TEXT de Alex Mușat
ABBA, Queen, Jimi Hendrix, The Beach Boys, sau Bob Marley sunt doar câteva dintre numele care nu au luat acasă nici măcar un trofeu, așa că ghidajul fără indoieli după standardele Grammy-urilor ar putea să fie asemuit încrederii oarbe în calitatea deciziilor Academiei Americane în ceea ce privește nivelul producțiilor cinematografice, însă nu trebuie să trecem cu vederea importanța ștampilei “câștigător al Premiului Grammy” și nici magnitudinea evenimentului în ceea ce privește traseul culturii pop autohtone.
Anul acesta, pentru titlul de Best Album se bat nume precum Beyonce, cu al său Renaissance, rapper-ul Kendrick Lamar, cu LP-ul Mr. Morale & The Big Steppers, sau Lizzo, al cărui album cu puternice tente feministe, Special, a fost cât se poate de bine primit de către criticii de specialitate.
Interesant este că printre numele de marcă ale mainstream-ului autohton se strecoară și Benny, Björn, Agnetha și Anni-Frid, cu albumul Voyage, membrii ABBA având șanse destul de mari să ducă la Stockholm primul Grammy din carieră, la peste jumătate de secol de la debut și peste patru decenii de pauză discografică.
Revenind la zona pop-ului mainstream, surpriza plăcută a ultimilor ani este și fostul membru al boy band-ului One Direction, Harry Styles. Al său Harry’s House, cu hit-uri precum Love Of My Life sau Music For A Sushi Restaurant, îi oferă lui Styles un râvnit statut de star pop autohton, extravagant și cu un puternic fan base, asemănător obsesiei șaptezeciste a publicului față de artiști britanici precum David Bowie sau Elton John.
O gură de aer proaspăt este și prezența pe lista de nominalizări a cantautoarei folk Brandi Carlile, care și-a petrecut ultimii ani ajutând-o pe legenda folk Joni Mitchell să revină ușor, ușor în lumina reflectoarelor. LP-ul său, In These Silent Days, reprezintă o interesantă călătorie în zona baladelor folk-pop, în timp ce veteranii Coldplay sunt nominalizați cu Music Of The Spheres, unde colaborează cu nume precum BTS sau Selena Gomez.
Una peste alta, lista candidaților pentru trofeul Best Album este cât se poate de eclectică, dar așa cum ne-au obișnuit Grammy-urile, nu prea surprinzătoare.
Evenimentul muzical al anului rămâne, însă, un punct de referință al culturii pop, iar titlul de “câștigător al Grammy-ului” pare că nu și-a pierdut din abilitatea de a influența mase întregi de ascultători, critici și fani.
PS: Gala premiilor Grammy va avea loc pe 5 februarie în Los Angeles.