De vorbă cu Claudiu Ilioiu, Head of Global Talent United: „Cei care au succes îl datorează poziționării unice pe care au reușit să și-o contureze”

Global Talent United reprezintă cea mai mare agenție de endorsement din România.

Lansată în 2019, Global Talent United este în momentul de față cea mai mare agenție de endorsement din România. Acoperind toate segmentele de vârstă și interese, cu peste 150 de talente și 20 de nișe, agenția reprezintă artiști, content creators, actori, sportivi, stand-up comedians și artiști vizuali.

Am stat de vorbă cu Claudiu Ilioiu, Head of Global Talent United, pentru a afla mai multe despre cum fac bani creatorii de conținut din România.


Povestește-ne un pic despre tine și care a fost parcursul tău până să ajungi Head of Global Talent United. 

Mi-am început cariera în cadrul agenției de presă Mediafax, cea mai mare agenție din piața de media, la acea vreme. Am crescut pe scara ierarhică de la reporter, la redactor, până la publisher și director editorial pentru Divizia General, unde aveam în subordine redacțiile și, în plus, eram și coordonator pe zona de business pentru produsele din zona de business din portofoliul Mediafax Group.

După câțiva ani petrecuți acolo, am primit o nouă provocare: aceea de a fi director editorial și publisher pentru un proiect nou, care s-a numit Vocea.biz. Acolo am construit echipa de la zero... După acel proiect, am fost Head of Digital la Ringier România, unul dintre cele mai mari trusturi de presă din țară. Ulterior am decis să schimb această zonă de media cu partea de New Media, datorită lui Lucian Ștefan, Owner-ul Global Records, care m-a sunat într-o seară, citind pe paginademedia.ro că am plecat de la Ringier, și m-a întrebat dacă nu vreau să fac parte din echipa lui.  Stând la masă, ne-am dat seama că avem puncte comune și iată-ne împreună în acest business. Din anul 2018, facem echipă pentru Global Talent United.

Cum ajungi un content creator de succes în România? Poți da câteva sfaturi celor care au acest vis? 

Nu există o rețetă a succesului în acest domeniu, așa cum nu există o rețetă a succesului nici în ceea ce privește ceea ce ne înconjoară. Cred că, dacă ești serios și te dedici în totalitate unui lucru, ai șanse mari să fii unul dintre cei mai importanți content creatori din categoria pe care ți-o alegi.

Este important să-ți tratezi cariera cu seriozitate, să le înțelegi nevoile celor care te urmăresc și să încerci să le dai un conținut pe gustul și dorințele lor. Bineînțeles, toate astea trebuie să fie în concordanță cu ceea ce simți tu că vrei să faci. Dacă tu simți că nu vrei să vorbești despre mașini, mai bine nu te apuci să faci conținut în această direcție. Dar, dacă simți cu tărie că menirea ta e să vorbești despre make-up, atunci ai șanse mari să reușești.

Și poți avea succes dacă faci conținut de calitate, dacă știi să comunici, dacă rezonezi cu audiența ta, ai șanse mari să devii un content-creator de succes. 

Ce trebuie să evite orice creator de conținut aflat la început de drum? 

La început de drum orice content-creator, în opinia mea, ar trebui să evite să copieze un alt content-creator. Trebuie să înțeleagă că cei care au succes îl datorează poziționării unice pe care au reușit să și-o contureze. Este  important să-și trateze audiența cu maximă seriozitate și să încerce să fie cât mai autentici… Era o vorbă veche în TV: „Nu trece de sticlă". Ei bine, în online, este și mai greu să treci, dacă nu ești autentic.

Câți bani face un content creator în România în medie și cât de mult e legat de numărul de followeri pe care-l are?

Aș putea spune că se pot câștiga bani suficienți din acest domeniu, cât să trăiești bine, chiar foarte bine. În ultimii ani, această zonă a influencerilor s-a rafinat foarte mult. Nu mai e vorba doar de cifre sau doar de popularitate. E un mix între cele două aspecte, la care se adaugă conținutul de calitate.

E popularitatea singurul sau cel mai important aspect în monetizarea conținutului online? 

Așa cum am spus și mai înainte, este un mix. Nu este vorba doar de popularitate și de numere, sau doar de calitatea contentului. Ca să faci bani în acest domeniu, contează foarte mult să ai numere bune și să faci conținut de calitate sau în concordanță cu cei care te urmăresc.

Care sunt cele mai bune platforme pentru monetizare, pentru a face bani, pentru un content creator? 

Cei mai mulți bani îi fac cei care activează pe YouTube, Instagram și TIK TOK. Poate ordinea nu este aceeași, în toate cazurile. Prin urmare, nu aș face un top al acestor platforme, dar cu siguranță cei care își fac treaba bine și au grijă de calitatea conținutului și se dedică acestui job fac bani din toate cele trei platforme.

Dă-ne, te rog, câteva exemple de unii dintre cei mai de succes creatori de conținut din România. 

Aș fi subiectiv și aș da categoric numele influencerilor din portofoliul nostru... Așa că vă pot spune doar faptul că cei mai mari influenceri sunt cei care sunt foarte vizibili și activi în zona de conținut.

Și să știți că e foarte greu să definim conceptul de cel mai mare, pentru ca s-ar putea ca unul să fie cel mai mare într-un domeniu, altul să fie cel mai mare pe nișa lui etc.

Care crezi că sunt elementele distinctive prin care se pot diferenția creatorii de conținut pentru a avea succes?

Cu riscul de a mă repeta, seriozitatea, atenția la detaliu și, bineînțeles, structura prin care ei comunică cu publicul lor. 

După cât timp poate trăi decent un creator de conținut doar din această meserie? 

Ei ar putea să trăiască din asta chiar și după primul an. Depinde foarte mult de nișa pe care și-o aleg. Cei care generează bani din primul an sunt pe anumite nișe, deși e drept că vor munci mai mult pentru a câștiga acele sume. Mai trebuie luate în seamă și alte aspecte, cum ar fi competiția, dar și categoriile de branduri care activează în zona respectivă de conținut. 

În ce constă jobul tău de zi cu zi la Global? Care sunt cele mai mari provocări și cele mai mari satisfacții? 

Funcția mea este de Head of Global Talent United, ceea ce cumva mă face să am o privire de ansamblu pe tot flow-ul agenției, începând de la semnarea artiștilor și influencerilor noi, până la satisfacerea nevoilor lor în a găsi oportunități care să-i ajute în demersurile pe care ei le fac, la care se adaugă comunicarea cu partenerii din partea brandurilor, plus flow-ul intern de coordonare a echipei de agenți și implementarea campaniilor și de suport. Nu pot spune că am momente de respiro. Este un job extrem de solicitant, dar, bineînțeles, după fiecare proiect reușit vin și satisfacțiile.

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.