La un nivel fundamental, oamenii au fost mereu intrigați de partea întunecată a societății. Sau... poate pur și simplu intrigați de dramă. Oricum ar fi, genul true crime ne permite să ne cufundăm în cele mai bizare și devastatoare povești din lume. Oricât de ciudat ar suna, acest interes nu a făcut decât să crească de-a lungul anilor.
Recent, acest gen a evoluat pentru a include romane, seriale de televiziune și chiar podcasturi - dar filmele rămân marca marilor povestiri. Și nu există ceva mai întunecat decât documentarele despre criminali în serie. Ucigași precum Jeffrey Dahmer, Ted Bundy și Jack The Ripper sunt blestemații zilelor noastre, iar documentarele despre ei tot mai comentate. Cele mai bune dintre aceste documentare merg dincolo de faptele cazului și încearcă să înțeleagă ce îi face să funcționeze pe acești monștri umani, cum i-au modelat societățile în care au trăit și viceversa și ce s-ar putea face pentru a preveni aceste crime în viitor.
Fie că sunteți un pasionat de istorie întunecată, un profiler amator, un avocat al victimelor sau pur și simplu curios în legătură cu cele mai rele aspecte ale naturii umane, există ceva care să șocheze și să lumineze pe toată lumea în lista de mai jos:
11. „Girl In The Picture”
„Girl In The Picture” sau „Fata din imagine” spune povestea tulburătoare a unei mame singure găsită fără suflare pe marginea drumului, în Oklahoma City, 1990. Moartea misterioasă a tinerei și răpirea ulterioară a fiului ei deschid un mister de zeci de ani despre adevărata identitate a femeii și despre fugarul criminal aflat în centrul acțiunii. Însă sfârșitul vieții ei este doar începutul filmului tulburător și labirintic al regizorului Skye Borgman. O moarte care va deschide Cutia Pandorei și un documentar care îți va pune multe semne de întrebare despre răul care există în această lume.
10. The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst
În 2015, miniseria "True Crime" a regizorului Andrew Jarecki nu numai că a atras atenția la nivel național asupra multiplelor acuzații de crimă împotriva magnatului imobiliar din New York Robert Durst, dar a și contribuit la doborârea acestuia. Pe parcursul primelor șase episoade, Jarecki a intervievat polițiști și avocați implicați în trei anchete împotriva lui Durst, precum și prieteni și rude ale presupuselor sale victime. De aici a reieșit un portret tulburător - dar ciudat de amuzant - al unui om extrem de bogat și puternic care ar putea fi un criminal în serie.
Aproape 10 ani mai târziu, Jarecki și echipa sa au revenit cu noi șase episoade pentru The Jinx: Partea 2. Reluând de la capitolul 7, serialul sequel urmărește arestarea lui Durst în 2015 pentru uciderea în 2000 a celei mai bune prietene a sa, Susan Berman. De acolo, interviuri cu biroul procurorului din Los Angeles, cu echipa de apărare a lui Durst și chiar cu cercul său de prieteni, altădată impenetrabil, aduc noi informații șocante în 1982 în cazul dispariției primei sale soții, Kathleen McCormack. Rezultatul este un binge-watch pe cât de captivant, pe atât de înfricoșător.
9. “The Ripper” (2020)
Serialul documentar Netflix despre așa-numitul "The Ripper from Yorkshire" aruncă o privire mai amplă și mai sociologică asupra șirului de crime care au șocat nordul Angliei la sfârșitul anilor '70. Ucigașul în serie, care a fost identificat în cele din urmă ca fiind Peter Sutcliffe, a vizat în mod special lucrătoarele sexuale, deoarece știa că forțele de ordine vor depune puține eforturi pentru a le rezolva crimele. Acest serial ia la întrebări poliția pentru indiferența și incompetența lor, prezentând în același timp detaliile uneia dintre cele mai mari vânători de oameni din istoria Marii Britanii.
8. “The Raincoat Killer: Chasing a Predator in Korea” (2021)
„The Raincoat Killer” este povestea celui mai cunoscut criminal în serie din Coreea de Sud. Yoo Young-chul a fost declarat vinovat și condamnat la moarte în 2004, la câteva luni după ce a recunoscut pentru prima dată că a ucis 26 de persoane, multe dintre ele lucrătoare sexuale, maseuze și persoane în vârstă și bogate. (De asemenea, a pretins că a mâncat ficatul victimelor sale, deși acest lucru nu a fost niciodată dovedit). Povestea reținerii și arestării lui Yoo se derulează ca un film, cu evadări îndrăznețe, mărturisiri nebunești și o mamă a victimei hotărâtă să se răzbune - dar totul este adevărat.
7. “Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer” (2021)
Seria documentară Richard Ramirez de la Netflix este unul dintre cele mai înspăimântătoare eforturi ale streamer-ului, transmițând influența înfricoșătoare pe care așa-numitul "Night Stalker" a avut-o asupra Los Angeles-ului între 1984 și 1985. Sursele principale ale Night Stalker sunt Gil Carrillo și Frank Salerno, detectivii LAPD care au fost însărcinați cu prinderea lui Ramirez; ca urmare, serialul se concentrează mai degrabă pe investigație decât pe psihologia criminalului, relatând crimele și capturarea lui Ramirez în detalii macabre și granulare.
6. “Monique Olivier: Accessory to Evil” (2023)
Acest serial documentar francez se concentrează asupra criminalului în serie Michel Fourniret doar atât cât trebuie. Este mult mai interesat de Monique Olivier, soția lui Fourniret. La început, Olivier a susținut că soțul ei abuziv a forțat-o să participe la crimele cu tentă sexuală. Dar, pe măsură ce investigația a continuat, au început să apară întrebări cu privire la rolul ei real în crime, sugerând că este posibil să fi fost un complice mai activ decât a lăsat să se înțeleagă inițial. Este Monique Olivier o victimă, un făptaș sau ceva între ele?
5. “Crazy, Not Insane” (2020)
Asta e pentru fanii Mindhunter. În loc să se concentreze asupra unui criminal în serie individual, acest documentar HBO al celebrului regizor Alex Gibney (Going Clear) prezintă profilul Dr. Dorothy Otnow Lewis, un psihiatru care și-a dedicat viața pentru a afla de ce "infractorii extremiști" fac lucrurile oribile pe care le fac. Ipoteza lui Lewis - potrivit căreia mulți ucigași suferă de DID (Dissociative Identity Disorder, cunoscută anterior ca având "personalități multiple") și, prin urmare, nu sunt pe deplin responsabili pentru toate crimele lor - este controversată. Dar asta face ca portretul ei realizat de Gibney să fie și mai interesant.