Toamna a fost întotdeauna un prilej de inspirație pentru artiști, așa se tot spune și așa este, având în vedere că avem atât de multă muzică românească pe această temă.
Avem piese despre toamnă care au făcut istorie, dar și piese noi care și-au făcut deja loc în playlisturile celor care iau parcurile la pas, cu căștile în urechi și plini de melancolie.
În cele ce urmează, am ales doar 10 dintre piesele românești despre acest anotimp, pe unele sigur le știi, dar e posibil ca măcar câteva dintre ele să fie surprize plăcute.
Deci, iată un playlist cu muzică românească care să se potrivească cu covorul de frunze galbene de pe străzile orașului și cu melancolia pe care o resimțim când acest anotimp se instalează.
Irina Rimes - Octombrie Roşu
Piesa a fost lansată în 2017, bineînțeles, toamna, și este o compoziție 100% Irina Rimes. La momentul respectiv, „Octombrie Roșu” a urcat rapid în topuri și a avut priză la public. Versurile sunt triste și reflectă o relație eșuată, căci toamna este în general asociată în majoritatea pieselor cu despărțirea.
Andreea Bălan - Poveste de toamnă
Lansată chiar în această toamnă, noua piesă a Andreei Bălan ne amintește că, indiferent în ce stadiu al iubirii ne-am afla, acest sentiment ne luminează viețile, momentele triste fiind simple etape în drumul către descoperirea unei noi forme de dragoste.
Stilul diferă, dar „Poveste de toamnă” e în aceeași notă cu piesa Irinei Rimes.
Lemonade with Georgia - Printre picături
Printre picături este cea de-a treia piesă semnată Lemonade with Georgia. Un cântec de toamnă, care vorbește despre încrederea oarbă și absolută pe care o manifesăm atunci când ne îndrăgostim. Piesa ne îndeamnă să ne îndrăgostim în fiecare zi de oameni, de natură, de soare și de ploaia de toamnă.
Margareta Pâslaru - Lasă-mi toamnă pomii verzi
Una dintre piesele care încep să se învârtă prin capetele românilor mai în vârstă atunci când frunzele încep să părăsească ramurile copacilor este hit-ul Margaretei Pâslaru, „Lasă-mi, toamnă, pomii verzi”. Ea a fost compusă de Margareta Pâslaru, dar inspirată de versurile poeziei „Cântec” de Ana Blandiana, și reprezintă unul dintre cele mai longevive șlagăre românești. A fost lansată în 1980 la TVR, și a apărt pe primul disc de autor al Margaretei Pâslaru, la Electrecord.
Niște băieți - Lasă-mi toamnă pomii verzi
Șlagărul Margaretei Pâslaru a fost unul care a ajuns și la urechile generațiilor mai tinere, iar acest lucru a fost făcut posibil prin adaptarea punk rock a trupei Niște Băieți. Ce-i drept, nu este singurul șlagăr care a primit acest tratament, ei mai au în repertoriu și variante punk pentru „Să te gândești la mine”, „Vitezomanul Gică”, „Cele mai frumoase flori”, „Sus în deal” și multe altele.
Cornel Fugaru - Emoţie de toamnă
Cornel Fugaru a fost unul dintre cei mai importanţi compozitori din istoria muzicii uşoare româneşti – instrumentist, solist vocal şi lider al formaţiei Sincron. Printre cele mai cunoscute şlagăre ale sale se numără „Am ales nemărginirea”, „Dau viaţa mea pentru o iubire”, „Nu sunt sclavul tău”, „Eu nu mai sunt cel de ieri”, dar, cu siguranță, cea mai apreciată piesă de publicul din România a fost „Emoţie de toamnă”, o piesă compusă şi interpretată de Cornel Fugaru pe versurile poetului Nichita Stănescu.
Nicu Alifantis - Emoţie de toamnă
Nicu Alifantis se numără printre artiștii care au fost influențați de Cornel Fugaru, iar acest lucru se vede și din faptul că artistul a ales să reinterpreteze în stilul propriu (folk) șlagărul „Emoție de toamnă”. S-a întâmplat în 1984, iar de atunci versiunea sa a devenit cel puțin la fel de populară ca cea a lui Cornel Fugaru. Este cu siguranță unul dintre imnurile toamnei.
Iris - Ultima toamnă
Apărută în 1987, pe albumul „Atheneum 2”, „Ultima toamnă” a devenit rapid una dintre baladele favorite ale fanilor trupei. Bineînțeles, este o piesă melancolică, de inimă albastră, dar ale cărei versuri, compuse de Cristi Minculescu, au și o fărâmă de optimism ... „Flori de dor la geamul meu / Luna cântă valsul tău / Hai revino, e toamnă iar / Cu ploaie și soare / Tot ce-a fost ca la-nceput / Din nou apare”.
Horia Brenciu - Septembrie, Luni
Brenciu a reușit să ne ofere piesa pe care începe fiecare toamnă: „Septembrie, luni”. Din nou, avem o melodie nostalgica despre o poveste de iubire care se încheie. Despre această piesă, Brenciu spunea: „Este melodia fiecărui cuplu și cred că în fiecare relație există o primăvară, o toamnă, poate și o acalmie de vară... Multă lume m-a întrebat de ce septembrie? De ce luni? E karma... ”.
Laura Stoica - Toamna pe autostradă
În 1997, după ce susține o serie de concerte alături de trupa sa, în care sunt promovate melodiile de pe noul disc „... Nici o stea”, Laura Stoica participă la International Maltese Song Festival, organizat în Malta, unde este desemnată cea mai bună voce feminină pentru interpretarea piesei „Toamnă pe autostradă”. Astfel, această piesă devine una dintre cele mai cunoscute din repertoriul Laurei Stoica, dar și un superb șlagăr al toamnei, indiferent de an.