ASMR este prescurtarea de la Autonomous Sensory Meridian Response. Simplu fie spus, conceptul se referă la o senzație plăcută pe care o simți în trup (ca un fior care începe din creștetul capului și continuă pe șira spinării și apoi în întreg corpul), după ce asculți anumite sunete.
ASMR-ul are și o pagină dedicată pe Wikipedia, iar în ultimii ani a devenit un trend extrem de căutat și iubit de utilizatori - spre exemplu, în 2021 a fost unul dintre cele mai căutate cuvinte pe YouTube, la nivel global. Există oameni care cu asta se ocupă - fac video-uri ASMR, iar rezultatul muncii lor este vizualizat de milioane de ori.
Așa cum era de așteptat, și românii au preluat rapid mișcarea și s-au pus pe treabă. Video-urile astea îți confirmă teoria:
Cei care aleg să facă ASMR au un microfon și diferite „ustensile” care produc sunete - de la vocea șoptită, la mișcarea unghiilor pe o suprafață, la cum se aude când muști din ceva crocant; ideile sunt nenumărate, trebuie doar să ai imaginație.
Cardi B, spre exemplu, este mare fană ASMR. „Iubesc asta. Soțul meu găsește foarte ciudat faptul că mă uit la ASMR zilnic, înainte să mă bag în pat”, a spus ea în 2018; ba chiar a făcut și un video ASMR.
În prezent, beneficiile ASMR-ul au fost demonstrate și științific, în urma unui studiu realizat de Northumbria University. În cadrul acestuia, voluntarii care s-au uitat la astfel de video-uri s-au simțit mai puțin anxioși.
Craig Richard, fondatorul Universității ASMR a spus celor de la Dazed: „ASMR îi ajută pe oameni să fie mai relaxați, mai puțin stresați și să doarmă mai ușor. Chiar și cei care suferă de anxietate sau insomnii au raportat benefiicle acestuia.”
Tu ai încercat aceste video-uri - te calmează sau nu?