AZI, ACASĂ ȘI-N DEPLASARE
La mulți ani, Miley Cyrus! Surprinzător, artista are aceeași zi de naștere cu altă artistă americană, Hannah Montana.
Multe avioane, trenuri, mașini și baloane cu aer cald vor duce, în cursul zilei de astăzi, milioane de americani, către locurile lor de obârșie. Mâine este Thanksgiving, Ziua Recunoștinței, o zi specială pentru Statele Unite, în care servesc curcan, fotbal (american, nu mondial) și se pregătesc pentru adevăratul Black Friday, de pe 24 noiembrie.
Astăzi, în schimb, americanii sărbătoresc ziua espresso-ului. Apropo, cum se numește o barista care s-a fardat în viteză? Espresso macchiato. Și, dacă nu vă fac urarea asta astăzi, nu o să v-o fac niciodată: bună dimineața și spor la cafeluță!
ASTRE ROZ-ALBASTRE
Azi, Leii au o idee sclipitoare pentru o afacere care o să le aducă milioane. De probleme, dubii și datorii.
Fecioarele descoperă, astăzi, că și miercuri 23 poate fi la fel de ghinionistă ca marți 13. Nu pățesc lucruri grave, doar grăvuțe. Grăvișoare?
Balanțele caută dileme și tragedii unde nu sunt. Știai că e posibil să alegi între pizza și shaorma, fără să ajungi la o ceartă monstruoasă cu jumătatea ta de viață?
ȘTIRILE CARE FENTEAZĂ
„Cea mai mare surpriză de la Cupa Mondială 2022! Imaginile disperării, după Argentina - Arabia Saudită 1-2”. Rezultatul a șocat până și fanii Arabiei Saudite, obișnuiți probabil să vadă câștigând meciuri doar banii saudiți.
„Viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, a anunțat că, din 2023, instituţiile publice din Capitală nu vor mai beneficia de locuri de parcare gratuite”. Nu cred că deranja pe cineva că instituțiile parchează gratuit, problema este că, în preajma instituțiilor, sunt patru mașini, trei biciclete, două trotinete electrice și un parcagiu independent per loc de parcare.
„Un pescar britanic a prins un <<peștișor auriu>> de 30 de kilograme”. Ăsta îți îndeplinește cel puțin 40 de dorințe și 20 de fantezii.
„Guvernul vrea să crească natalitatea. Ciucă: Venim cu soluţii astfel încât să putem să asigurăm condiţiile necesare”. Proiectul „Borcea”, pe masa premierului.
„Care sunt prioritățile tinerilor din Generația Z. Independența financiară e pe locul 1. Să își întemeieze o familie nu mai este pe lista lor de priorități.” Realitatea aceasta vine în ciuda Guvernului, care ar vrea basme: tinerii să aibă cel puțin patru copii, până la 30 de ani, întreținuți cumva din două salarii medii.
„ANI: Un fost consilier al ministrului Petre Daea nu poate justifica peste 188.000 euro”. Dacă ținem cont ce probleme a avut agricultura cu irigațiile, e cumva de înțeles cum au scăpat banii ăștia nespălați.
„Un polițist de la <<crimă organizată>>, amator de jocuri de noroc. A <<uitat>> să treacă un câștig de 53.000 de lei în declarația de avere”. Inspectorii ANAF i-au intrat în conturi, fără berbec și cagule.
„Hot dog de 250 de franci elveţieni, vedetă la un târg de Crăciun din Elveția, cu carne de vită Kobe, trufă albă şi spumă de șampanie”. Îți lasă gura apă și portofelul lacrimi. Elvețienii, invitați în Obor, la cinci mici de patru lei bucata și o bere de supermarket.
„Vladimir Putin se laudă cu <<puterea arctică>> a Rusiei. Flota rusă a primit două noi spărgătoare de gheață nucleare”. Serios că ieșeau mai ieftin cu un blender.
„Cu ce sentimente pleacă rușii la război în Ucraina”. Cu sentimente vechi, uzate, folosite probabil și în Al Doilea Război Mondial.
„Recruții mobilizați de armata rusă au început să fie instruiți de instructori de airsoft”. Sunt învățați că, atunci când sunt împușcați, să strige „lovit!”, apoi să se ducă pe marginea luptei, unde îi așteaptă pizza și bere.
„Și vehiculele militare americane au probleme în Ucraina, din cauza vremii. Un blindat, filmat împotmolit într-un șuvoi de noroi”. În România nu-i spunem „șuvoi de noroi” îi spunem „arteră rurală”, vă rog!
„Observarea păsărilor are mari beneficii pentru sănătatea mintală”. În special dacă zbori cu ele în țările calde, nu stai în România, unde se întunecă la ora 16.
„Proteste de amploare în Capitală. Ambulanțierii scoși în stradă de mașinile foarte vechi și salariile prea mici”. Cât de vechi sunt ambulanțele? Încă e în uz ambulanța cu care au încercat să-l salveze pe Ștefan cel Mare. Încă umblă pe străzi ambulanța pe care a lucrat fratele mai mare al lui Burebista. Păi, când erau fabricate ambulanțele astea, încă nu apăruse altă cruce decât cea vopsită pe ele.
„Cocaină extrasă din cafea în laboratoare ascunse prin munții Bihorului. Chimiști trimiși în România direct din Columbia”. După serialul „Wednesday”, va fi filmat în România și un nou sezon din „Narcos”.
„Guvernul României și cel al Spaniei vor ține, în premieră, o ședință comună. Subiectele de pe agendă”. Când devine o paella, un pilaf? Săptămâna viitoare, ai noștri se văd cu cei din Italia, pentru aceeași nelămurire, doar că despre risotto.
„Regulile nu-s pentru toți la Campionatul Mondial. Fanii au fost lăsați fără bere, dar la tribuna VIP e dezmăț cu alcool”. Spectatorii de la VIP au respins acuzațiile: „Nu consumăm alcool, mâncăm salată cu mult oțet și luăm sirop de tuse”.
„Trăim într-o realitate simulată? Metoda propusă de experți pentru a afla adevărul despre omenire”. Să fim toți opt miliarde de inși treji în același timp. Dacă e simulare, serverul care rulează simularea se va supra-încălzi și… OK, poate că e mai bine să nu facem asta.
„Alimentul care te ajută să slăbeşti în mod sănătos”. Pentru curioși, articolul vorbește despre migdale, dar, din nefericire, nu ca umplutură de shaorma, topping de pizza sau ornament de prăjitură cu patru tipuri de ciocolată.
„Enel pleacă din România. Grupul se retrage de pe mai multe pieţe”. Ministerul Energiei: „Mă, v-am spus, mă, să plătiți la timp? Acu’, uite, s-au supărat oamenii ăia și pleacă.”
„Guvernul a adoptat un proiect prin care sunt incluse substanţe psihoactive noi în definiţia termenului <<drog>>”. Printre noile substanțe, jumările și ciocolata cu umplutură de portocale.
„O insulă micuță, din Golful Biscaya, este, timp de șase luni, a Franței și, timp de șase luni, a Spaniei”. Aici se va naște, probabil, rețeta abominabilă: tortilla cu pui de baltă.
„În câți ani vor putea locui oamenii pe Lună. Anunțul făcut de un oficial de top al NASA”. Un oficial de top de la Agenţia Spaţială Română ar fi declarat „Nu e mare brânză să trăiască oamenii pe Lună. Noi avem oameni care stau în Popești-Leordeni.”
Așa, ca final de rubricuță cu știri, am găsit și un rezumat al știrilor mondiale din ultimii trei ani, care ne dă un indiciu asupra direcției în care se îndreaptă Planeta:
A FOST ODATĂ LA ACEASTĂ DATĂ
534 î.Hr.: Thespis din Icaria devine primul actor consemnat în istorie care a interpretat un personaj pe scenă. Măcar acum știm cum își spunea Keanu Reeves acum 2.556 de ani.
1889: A fost instalat, într-un cazinou din San Francisco, primul tonomat din lume. Pentru cei mai tinerei dintre cititori, tonomatul e un fel de iPhone imens, pe care ai instalat doar Spotify, și care-ți cere bani pentru fiecare piesă.
1924: Este publicată descoperirea lui Edwin Hubble, conform căreia „nebuloasa” Andromeda este de fapt o altă galaxie. Deci, nu era o nebuloasă, eram noi miopi.
1963: BBC transmite primul episod din serialul „Doctor Who”, unul dintre cele mai longevive seriale SF din lume: 871 de episoade, împărțite în 39 de sezoane, cu rolul principal jucat, până acum, de 13 actori diferiți. Povestea e simplă, o știi deja din Superman: un extraterestru protejează planeta noastră de diverse pericole.
1992: IBM Simon, primul smartphone, este prezentat la convenția COMDEX, din Las Vegas, Nevada. Nu se mai fac ca pe vremuri, de data asta, din fericire.
2007: Vasul de croazieră MS Explorer lovește un iceberg pe coasta insulelor Shetland. Sunt salvați toți cei 154 oameni de la bord, în special pentru a preveni partea a doua a piesei „My Heart Will Go On” a cântăreței Celine Dion.
2019: Ultimul rinocer de Sumatra din Malaezia moare, specia fiind declarată oficial dispărută în țară. Rinocerul de Sumatra este mic, timid și retras, deci probabil că a jucat șah în tinerețe.