A apărut raportul „World Happiness Report” pe 2023, unde putem să vedem care sunt cele mai fericite țări din lume, după cum notează CNN.
Raportul a fost făcut în perioada 2020-2022, iar unul dintre autorii studiului, John Helliwell, a spus că bunăvoința și empatia oamenilor a crescut cu 25% față de perioada dinainte de pandemie.
„Bunăvoința față de ceilalți, în special către a-i ajuta pe străini, a crescut dramatic în 2021 și a rămas la un nivel ridicat și în 2022. Chiar și în acești ani dificili, emoțiile pozitive au rămas de două ori mai importante decât cele negative, iar sentimentele de suport social au fost de două ori mai puternice decât cele de singurătate”, a precizat el.
Raportul este bazat pe un studiu făcut la nivel global, care adună date din peste 150 de țări. Țările sunt clasate în funcție de șase factori importanți care duc la fericire: speranța de viață ridicată, PIB-ul pe cap de locuitor, corupție scăzută, suport social, generozitate într-o comunitate unde oamenii au grijă unii de alții și libertatea de a face decizii importante de viață.
Cea mai fericită țară din lume, Finlanda
Finlanda stă în fruntea clasamentului pentru al șaselea an la rând, la fel și vecinii săi - Danemarca, Islanda, Suenia și Norvegia. Cum nu toți putem să ne mutăm aici, Helliwell vorbește și despre cum celelalte nații pot învăța ceva din acest clasament: „Societățile de genul ăsta fac lucruri pe care ne-ar fi plăcut să le vedem și la noi și pe care le putem face, sau este ceva unic în ceea ce privește climatul și istoria lor de le poziționează diferit? Din fericire, cel puțin din perspectiva mea, răspunsul este prima variantă.”
Iată top 20 al celor mai fericite țări din lume:
- Finlanda
- Danemarca
- Islanda
- Israel
- Olanda
- Suedia
- Norvegia
- Elveția
- Luxemburg
- Noua Zeelandă
- Austria
- Australia
- Canada
- Irlanda
- SUA
- Germania
- Belgia
- Cehia
- Marea Britanie
- Lituania
România se poziționează pe locul 24.
În ceea ce privește țările de la baza clasamentului, pe locul 137 este Afganistan, iar Liban pe locul 136. Plus de asta, invazia Rusiei în Ucraina a pus reflectoarele pe cele două țări - Rusia este pe locul 70, iar Ucraina pe locul 92. Cu toate astea, în raport apare scris: „În ciuda suferinței și a dezastrelor din Ucraina, evaluările vieții în septembrie 2022 au rămas ridicate, față de 2014, susținute acum de un sentiment de scop mai puternic, bunăvoință și încredere în autorități.”