Funkiss 12 bis septembrie | Norocul bate la ușă. Să iasă.

Plecăm într-o călătorie cât de cât amuzantă în istoria și prezentul zilei de marți 13. Pe drum, ne facem prieteni, citim știri și descoperim că ghinionul a fost dintotdeauna înăuntrul nostru.

AZI, ACASĂ ȘI-N DEPLASARE

În Statele Unite se sărbătorește azi Ziua Chelioșilor, în care prieteni și familie se adună laolaltă să aprecieze beculețele.

Tot azi, mai multe țări sărbătoresc Ziua Programatorului. Dacă ești programator, dar primești câte două cadouri de la fiecare prieten și nu știi de ce, ar trebui să îți faci o poză cu vârful capului.

Este marți 13, lucru care pe unii îi sperie și pe alții îi lasă reci. Uneori și la propriu. Elaborez mai jos, după un tradițional scuipat în sân:

Nu spunem că 13 e neapărat zi cu ghinion, dar, ca și în cazul unui control ANAF sau al încălzirii globale, nu e nevoie să crezi în ele ca să-ți strice ziua, anul sau viața. 

Aurel Vlaicu nu credea în ghinionul zilei de 13, altfel astăzi nu s-ar fi împlinit 109 ani de când a încercat să traverseze Munții Carpați cu avionul său, Vlaicu II. Din nefericire, s-a prăbușit, sau, cum ar spune cei mai credincioși, s-a înălțat mai mult decât a fost planul de zbor.

Frica de numărul 13 se numește triskaidekaphobie, care, cu toate că e un cuvânt compus din diverse cuvinte din greaca antică, sună ca o localitate eliberată de ucraineni în ultimele cinci zile.

Se manifestă sub diverse forme, inclusiv dispariția etajului 13 din unele clădiri sau a numărului 13 de pe unele străzi. Aici vine în ajutor 12 bis, spaima noilor poștași.

Ca dovadă a ghinionului numărului 13, Millard Fillmore a murit, nu într-o zi de 13, dar după ce a fost al 13-lea președinte al Statelor Unite. Ar fi fost surprinzător să fie în viață astăzi, la 222 de ani de la naștere, dar asta nu înlătură bănuiala că numărul 13 a avut ceva de-a face cu moartea sa.

Ziua de 13 marchează și ziua cu cele mai multe certificate de naștere falsificate, cel puțin probabil. Sigur, actorul Andrew Lincoln, gimnasta Laura Jurca și cântăreața Dida Drăgan își sărbătoresc ziua pe 14, dar cine știe dacă părinții au amânat actele oficiale câteva ore, pentru a-i salva de o zi de naștere superstițioasă.

Dacă revenim la ghinionul dublu, care trântește ziua de 13 într-o marți, nu știm ce să mai credem. Este ca o pisică neagră, care îți trece prin față cărându-l pe Mercur în retrograd ca pe un pui de patru zile.

Orice zi de marți are trei ceasuri rele. Orice zi de 13 le are pe toate. De-aia o zi de marți 13 se simte lungă pentru că este, îndesând 27 de ceasuri rele într-o singură zi, ca atunci când ai curățat  o portocală, și mergi cu coaja la un gunoi deja prea plin.

În România e ușor să nu fii superstițios cu marți 13. Pentru că, aici, ghinionul nu prea alege o zi în care să te lovească. Aici, ghinionul nu e un taifun de două zile care-ți ia acoperișul, e o ploaie ardelenească, atât de lungă încât amintirea soarelui vine la pachet cu nostalgia copilăriei. Aici, nu ai cum să dai vina pe marți 13 când nu găsești loc de parcare, pentru că n-ai găsit nici ieri. Nu poți să zici că fix ziua asta ți-a tăiat apa caldă, când nici marțea trecută nu a fost. Și nu poți să zici că fix pe 13 s-a scumpit uleiul, pentru că se împlinesc săptămâni de când s-a suit pe lista de produse opulente.

O formă rară a fricii de numere este întâlnită la actorul Leonardo DiCaprio, care se teme de 25 și are primul caz confirmat de Iubităpeste25deaniophobie.

Cu sau fără ziua de 13, în vremuri de război și pandemie, doar cei mai optimiști dintre noi speră ca o zi de marți să aibă doar trei ceasuri rele.

ASTRE ROZ-ALBASTRE

În cazul Berbecilor, ziua de marți 13 este una cu mai mult noroc. Nu neapărat mai mult decât ieri, doar mai mult decât au alte zodii.

Vărsătorii se luptă cu pornirile lor. Poate cu pornirea să spargă la shopping cât le-a rămas din salariu. Poate cu pornirea să dea gata, singuri, o pizza de patru persoane. Până la urmă DODT! (Doar O Dată Trăiești, doar că sună mai bine englezescul YOLO...) 

Fecioarele nu se plâng. Au de ce, dar niciodată nu o fac. Poate că ar trebui să înceapă să o facă. Poți să încerci să fii pasiv-agresiv și, în funcție de rezultate, să rămâi la pasiv sau agresiv.

ȘTIRILE CARE FENTEAZĂ

„Polițiștii care căutau hoții unui transport de cupru au găsit o geantă cu 460.000 de lei îngropată în pământ.” Nu, nu! Firele de cupru se îngroapă în pământ și banii se iau acasă, nu invers!

„Un român din Italia și-a aruncat frigiderul de la balcon, în toiul unui scandal.” Nicio sticlă de limoncello, prosecco sau aperol nu a fost rănită în incident.

„Bătaie în plină stradă în Constanța: doi șoferi și-au împărțit pumni ca în ring.” Poliția promite să pună câte un arbitru și un gong în fiecare intersecție.

Contractul pentru studiul de fezabilitate pentru cinci trasee noi de piste de biciclete în București a fost atribuit.” În București, din nefericire, nu e fezabil să găsești pistele actuale fără mașini parcate pe ele.

„Elveția propune amenzi și chiar închisoare pentru cei care depășesc temperatura de 19 grade Celsius în locuință.” Oare ce temperatură e într-o închisoare elvețiană dacă și acolo se consideră că te trimit „la răcoare”?

„Ministrul energiei din Elveția recomandă dușul în doi.” Toate femeile din Elveția vor afla această știre, urmând a fi cea mai folosită replică de agățat din toamna anului curent.

„Ce ar face un profesor de finanțe cu 10.000 de lei, în plină inflație.” Este un exercițiu pur teoretic, primele trei încercări practice s-au lăsat cu pierderi de 30.000 de lei și 3 mesaje necitite.

„O femeie a retrogradat echipa de FIFA a iubitului, geloasă pe timpul petrecut de el jucându-se.” FRF va interoga 35 de partenere ale acționarilor și antrenorilor de la Dinamo. Ce glumă de Liga 2! Păi dacă acolo joacă!...

„Avarie în Sectorul 3. Aproape 80 de blocuri rămân fără apă caldă până joi.” La câte blocuri din România au rămas fără apă caldă în ultimele săptămâni, înțeleg de ce ministrul Energiei era atât de sigur că, în iarna asta, ne ajung rezervele de gaz: niciodată nu consumă toți românii deodată. 

A FOST ODATĂ LA ACEASTĂ DATĂ

1501 - Michelangelo începe lucrul la statuia lui David, ignorând haterii care îi spuneau să se lase, că oricum nu-i iese.

1791 - Regele Ludovic al XVI-lea al Franței acceptă noua constituție. Declarația lui: „Que pouvez-vous faire? Tu n'as rien à faire.” („CSF? N-AI CSF.”)

1848 - Astăzi este Ziua Pompierilor, se sărbătoresc 174 de ani de la bătălia din Dealul Spirii între pompierii conduși de Pavel Zăgănescu și trupele otomane conduse de Kerim Pașa. Pompierii, în același timp, au pus focul pe ei și le-au dat de i-a stins.

1939 - Canada intră în Al Doilea Război Mondial. Germania și-a dat seama că trebuie să câștige înainte să înghețe lacurile din teritoriile ocupate și să aibă de-a face cu batalioanele canadiene de hocheiști.

1940 - Italia invadează Egiptul. Ambele țări au o puternică senzație de déjà vu legată de evenimentele din anul 30 î. Hr.

1994 - Sonda spațială Ulysses trece pe lângă polul Soarelui, confirmând că, din nefericire pentru copiii de pe Soare, ei nu au un Moș Crăciun.

2018 - Regia Autonomă de Transport București este reorganizată și își schimbă numele în Societatea de Transport București. Singurul lucru care s-a schimbat la tramvaiele bucureștene în ultimii 30 de ani a fost scrisul de pe ele.

WOWDEVĂRUL ZILEI

Energia folosită de creierul uman a fost măsurată ca fiind între 10 și 25 de wați. Bine, în anumite cazuri, lumina e aprinsă, dar nu e nimeni acasă.


Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.