AZI, ACASĂ ȘI-N DEPLASARE
Astăzi este ziua Bucovinei. La mulți ani, Bucovina! Sau, cum ar spune un elev cu 5 pe linie la geografie, „la mulți ani, Bucovina, oriunde te-ai afla!” De asemenea, Suceava a mai contribuit cu 10.000 de euro la recompensa pentru găsirea cucului care face întreaga regiune să răsune.
Azi, mai multe magazine on-line de pe Planetă sărbătoresc Cyber Monday, ziua reducerilor, dar mutată on-line. Prin România, multe magazine, fizice sau online, au avut ziua reducerilor acum o săptămână, în special pentru a evita comparațiile. De ce să cumperi o haină din România, când vezi că e mai ieftin să o cumperi de peste ocean și să îi plătești avion personal și limuzină până la ușa ta?
ASTRE ROZ-ALBASTRE
Vărsătorii au vești bune. Și puterea să le țină pentru ei. Unii chiar nu merită să aibă o zi mai bună, nu-i așa?
Peștii se vor chinui de-a lungul zilei să evite ceva. Sau poate pe cineva. Este evident că cine a creat expresia „de ce ți-e frică nu scapi” nu cunoscuse un Pește motivat.
Berbecii încep, astăzi, o săptămână plină de aventuri neprevăzute. Trist, ținând cont că plănuiseră o săptămână de sedentarism organizat.
ȘTIRILE CARE FENTEAZĂ
„Londra și alte zeci de orașe din Europa ar putea dispărea sub ape în următorii 80 de ani. Ce arată predicțiile pentru România”. Inundațiile din România vor fi cauzate, probabil, de Ministerul Agriculturii, care se va răzbuna pentru anii întregi în care au lipsit irigațiile din țară.
„Kim Jong-un a lansat <<cea mai puternică armă strategică din lume>>. <<Racheta monstru>> poate ajunge până în SUA”. Unde, probabil, ar cere azil politic.
„Finlanda, țara europeană pregătită de o eventuală invazie. Autoritățile au construit un <<oraș>> sub Helsinki”. Și sub București se efectuează la fel de multe lucrări, dar doar pentru peticirea țevilor de apă. Mai mulți localnici, supărați că în Focșani nu se construiește un oraș nici măcar la suprafață.
„Ofițerii români au participat la un exercițiu NATO. Pentru ce acțiune militară se pregătesc”. Parada de pe 1 decembrie?
„Cele opt pahare de apă pe zi recomandate în orice ghid de sănătate ar putea fi un exces”. Alături de etilotest, poliția te va pune să sufli în hidrotest, să stabilească dacă te supra-hidratezi.
„Anchetă internă la IPJ Alba, după ce un poliţist a tras cu arma, din greșeală, în sediul instituției”. Cred că, mai bine, recunoaște de ce a făcut-o și descrie unde și cât de mare era păianjenul.
„Un bărbat a furat luminițele de Crăciun care urmau să fie montate în Târgoviște”. O să le returneze după ce descoperă că te costă 1.000 de euro pe minut să le ții în funcțiune.
„De ce participi la un hackathon? Explicațiile tinerilor despre motivația de a lucra 24 h fără întrerupere”. Problemele apar de-abia după hackathon, când tinerii se întorc la muncă și sunt primiți de șefi cu „și vă plângeați că nu puteți trei ore peste program".
„O mamă și-a lăsat copilul minor să conducă pe DN1, în Bușteni. Ambii au dosare penale”. Nu o apăr pe femeie, dar, în zona aia, cel mic n-avea cum să depășească trei kilometri la oră. Sunt și șanse ca femeia să fi plecat la drum doar însărcinată în luna a treia, dar, la cum se merge pe DN1...
„Scandal uriaș între două familii la târgul de Crăciun din Piața Constituției. Oamenii s-au bătut cu pumnii și picioarele în caruselul de copii”. Acum știm unde se duc toți boii care ne sunt luați de la biciclete.
A FOST ODATĂ LA ACEASTĂ DATĂ
1520: Exploratorul portughez Ferdinand Magellan a trecut prin strâmtoarea de la sudul Americii de Sud, care-i poartă numele. E greu de crezut, dar multe locuri aveau un nume și înainte să treacă un european pe acolo.
1811: Concertul pentru pian nr. 5 în Mi bemol major, Op. 73, al lui Beethoven are premiera la Gewandhaus în Leipzig. Tineretul secolulului al XIX-lea înnebunea prin cluburi când intra hitul ăsta.
1895: Are loc prima cursă americană de automobile, între Chicago și Illinois. Astăzi, cea mai urmărită cursă americană de automobile, NASCAR, se ține pe un circuit oval, deci șoferii trebuie, teoretic, doar să cotească, uneori, spre stânga.
1919: România semnează la Washington o serie de acorduri internaționale cu privire la drepturile muncii, printre care și stabilirea zilei de lucru de opt ore. Ajunsă mai târziu la șapte ore plus pauză de prânz, și astăzi la cinci ore plus pauze de țigară.
1994: Norvegienii resping aderarea țării la Uniunea Europeană, printr-un referendum. Așa se face treaba, nu intri în UE, apoi votezi să ieși, apoi îți dai seama că a fost o greșeală, apoi faci 0-0 cu Statele Unite la Mondial.