Sigur, la Untold au umplut stadionul cei de la Imagine Dragons, dar cel mai probabil au auzit mai des de Gheboasă și muzica trap.
Indiferent dacă-l știau de pe YouTube, de la One True Singer, Survivor sau de la scandalul din 2022, când ar fi fost alungat de brașoveni în timpul concertului din Piața Sfatului, acum Gheboasă e cunoscut de o țară întreagă.
Certurile de pe net le-ai văzut deja, așa că n-are rost să mai insist pe subiect. Ce a fost cu adevărat interesant a fost că artistul a fost invitat de România TV, la emisiunea „Punctul culminant”, moderată de Victor Ciutacu. Doar că, după cum s-a văzut, show-ul de la Untold al lui Gheboasă a fost doar punctul de pornire pentru obișnuitele teme RTV.
Gheboasă a fost la RTV și m-am uitat eu ca să n-o mai faci și tu
Victor Ciutacu a început în forță prezentarea invitatului special și setează clar coordonatele pentru ce urmează: „Gheboasă, omul care a incendiat la propriu și la figurat Untold și a dat foc rețelelor sociale”.
Ține minte aceste cuvinte, pentru că nu sunt deloc întâmplătoare.
Gheboasă e entuziasmat că are un cuvânt de spus în scandalul despre care și-a dat cu părerea întreaga Românie, așa că vrea să intre direct în pâine, dar moderatorul îl roagă să-și introducă înainte emisiunea.
Aici apare și prima surpriză: Victor Ponta va intra în direct, pentru a vorbi despre „incendiul ascuns de propagandă”. De asemenea, ni se promite un „investigator cu dezvăluiri și imagini uluitoare”.
Ah, deci Gheboasă era mai mult un cârlig pentru altceva? Oh, well, moving on.
Ciutacu începe să-și prezinte invitații.
În afară de „vedeta momentului”, în platou sunt Ilie Șerbănescu, analist economic, pe care Ciutacu îl numește „partenerul meu de luptă antiimperialistă”, Dan Andronic, director la Evenimentul Zilei, dar și Corneliu Bichineț, despre care ni se spune că „într-o revenire spectaculoasă”. Ce treabă are un fost parlamentar și președinte al Consiliului Județean Vaslui, care a trecut prin PRM, PNL și PMP, cu o discuție despre societate și muzica din România?
Ei bine, Bichineț este și scriitor și „acordeonist amator”.
Lista de invitați nu s-a terminat însă aici, pentru că din fața locului unde a fost clubul Colectiv a transmis Sorin Ilieșiu, regizor și traseist politic. Prin Skype a intervenit Liviu Alexa, directorul Ziar de Cluj și fost președinte PSD Cluj, care se bucură cel mai tare de emisiune: „Sunteți la cea mai tare emisiune, în seara asta spargi normele, yes, bravo, Gheboasă, că ai venit”.
Când credeai că e de ajuns, Ciutacu mai introduce un invitat prin Skype: Tudor Păcuraru, colonel SRI în rezervă și editorialist EvZ. „Acestea fiind spuse, breaking news”.
Celălalt subiect de la Untold pe care l-a exploatat România TV
Pe muzică de blockbuster, se difuzează în buclă un incendiu care a avut loc la scena mare de la Untold în a doua zi de festival. A fost vorba de o defecțiune la efectele pirotehnice. Reprezentantul ISU Cluj a declarat că „defecțiunea a fost remediată imediat de personalul specializat prezent în apropierea zonei. Menționăm faptul că aceasta nu a avut niciun impact asupra echipamentului sau scenei evenimentului”.
Sigur, chiar dacă situația a fost ținută sub control, nu e deloc ideal să vezi că ia ceva foc în fața ta, iar incidentul nu a fost foarte mediatizat. Dar de aici și până la teoria conspirației care a urmat e un drum destul de lung.
Pe burtieră se notează – „Imagini grave: Noua generație se călca în picioare, scena ardea”.
Ah, deci emisiunea asta s-a folosit de popularitatea lui Gheboasă pentru a-i mai da apă la moară lui Ponta? Cine ar fi zis?
Ciutacu îl invită să vorbească pe Liviu Alexa, „singurul jurnalist din Cluj care nu a lăsat capul în jos în fața organizatorilor”. Ne explică cum s-a dat ordin de la Prefectură să nu fie nicio problemă cu Untold, instituțiile sunt sclavele festivalului și singura televiziune care a difuzat incidentul a fost România TV.
O căutare pe Google l-ar contrazice.
Ei bine, aici ar fi loc de niște nuanțe, totuși, pentru că în seara concertului Imagine Dragons, în timp ce organizatorii vorbeau despre numărul record de spectatori, stadionul a ajuns la capacitate maximă, până-n punctul în care căile de acces au fost blocate. Amenda ISU a fost de doar 2.500 lei.
E minutul 6 al emisiunii de la România și niciun cuvânt despre Gheboasă. Intervine Victor Ponta, pentru că, nu-i așa?, el știe cum e cu incendiile.
Ciutacu bagă din start o ironie fină: „Sper că v-ați dat demisia și pentru incendiul la Untold”, la care Ponta îi răspunde cu „Eu îmi dau demisia, dar insist, totuși, să nu-i facă doamna Kovesi dosar lui Emil Boc, să-l bage în închisoare ca pe Piedone”.
Ai zice că după tragedia de la Colectiv omul n-ar mai aduce-n discuție subiectul, dar uite că în 2023 se poate.
Se discută și chestiunea anunțată: Gheboasă, muzică, tineri
După momentul de cringe extrem cu Ponta, intră imagini cu concertul Gheboasă de la Untold, ca să fie lumea pusă-n temă. Cântărețul începe să se prezinte și să povestească despre copilăria lui grea.
Burtierele România TV au attention span scurt, așa că au uitat de Untold și au ajuns la „Nimeni nu se aștepta la așa ceva de la Gabriela Firea”. Se promite o dezvăluire de zile mari.
La un moment dat, intervine Corneliu Bichineț. Îi spune lui Gheboasă că nu i-a citit versurile pentru că mai are puțin din Baudelaire și François Villon, dar crede în el și în viitorul lui artistic.
Fast forward la un weird flex but ok, când fostul parlamentar face o paralelă între cântăreț și fostul premier care intrase mai devreme în direct: „Aveam la mine la fermă un struț pe care-l băteau toți și i-am zis Ponta și mi-a părut rău după”.
Stai, ce?
Omul continuă și explică: așa cum Gabriel va excela dacă va continua pe drumul lui, așa și Ponta, dacă va începe să vină mai des la emisiuni. Aici, Ciutacu îl întrerupe și-i zice că Ponta are și el trapul lui, consultanța politică: „Are succes pe partea lui, să știi, Cornele, că nu face foamea”.
Din trolling sau pentru că i s-ar părut o idee bună să pună asta pe masă, Gheboasă profită de ocazie și-i zice lui Ciutacu că „eu sunt țigan, nu sunt român și am văzut că aveți o legătură foarte strânsă cu Victor Ponta și aș dori să îl înștiințați cumva că îmi doresc să ajung președinte la Partida romilor”.
Okay, abia acum lucrurile au devenit mai interesante.
Regizorul care părea uitat de RTV pe teren l-a găsit pe Boc vinovat
În tot timpul ăsta, regizorul Sorin Ilieșiu asculta cuminte dialogul din fața clădirii în care a fost cândva Colectiv.
Oare de ce se afla acolo? În fine, nu mai contează.
Cert e că a început să spună că a fost impresionat de ce a auzit, după care a trântit din fundul curții că „responsabilitatea pentru versurile cântate și rostite în cadrul festivalului Untold revine organizatorilor, în frunte cu primarul Emil Boc”.
Aici intervine Ciutacu care spune că asta-i cenzură și că e aberant să aprobi versurile la primărie, dar Ilieșiu o ține pe a lui, până când invitații revin la discuția de dinainte.
Aflăm că Gheboasă are și inițiative filantropice, dar și plătește toate contribuțiile la stat. Îmi pare rău, sunt de acord cu Ciutacu. Wtf?
Pe final, Gheboasă compune și o melodie pe loc: „Sărumâna domnul Ciutacu, chiar dacă eu nu am luat bacul, am venit aici la voi să mă distrez, la România TV stop toate canalele, când e Gheboasă printre noi, că e șeful printre noi, bine mă, România TV”.
În ultimele minute, Ciutacu îi zice că vorbește mai bine decât el, iar artistul profită de moment să spună „să-i iau locul lui Cabral”.
După toate astea, nu mai știu de la ce am pornit, dar simt că ar trebui să existe o trupă Imagine Dragonași pe a cărei muzică să intre invitații în direct la România TV.