Dimineața zilei de miercuri a început în forță, cu o veste incredibilă - matinalul Kiss FM este cel mai ascultat program matinal de radio din România.
Kissomanii au mulțumit ascultătorilor și s-au bucurat tare mult de veste, motiv pentru care și-au făcut și tricouri aniversare, după cum poți observa și tu.
Mai mult, ziua de 17 ianuarie are foarte multe semnificații, după cum a subliniat Ciprian.
Hai să vedem despre ce e vorba!
Semnificațiile zilei
- Ziua Copiilor inventatori
- Ziua Abandonării Rezoluțiilor pe Anul Nou
- Ziua Popeye (17 ianuarie 1929: A iesit în lume pentru prima oara, Popeye marinarul, unul dintre cele mai iubite personaje de desene animate. Aceasta prima aparitie a avut loc într-o serie de benzi desenate de Elzie Segar, în ziarul «Evening Journal». Popeye Marinarul este un personaj celebru de benzi desenate și de desen animat, care a debutat în revista de benzi desenate Timble Theatre, în 1929, ca personaj secundar. Personajul a fost creat de E.C. Segar.
- Ziua de naștere a artei (la americani)
- Ziua romului cu unt fierbinte
- Ziua selfie-urilor la muzeu (Această campanie a fost creată în 2015 de Mar Dixon, coordonator de proiect și pasionat de muzee. Ea a venit cu ideea după ce a vizitat mai multe muzee împreună cu fiica ei și a avut această idee, văzută ca o modalitate de a prezenta oamenii din muzee și amintirile legate de vizita la muzeu. Muzee din întreaga lume participă acum la campania de pe Twitter și Instagram a acestei zile și a devenit o parte a fenomenului cultural reprezentant de internet).
Ce s-a întâmplat pe 17 ianuarie de-a lungul anilor:
- 1706: S-a născut la Boston, Benjamin Franklin,ultimul dintr-o familie cu 17 copii. Benjamin Franklin a fost una dintre cele mai faimoase figuri ale istoriei Americii, un om de ştiinţă şi litere si un mare inventator. Benjamin Franklin (n. 17 ianuarie 1706, Boston – d. 17 aprilie 1790) este una dintre cele mai cunoscute personalități din istoria Statelor Unite, unul din Founding Fathers, diplomat, om de știință, inventator, filozof, profesor și om politic. A organizat prima bibliotecă din America, a fost un inventator care a creat multe obiecte, care sunt indispensabile astăzi, printre care se pot menționa ochelarii bifocali și paratrăsnetul, și i-a uimit pe oamenii de știință din toată lumea cu experimentele sale din domeniul electricității.
- 1749: Domnitorul Țării Românești Grigore Ghica dă hrisovul prin care reorganizează învățământul din Țara Românească. Hrisovul stabilește și bugetul Academiei Domnești din București.
- 1821: A fost redactat documentul cu caracter constitutional „Cererile norodului românesc”, un document cu caracter constituțional elaborat de Tudor Vladimirescu în 17 ianuarie 1821. În cele peste 30 de puncte ale acestui act, se evidenția scopul revoluției de la 1821, ca fiind acela de a se pune capăt amestecului puterilor străine în treburile interne ale țării, ca și realizarea unor reforme. Se insista asupra înființării unui stat obștesc, domn pământean, ales de cler și boieri.
- 1860: S-a nascut Anton Pavlovici Cehov, scriitor rus („Doamna cu căţelul”, „Trei surori”, „Livada de vişini”, „Pescăruşul”); (d.02.07.1904).
- 1871: S-a născut la Botosani, Nicolae Iorga (d. 27 noiembrie 1940) istoric, documentarist, scriitor, dramaturg, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician roman de talie mondiala.
- 1906: În baza legii asupra brevetelor de invenţii, se înfiinţează Oficiul român de invenţii, care înregistra atât invenţii româneşti, cât şi „brevete de importaţii”.
- 1942: S-a nascut Muhammad Ali (pseudonimul lui Cassius Marcellus Clay), primul şi singurul boxer profesionist care a câştigat campionatul de box la categoria supergrea de trei ori.
- 1964: S-a nascut Michelle Obama, sotia fostului presedinte al S.U.A., Barack Obama.
- 1998: Președintele american Bill Clinton, acuzat de hărțuire sexuală de catre Paula Jones, este audiat sub jurămînt timp de cinci ore. Este pentru prima dată în istoria SUA cînd un președinte în exercițiu depune mărturie în calitate de acuzat, în cadrul unei proceduri judiciare.
Aniversări muzicale:
- 1933: S-a născut, la Cairo, din părinţi italieni emigraţi în Egipt, cântăreaţa franceză Dalida (Jolanda Gigliotti). (d.03.05.1987).
- 1966: Simon și Garfunkel lansează al doilea lor album, Sounds of Silence.
- 1975: Bob Dylan lansează „Blood on the Tracks“, considerat unul dintre cele mai bune albume ale lui.
- 1969: Se năștea DJ-ul olandez Tiesto, al cărui nume real este Tijs Verwest
- 1984: Se năștea DJ-ul scoţian Calvin Harris, pe numele său real Adam Richard Wiles
Ai cuvântul
În această dimineață, ascultătorilor li s-au cerut să dea răspunsuri care să înceapă cu litera „P”. Alexandra din Zalău a intrat în direct și a reușit să răspundă corect la 10 din cele 10 întrebări. Așadar, ea a plecat de la DesKiss Dimineața mai bogată cu 100 de euro.
Julio Iglesias și bagajul problematic
Kissomanii au dezbătut cu mult umor o știre care pare „la mișto”, dar de fapt este cât se poate de reală. „Artistului spaniol Julio Iglesias, tatăl celebrului Enrique Iglesias, i-au fost confiscate bagajele de către oficialii unui aeroport din Republica Dominicană, după ce aceștia au descoperit peste 42 de kilograme de alimente, relatează Marca.
Potrivit presei locale, în bagajul artistului se aflau produse alimentare, inclusiv căpșuni, zmeură, afine, cireșe, roșii, sfeclă, țelină, fasole, spanac, salată, ciuperci și carne. Incidentul s-a petrecut în noaptea de miercuri, 10 ianuarie, spre joi, 11 ianuarie, în aeroportul din Higuey”, apare notat pe adevarul.ro.
Decese și căsătorii
O altă știre care a ajuns să fie discutată ON AIR spune așa - la Biroul Decese din Sectorul 3, adresa oficială de contact este - casatoriisector3@gmail.com.
Întrega știre aici.
Ursul din Apuseni
Corina a vorbit și ea despre o știre, unde un urs „pescar” a făcut provizii. „Un urs „pescar” a fost surprins de o cameră de supraveghere în timp ce încerca să prindă pește dintr-un bazin de creștere a păstrăvilor.Incidentul a avut loc în comuna Lupșa din Munții Apuseni, în zona denumită Mănăstire.
În încercarea sa de a prinde ceva, ursul a activat sistemul de evacuare a apei din bazin.Proprietarul crescătoriei de păstrăvi a postat pe o pagină de socializare un film în care se vede cum ursul care, în jurul orei 22.00, a pornit în căutare de hrană.”
Cătălin Oprișan la muzeu
Dacă vrei să-l vezi pe „Cătălinuș”, așa cum îl alintă Corina pe colegul ei, LIVE, atunci mergi azi de la ora 19:00 la Muzeul Literaturii Române din București. Oprișan va vorbi despre scriitori și pasiunea acestora pentru sport. În mod cert va fi o seară interesantă, așa că poate îți faci timp să ajungi.
Știai că președintele de bloc poate veni la tine?
O altă știre pe care cei trei matinali au discutat-o a fost una cel puțin inedită, deoarece nu foarte mulți știu despre aceste lucruri. „Legea spune că președintele de bloc poate intra în apartamentele proprietate personală pentru tot felul de inspecții.
Proprietarul care nu îi permite accesul va fi amendat. Legea spune că, în caz de urgență, președintele de bloc trebuie primit în 24 de ore. În cazul în care nu există o urgență, proprietarul trebuie să îi permită președintelui de bloc accesul în apartament în maxim 5 zile”, apare notat în material. Tu ce părere ai?