Având în vedere situația epidemiologică în care ne aflăm de ceva timp, prin intermediul platformei U-Report și cu ajutorul echipei UNICEF în România, în luna aprilie a acestui an a avut loc o consultare cu privire la părerile și îngrijorările adolescenților în legătură cu vaccinurile COVID-19. Acest sondaj a ajuns la peste 11.000 de copii și tineri din întreaga țară, având posibilitatea de a răspunde la zece întrebări, prin intermediul platformei U-Report.
Vă prezentăm analiza răspunsurilor celor peste 1.700 de tineri, dintre care majoritatea au vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani. Rezultatele sunt disponibile în timp real aici.
Aproape jumătate (46%) dintre respondenți consideră că infectarea cu COVID-19 reprezintă un pericol pentru ei. În schimb, 36% dintre tineri nu prea cred acest lucru.
Ca urmare a situației și a restricțiilor din perioada pandemiei, pe 35% dintre cei care au răspuns la sondaj îi îngrijorează faptul că nu au acces la școală în format fizic. Într-un procent destul de apropiat (26%) se află și cei a căror principală teamă pe timpul pandemiei este faptul că nu își pot vedea prietenii. Restul persoanelor sunt îngrijorate în privința eficienței vaccinurilor sau a imposibilității de a merge la petreceri.
Întrebați cât de important cred ei că ar fi pentru sănătatea lor să primească vaccinul COVID-19, 23% spun că este puțin important sau chiar deloc important (19%), pe când 27% afirmă că este foarte important si 30% consideră că este important.
Vor tinerii să se vaccineze împotriva COVID-19?
În ceea ce privește disponibilitatea tinerilor spre a se vaccina împotriva COVID-19 în urma recomandărilor specialiștilor, mai mult de jumătate dintre respondenți (52%) afirmă că ar fi de acord să se vaccineze, 26% susțin că nu și-ar face vaccinul, iar 22% nu au ajuns încă la o decizie în această privință.
Dintre cei ce vor să se vaccineze, 48% nu s-au vaccinat încă, 35% afirmă că le-a fost administrat vaccinul, iar 17% dintre cei ce au răspuns la sondaj sunt programați la vaccinare.
Ce cred adolescenții despre vaccinurile anti-COVID-19?
Informațiile primite de către tineri despre vaccinurile anti-COVID-19 diferă foarte mult, lucru ce a putut fi observat în cadrul sondajului. Cel mai des auzit lucru despre vaccin a fost faptul că nu asigură imunizarea 100%, informație aleasă de 31% dintre respondenți, la o diferență de numai trei procente față de următoarea informație primită des de către tineri, și anume faptul că previne răspândirea virusului (28%). Dintre cei consultați, 17% susțin că au întâlnit des informația conform căreia efectele pe termen lung sunt necunoscute, 9% indică informația că efectele adverse diferă. 8% au aflat că aceste efecte adverse sunt mai puțin grave decât boala, iar 4% dintre respondenți menționează siguranța vaccinului.
Încheierea sondajului a vizat interesul tinerilor pentru a afla mai multe despre eficiența vaccinurilor.
Astfel, 60% au afirmat că sunt dornici să primească mai multe informații, 27% susțin că nu vor acest lucru, iar 13% încă nu sunt siguri.
Acest studiu a fost realizat de Rafaela (13 ani, Suceava) și Oana (16 ani, Brașov), două dintre membrele implicate în Boardul Copiilor UNICEF, și poate fi găsit în varianta integrală aici.