Războiul din Ucraina, declanșat de ruși fără să aibă un motiv real, ne arată încă o dată că pacea este extrem de fragilă, chiar și în 2022, într-o perioadă în care era aproape imposibil de imaginat că în Europa va mai avea loc vreodată un conflict armat de asemenea proporții.
Am făcut o listă cu 10 filme despre război, care să ne reamintească de tragediile și de ororile pe care le cauzează orice confruntare militară.
Fury (2104)
Povestea are loc în aprilie 1945, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Personajul principal este Wardaddy (Brad Pitt), un sergent american cu o mare experiență în luptele cu tancuri. Împreună cu echipajul său format din cinci oameni, Wardaddy conduce un tanc supranumit Fury și are misiunea de a pătrunde în spatele liniilor inamice pentru o ultimă lovitură împotriva armatei naziste.
1917 (2019)
Un film care arată cât de absurd este războiul și cât de ușor și pentru nimic se pierd viețile omenești. În timpul Primului Război Mondial, în aprilie 1917, doi tineri soldaţi dintr-un regiment britanic primesc ordinul să livreze un mesaj pe teritoriul inamic în ceea ce pare o misiune aproape sinucigașă. Miza este uriașă: ajuns la destinaţie, mesajul ar putea salva viaţa a 1600 de soldați britanici, în caz contrar, aceștia ar urma să fie trimiși la moarte sigură.
Dunkirk (2017)
Povestea filmului Dunkirk surprinde trupele britanice şi ale aliaţilor înconjurate de inamici pe plaja franceză şi forţate să facă faţă unui asalt aproape imposibil de rezistat. Filmul reuneşte o distribuţie impresionantă din care fac parte actorii Tom Hardy, Mark Rylance, Kenneth Branagh, Cillian Murphy şi Fionn Whitehead.
Cyborgs: Heroes Never Die (2017)
Iată și un film ucrainean care are ca subiect conflictul armat din septembrie 2014, din regiunea Donetsk. Aici, un grup de soldați ucraineni are misiunea de a ține piept forțelor ruse care vor să cucerească aeroportul din Donetsk. Timp de 4 luni, ei reușesc acest lucru.
Jojo Rabbit (2019)
„Jojo Rabbit” este o dramedie de război, care spune povestea unui copil care admiră nazismul, din cauza propagandei la care a fost supus, și care descoperă că mama lui adăposteşte în casă un evreu. Este o poveste sfâșietoare, ce arată efectele pe care le are propaganda și războiul asupra copiilor.
Defiance (2008)
„Defiance” a venit la 2 ani de la debutul lui Craig în rolul lui James Bond. Filmul prezintă povestea incredibilă și adevărată a fraților Bielski, care, împotriva tuturor așteptărilor și a sorților de izbândă, au reușit să salveze și să țină în viață în pădurile Belarusului o mare comunitate de evrei ce fugeau de atrocitățile din Polonia. Alături de actorii Jamie Bell și Liev Schreiber, Daniel Craig are aici un rol memorabil, și de această dată, tot cu arma în mână. Ce-i drept, filmul a și stârnit niște controverse în Polonia, pentru că povestea fraților Bielski n-ar fi chiar atât de imaculată precum e prezentată în film. Însă, Craig aduce ceva din Bond-ul din „Casino Royale” și în „Defiance”, ar fi fost și imposibil să nu facă acest lucru având în vedere distanța atât de mică dintre cele două filme.
A Hidden Life (2020)
Inspirat din fapte reale, „A Hidden Life” este povestea unui erou cunoscut de puțină lume: Franz Jagerstatter. El este un bărbat care a refuzat, în cel de-Al Doilea Război Mondial, să lupte pentru nazişti. Jagerstatter este pus în faţa perspectivei de a fi executat, şi numai iubirea lui neclintită pentru soţia lui, Fani, şi pentru copiii săi îi mai dă putere. Personajul real a refuzat să jure credinţă lui Hitler, iar în august 1943, el a fost executat pentru sfidare în garajul închisorii Brandenburg din Berlin. Un film care arată că eroii nu sunt doar cei care luptă cu arma în mână, dar și cei care refuză să lupte pentru monștri precum Hitler.
The Resistance Banker (2018)
Vedem în aceste zile că războaiele nu se poartă doar cu arme, dar și cu bani, cu foarte mulți bani. Ne amintește de acest lucru și filmul „The Resistance Banker”, care arată cum în orașul Amsterdam, aflat sub ocupație nazistă, frații bancheri Walraven și Gijs van Hall aleg să susțină financiar rezistența olandeză, iar pentru acest lucru își riscă viață sustrăgând sume mari de bani din banca națională, aflată sub administrare nazistă.
Enemy at the Gates (2001)
A fost și o vreme când rușii au fost considerați salvatorii Europei. „Enemy At The Gates” arată cum în vreme ce masele de soldați ai armatelor germană și rusă se înfruntă, iar lumea așteaptă cu teama sfârșitul luptei de la Stalingrad, Vassili Zaitsev (Jude Law), vestitul trăgător de elită, își pândește dușmanii unul câte unul. Totuși, faima sa îl împinge într-un duel cu cel mai bun lunetist german, maiorul Konig (Ed Harris), cei doi găsindu-se antrenați într-o luptă cu caracter personal, în timp ce în jurul lor au loc bătălii grandioase. Modest și reținut, Vassili își face datoria cu o îndemânare extraordinară. Conștientizând valoarea propagandei sale, Danilov (Joseph Fiennes), un activist politic rus, construiește în jurul acestui soldat simplu din Urali imaginea unui erou național. După un șir de înfrângeri suportate de Uniunea Sovietică în luptele cu germanii, aceasta este pe punctul de a pierde, cedarea Stalingradului putând asigura victoria finală a Germaniei în Europa. Stalin l-a trimis pe însuși Khrushchev (Bob Hoskins) să supravegheze apărarea orașului. Exemplul lui Vassili, după cum a fost consemnat de Danilov, a susținut dorința rușilor de a continua lupta în ciuda sorții nefavorabile.
The Forgotten Battle (2021)
Războiul dă naștere unor tragedii în ambele tabere, iar acest lucru este arătat și în filmul „The Forgotten Battle”. În timpul bătăliei de la Schelde, din al Doilea Război Mondial, un pilot de planor, un soldat nazist și o membră a Rezistenței își împletesc, în mod tragic, destinele. Poți vedea filmul ăsta pe Netflix.