dar la Kiss FM îi mai dăm o șansă!
Hai să rescriem 2020 și să găsim împreună 2020 de motive de bucurie... într-un an care nu a fost tocmai extraordinar.
Unii dintre voi ne-ați spus de „mirosul hainelor proaspăt spălate”, de „prima linguriță din tarta cu mere”, sau de „mănușile cu care poți să îți folosești telefonul”. Noi am adunat toate motivele voastre, iar cu ajutorul Ioanei Trușcă le-am dat formă și culoare.
Cine este Ioana Trușcă?
Am stat de vorba cu Ioana Trușcă și am aflat mai multe despre pasiunea ei pentru ilustrații și design, dar și despre lucrurile care o inspiră, atunci când desenează.
De cât timp te ocupi cu creatia grafică?
Deși desenez dintotdeauna, am început să mă iau în serios ca ilustrator acum 6 ani, imediat după ce mi-am luat, culmea, diploma de arhitect.
Cum ți-ai descoperit acest talent?
Nici orele de desen pe care le făceam din plăcere pe lângă școală, nici paginile mâzgălite de la sfârșitul caietelor din liceu și nici măcar cursurile de studiul formei din facultate nu au fost suficiente pentru a mă convinge că pot să mă ocup cu ilustrație de-adevăratelea. Abia în 2015, după ce a apărut Turb@, o carte ilustrată de mine și scrisă împreună cu Justin Baroncea și Ștefan Păvăluță, am îndrăznit să mă numesc ilustrator.
Care a fost cel mai important proiect de până acum?
Primul proiect serios, Turb@, cartea care m-a și aruncat în lumea asta a ilustrației. Între timp au mai apărut, desigur, altele mai mari și mai complexe. Totuși, primul pas a fost și cel mai complicat, cu emoții și frică de necunoscut.
Ce lucruri te inspiră în general?
Fiecare zi în București: strada, orașul, oamenii, mici detalii care de obicei trec neobservate. Deși nu reușesc întotdeauna, încerc să-mi iau timp ca să observ cu adevărat ce mă înconjoară. În tot acest context, am o pasiune pentru tot ce e strâmb și peticit.
Cât lucrezi de obicei la o ilustrație?
Există situații în care ideile vin aproape instant, în care și desenul merge repede, dar uneori pot petrece zile întregi învârtindu-mă în jurul unei mese pe care stau un creion și o foaie goală de hârtie. Am învățat în timp că odată ce mă așez la masă și încep să desenez, creierul se dezmorțește și chiar dacă e nevoie să desenez un caiet întreg de schițe proaste, în final ajung la ce îmi doresc.
Poți să îmi arăți câteva ilustrații care ți-au plăcut mult?
Mi-a plăcut mult să ilustrez anul trecut articolul lui Constantin Vică din Scena 9, despre offline, probabil și pentru că mi-a plăcut mult cum e scris.
O altă serie de lucrări de care îmi amintesc cu plăcere sunt cele 30 de animații făcute de-a lungul unei luni de anul trecut. Deși n-au ieșit toate extraordinar (nici nu văd cum ar fi putut fi așa), sunt câteva de care îmi e foarte drag. Las un top 3 mai jos.
Ce te-a făcut fericită în 2020? Trebuie să ai un motiv de bucurie!
Mă bucur că am reușit să desenez în continuare, poate chiar mai mult decât în orice alt an.
Privind în urmă, cred că perioada asta m-a ajutat să-mi fac ordine în sertarele metaforice ale minții.