E tentant să crezi că tensiunea sexuală e întotdeauna reciprocă. Dacă îți place de cineva, probabil că și cealaltă persoană te place, nu? Ce convenabil ar fi.
Ca să existe tensiune sexuală, aceasta trebuie să fie experimentată de ambele părți, a zis Catherine Drysdale, psihologă specializată în relații și sex și gazda emisiunii Your Pleasure Path. În fizică, tensiunea e o forță transmisă între două capete opuse ale unei sfori sau ceva similar. După această logică, tensiunea sexuală ar trebui să fie reciprocă, pentru că trebuie să se manifeste la ambele capete ale sforii.
Din păcate, lucrurile nu stau mereu așa.
„Poți simți atracție sexuală fără tensiune sexuală când o persoană e atrasă de cealaltă, dar sentimentul nu e reciproc”, a zis Drysdale.
Mai pe larg, ceea ce tu crezi că e tensiune sexuală (care e reciprocă prin definiție) poate fi doar atracție sexuală (care se poate manifesta doar la una dintre părți), iar când acționezi în baza celei de-a doua pentru că ai impresia că e prima, poți ajunge în situații delicate.
„Te poți pune în situații compromițătoare dacă ai impresia că tensiunea sexuală e mereu reciprocă”, a zis Jenna Switzer, sexolog holistic.
De exemplu, un director de corporație care confundă atracția sexuală cu tensiunea sexuală îi poate face avansuri unui angajat nou; fanii pot urmări cu disperare un membru al unei trupe doar pentru că au făcut contact vizual cu el în timpul unui concert, doar ca să se trezească singuri la un mare after party; sau poți ajunge să îi faci avansuri unui prieten vechi și să strici toată atmosfera din grupul vostru de prieteni.
Dacă presupui că tensiunea sexuală e mereu reciprocă, înseamnă că decizi automat ce intenții și sentimente are o altă persoană pentru tine, a zis Kyle Dean Freeman, sexolog.
Asta nu înseamnă că ar trebui să-ți fie rușine de atracția sexuală pe care o simți doar pentru că nu e reciprocă.
„Cu cât ne eliberăm de gândirea că lumea, oamenii sau partenerii noștri sunt obligați să ne satisfacă într-un fel sau altul, cu atât creăm mai mult spațiu să ne bucurăm de experiența vieții în sine. În acest caz, ne putem bucura de propriile noastre dorințe sexuale fără să simțim nevoia să le satisfacem”, a zis Yuval Mann, coach în erotică.
Nu trebuie să acționezi neapărat într-o astfel de situație, e de ajuns să te bucuri de senzație.
„Când simți tensiune sexuală cu o persoană de care ești atras, înainte să ai intimitate fizică cu persoana respectivă... sentimentul e euforic, iar asta e minunat. Sunt puține momente în viață când avem sentimentul ăsta palpitant”, a zis Switzer.
Freeman a adăugat că tensiunea sexuală poate fi uneori un semn că persoanele respective au interese comune. Asta înseamnă că poate energia e sexuală, dar nu trebuie să și reacționezi la ea în mod sexual.
Switzer a explicat că, în filosofiile taoiste și tantrice, energia sexuală e privită ca o energie creatoare, așa că atunci când simți tensiune sexuală sau atracție sexuală față de cineva, de multe ori, o poți converti în energie creatoare, împreună sau fără persoana respectivă.”
Cu alte cuvinte, poți pune energia sexuală în dans, muzică sau artă, în loc să faci sex fizic.
Și dacă vrei să faci sex? Cum știi că sentimentul e reciproc?
Înainte de orice altceva, e bine să folosești sentimentul de atracție sexuală ca pe o oportunitate de autoanaliză. Coach-ul de cuplu Drysdale te sfătuiește să te întrebi ce ai vrea să obții din această interacțiune – e vorba de ceva sexual sau și romantic? Ai vrea o descărcare sau ceva pe termen lung? Vrei neapărat de la persoana asta sau ar putea fi oricine altcineva în locul ei?
„Această analiză te poate ajuta să înțelegi care e motivația din spatele atracției sexuale”, a zis Drysdale.
Mai trebuie să te întrebi și care sunt riscurile conexiunii. Oare riscă să se strice lucrurile între tine și cealaltă persoană? Sunteți pregătiți să vă asumați aceste riscuri?
În cele din urmă, cel mai evident mod de a afla dacă atracția e reciprocă e să întrebi.
Chiar dacă simți puternic tensiunea sexuală dintre tine și altcineva, tot e important să ceri consimțământul verbal înainte să acționezi. Poți să fii cât de direct vrei, gen: „Hei, mă simt super atras de tine și mi-ar plăcea să te sărut dacă și tu vrei.”
Freeman a zis că cererea consimțământului e considerată sexy de multe persoane și previne multe probleme.
A mai adăugat că îi poți atrage interesul celeilalte persoane și prin alte metode: faci contact vizual, te apropii când vorbești cu ea, îți muști buzele sau îți atingi părți senzuale ale corpului (cum ar fi gâtul). Observă dacă cealaltă persoană răspunde la ele prin complimente sau glume cu tentă de flirt.
„În orice caz, sunt și persoane care flirtează cu toată lumea și asta nu înseamnă că are neapărat intenții sexuale cu tine”, avertizează Freeman.
Totul se reduce la awareness – conștiența de sine și conștiența față de cealaltă persoană.
„Cu cât ești mai prezent pe moment, cu atât îți antrenezi trupul și mintea să observe subtilități precum energia, starea, limbajul corporal al celuilalt, iar acestea pot indica dacă persoana te dorește sau nu”, a zis Mann. „Relaxează-te, respiră adânc, privește-o în ochi, renunță la orice scop și permite magiei momentului să se desfășoare în mod natural.”
Dar nu uita că, doar pentru că tu ai spus clar ce îți dorești, nu înseamnă că celălalt e obligat să simtă la fel.
„Cea mai atrăgătoare atitudine e să poți dori pe cineva fără să ai nevoie de persoana respectivă. Adică să îți poți exprima dorința deschis și liber, fără să ai așteptarea să îți fie îndeplinită”, a zis Mann.