Dimineața de miercuri a început „cu un mare gol”, după cum a spus Corina, pentru că Oprișan nu a venit în studio. Nimeni nu știa nimic de el, așa că ea și Dinu s-au hotărât să-l sune și să afle de ce nu este la muncă, așa cum e normal.
Băcanu și-a adus aminte cum Cătălin tot zicea marți că „mâine e sâmbătă”, deși ea tot îi explica contrariul, dar pare că mesajul nu a ajuns în Drumul Taberei. Oprișan a răspuns ciufut la telefon și le-a explicat colegilor săi cum „azi este sâmbătă” și el și-a schimbat telefonul, iar calendarul îi arată „30 august, 2014”, în timp ce i-a rugat să vorbească mai încet și să nu-l mai deranjeze.
Cei doi kissomani cu greu au tot încercat să-i explice confunzia pe care o face, dar n-au avut cu cine. Corina l-a atenționat că și-a „luat o zi liberă pe nemeritate”, dar Cătălin i-a mărturisit că „vorbește ca o educatoare”, în timp ce tot spunea că „azi e sâmbătă.”
Înainte să închidă, l-a rugat pe Cipi să-i pună noua piesă de la Anastacia, „Now Or Never”, dar și un cântec restant de la Michael Jackson, pentru că a fost ziua lui ieri.
Întreaga convorbire a fost extrem de amunzată și, evident, la mișto, dar ar fi păcat să nu te bucuri și tu de ea, așa că te invit să dai play la podcast-ul de mai jos și s-o asculți cu urechile tale.
Semnificațiile zilei, dar și ale brânzei mucegăite
Ziua de 30 august are multe semnificații interesante - este Sf. Alexandru, așa că „la mulți ani” tuturor celor care-i poartă numele, dar și Ziua Internațională Cabernet Sauvignon. La capitolul sărbătorite celebre le avem pe Cameron Diaz și Bebe Rexha.
Ei bine, și pentru că tot am vorbit de vin, Corina și Dinu au rămas ceva mai mult pe subiect și au comentat o știre de pe digi24.ro care sună cam așa: „Franța produce prea mult vin. Guvernul francez cheltuie 200 de milioane de euro pentru a distruge surplusul. Guvernul francez a anunțat că va pune deoparte 200 de milioane de euro pentru a finanța distrugerea surplusului din producția de vin, în încercarea de a sprijini viticultorii aflați în dificultate și de a susține prețurile.”
Printre elementele care au contribuit la situația asta, așa cum apare în material, se numără: „schimbarea obiceiurilor de consum, criza costului vieții și efectele ulterioare ale Covid-19.”
De la vin s-a ajuns și la „brânză mucegăită”, că doar sunt complementare, iar aici Ciprian a povestit cum a fost odată în Franța și a adus acasă o brânză mucegăită de calitate, împachetată foarte frumos într-o cutie de lemn.
A pus-o în frigider, iar a doua zi a cumpărat nuci și vin pentru a se bucura de ospăț, așa cum fac francezii, însă, „ia brânza de unde nu-i.” Explicația a venit de la „mamaie” care i-a spus că a aruncat-o, deoarece „se stricase și împuțea tot frigiderul.”
Kissomanii l-au sunat iar pe Oprișan și după ce „l-au mai certat” o tură pentru că nu e la job, l-au rugat să le povestească cum stă treaba cu brânza mucegăită și originile ei. Cătălin a spus că a apărut ajutată de cei de la CFR și Poșta Română, când un cetățean din „Maramu” a vrut să trimită niște brânză la Mangalia și ea a ajuns mucegăită după foarte multe ore.
După gluma asta, a trecut și la o explicație istorică, din perioada fierului, când minerii din Hallstatt, în minele de sare, nu aveau unde să-și lase brânza și o lăsau pe marginea sărată.
Însă, explicațiile nu s-au oprit aici, ci s-a trecut și la „versiunea legendă”, când, zice Oprișan, Roquefort (așa cum se numește cel mai renumit tip de branză mucegăită din Franța), la 14-15 ani, mânca o bucată de brânză bună, dar a văzut o domniță, a lăsat brânza, s-a dus după ea, iar după o lună, când s-a întors, a găsit-o mucegăită, i-a plăcut și a continuat să o mănânce.
„Brânza Roquefort are o aromă foarte intensă şi este foarte cremoasă. Aceasta este produsă exclusiv din lapte de oaie, din rasa Lacaune, în sudul Franţei.
A fost menţionată pentru prima dată în secolul al XV-lea, când regele Carol al VII-lea le-a acordat monopolul de maturare locuitorilor din Roquefort”, se arată notat și pe adevărul.ro.
Ai cuvântul!
În această dimineață, ascultătorilor li s-au cerut să dea răspunsuri care să înceapă cu litera „P”. Dana Tătar din Lugoj a intrat în direct și a reușit să răspundă corect la toate cele zece întrebări. Așadar, ea a plecat de la DesKiss Dimineața mai bogată cu 100 de euro.
Cea mai luminoasă lună
Corina și Ciprian au vorbit și despre „superluna albastră”, așa cum apare notat pe observatornews.ro: „În noaptea de 30 spre 31 august, pe lângă fenomenul de "lună albastră", va avea loc o "superlună", adică o lună plină care ajunge la "perigeu": momentul în care se află cel mai aproape de Pământ.
Prin urmare, luna va apărea mai mare şi mai strălucitoare decât de obicei. În timpul acestui fenomen, Luna se află în medie la doar 363.000 de kilometri de Pământ, faţă de o distanţă medie de 384.400 de kilometri. Doar 3% dintre „superluni” sunt „luni albastre”, potrivit NASA. [...] Va trebui să mai așteptăm 14 ani până când va apărea iar.”
De la știrea asta, ei și-au dat seama cât de multe piese există scrise despre lună, la nivel internțional și național, așa că i-au rugat și pe ascultători să vină cu sugestii.
Printre răspunsuri avem:
Jaf la librărie, dar nu după cărți
Kissomanii au comentat și o altă știre de pe digi24.ro, care spune așa: „Doi bărbaţi au fost arestaţi preventiv marți, după ce au furat 400 de lei din casa de marcat a unei librării din Caracal și au agresat fizic o angajată, informează Poliția Olt.
În fapt, la data de 28 august, în jurul orei 19,20, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt a fost sesizat, prin apel 112, de către o femeie, din municipiul Caracal, judeţul Olt, cu privire la faptul că două persoane necunoscute ar fi pătruns în incinta librăriei în care îşi desfăşoară activitatea, de unde ar fi sustras o sumă de bani şi ar fi agresat fizic o altă femeie, din aceeaşi localitate.”
În articol apare și faptul că bărbații au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.
Poloneza care a învățat limba română
În studioul Kiss FM a ajuns o informație foarte interesantă. O tânără din Polonia pe nume Agnieszka a făcut un TikToK, unde le-a spus fanilor săi că a învățat limba română din proprie inițiativă, cât de mult îi place, dar și cum ascultă zilnic Kiss FM pentru a se obișnui cu accentul nostru. Foarte cool, nu?
PS: am contactat-o pe Agnieszka și în curând vom publica un interviu cu ea pentru a aflat mai multe detalii despre hobby-ul său.
De la poloneză, Corina și Ciprian au fost curioși ce expresii învață străinii de la români (în afară de înjurături), iar de aici s-au apucat să traducă în engleză vorbe neaoșe, cum ar fi „colac peste pupuză”, „a da cu mucii în fasole” sau „are o minte creață.”
Așa cum era de așteptat, au rugat și ascultătorii să vină în ajutorul lor, iar mesajele nu au întârziat să apară, după cum poți asculta și tu mai jos.
Piesa în avanpremieră
După cum bine știi, la Kiss se dau cele mai fresh hit-uri, așa că moderatorii au pus pe radio o melodie în avanpremieră, cântată de Olivia Addams x DOC, „Plata cu dor.”
O poți asculta în podcast-ul de mai jos, dar și LIVE, în studioul Kiss FM, pe 5 septembrie. Altfel, melodia se va lansat oficial mâine, pe 31 august.