UNTOLD Creators by Visa - platforma de mentorat și dezvoltare personală care conectează tineri pasionați de muzică și evenimente cu experți din industrie

Cum ți se pare?

UNTOLD Creators by Visa este o inițiativă dedicată viitoarei generații de creatori de festival din România, având ca scop să-i descopere și să le ofere un cadru de dezvoltare celor care au potențialul să facă performanță în această industrie.

Lansat în aprilie 2024, programul își propune să ofere tinerilor pasionați de muzică și evenimente o platformă de mentorat și dezvoltare profesională, conectându-i cu experți din industrie și oferindu-le oportunitatea de a-și transforma pasiunea într-o carieră de succes și de a-și dezvolta abilitățile necesare unui mediu dinamic și provocator precum cel al festivalurilor. 

  • 80 de Creatori au fost selectați în program;
  • peste 2300 de înscriși în etapa de selecție;
  • între 45 minute și 2 ore a durat procesul de înscriere pentru fiecare participant (completarea interviului pe baza căruia au fost selectați);
  • peste 50 de ore de mentorat în total în cadrul celor patru piloni;

Prima ediție UNTOLD Creators by Visa a avut loc în perioada aprilie - august 2024, finalul acesteia având loc chiar în Cluj, în cadrul festivalului UNTOLD, în perioada 8-11 august 2024. 


Programul a reunit în primul său an 80 de Creatori din patru domenii și industrii diferite, tineri cu vârste între 18 și 30 de ani selectați din peste 2300 de aplicații, un număr care reflectă o nevoie clară de creștere și conectare pentru acest segment de piață (participanții au petrecut între 45 de minute și 2 ore  pentru completarea interviului din formularul de înscriere). 

Cei 80 de Creatori selectați au fost aleși pe baza criteriilor precum motivație, perspectiva și potențialul de a face performanță în calitate de viitori creatori de festival.

Cei patru piloni dezvoltați în primul an UNTOLD Creators by Visa au fost:

  • THE ARTISTS:  Dj și Producători muzicali;
  • THE VISUAL STORYTELLERS: fotografi și videografi de festival;
  • THE MARKETING PRODIGY: specialiști în marketing și sponsorship de festival;
  • THE TALENT MANAGER: manageri de artiști & booking specialists. 


Parcursul în program a presupus pentru fiecare dintre cei patru piloni o călătorie similară: Pasul 1 - Două zile de workshop intensiv susținute de mentori - top profesioniști din fiecare domeniu. 

În urma workshop-urilor, participanții au primit o provocare pe baza căreia s-a realizat trecerea în pasul doi. 

  • THE ARTISTS au avut de realizat un mix propriu;
  • THE VISUAL STORYTELLERS au realizat o sesiune foto-video în cadrul unei sesiuni de live mixing;
  • THE MARKETING PRODIGIES au imaginat asocieri unice între branduri din industrii diferite și UNTOLD, gândind mecanici noi de interacțiune cu publicul a brandurilor în festival;
  • THE TALENT MANAGERS au gândit conceptul unei noi posibile scene din cadrul festivalului. 


Trecerea în pasul doi (etapa de internship și practică) s-a realizat atât pe baza unui vot public (pe pagina de Instagram UNTOLD Creators by Visa au fost publicate challenge-urile fiecărui participant, iar acestea au putut fi votate de public), cât și pe baza scorurilor primite de la mentori. 

Scorul final a fost format dintr-un procent de 75% nota oferită de mentori și 25% numărul de voturi primite. În fiecare dintre cei patru piloni, au trecut mai departe câte 5 finaliști. 

Pasul 2 - A presupus o experiență cu o componentă practică dominantă, atât pentru THE ARTISTS care au lucrat intens cu mentorii la propriile producții muzicale, cât și pentru THE VISUAL STORYTELLERS care au făcut parte din echipa foto-video a festivalului NEVERSEA, pentru THE MARKETING PRODIGIES care s-au alăturat echipei UNTOLD la Headquarters, sau pentru THE TALENT MANAGERS care vor lucra cu echipa UNTOLD chiar pe parcursul celor patru zile de festival de anul acesta. 


„Untold Creators by Visa a fost o experiență unică din toate punctele de vedere. La internship am avut ocazia să lucrăm “cot la cot” cu oameni care au experiență în industrie și să participăm la crearea unuia dintre cele mai mari festivaluri din toată Europa. Am reușit să ne conectăm cu mentorii noștri și am primit sfaturi valoroase pe plan profesional”, a declarat Robert Ștefan, finalistul din pilonul THE MARKETING PRODIGIES de anul acesta.  

Mentorii care au făcut parte din program în acest an au fost:

  • MAHONY, DJ & Producător
  • RHEM, DJ & Producător
  • Laviniu Lazăr, Video Manager, UNTOLD Universe
  • Mihai Vasilescu - Photographer
  • Paula Furir - Head of Marketing (UNTOLD Universe) 
  • Flavia Gherman - Head of Partnership (UNTOLD Universe)
  • Raluca Constantinescu - Manager Mahony Entertainment,
  • Aranka Takacs - Business Manager in the Booking Department (UNTOLD Universe).

„Untold Creators by Visa este unul dintre cele mai complexe programe de mentorship, dedicat artiștilor cu sau fără experiență. Datorită acestui program participanții pot găsi răspunsurile la întrebările care îi împiedică să înainteze spre viitorul carierei lor, dar și să afle informații “secrete” din cariera fiecărui mentor. Acest program oferă oportunitatea de a lucra unu la unu cu mentori experimentați, dar și șansa de a fi pe scena sau în echipa de organizare a unuia dintre cele mai mari festivaluri din lume”, a declarat Rhem, mentor în cadrul pilonului THE ARTISTS. 


Creatorii care au parcurs cu succes programul vor face primii pași în lumea festivalurilor prin intrarea lor în echipa UNTOLD, THE VISUAL STORYTELLER va face parte din echipa foto-video a festivalului, THE MARKETING PRODIGY va intra în echipa de marketing și sponsorizare a festivalului, iar THE ARTIST MANAGER va intra în echipa de bookers a UNTOLD Festival. 

Primul an al programului UNTOLD Creators by Visa se va încheia în cadrul UNTOLD Festival 2024 cu momentul de la scena Time al finalistului din categoria THE ARTISTS, care va avea propriul său set în cadrul festivalului. 

Cea de-a doua ediție UNTOLD Creators by Visa va presupune adăugarea unor noi piloni (noi domenii din industria creatoare de festivaluri), dar și experiențe noi și diferite pentru pilonii deja existenți. 

Pe www.untoldcreators.com cei interesați se pot înscrie în comunitate (abonare la newsletter), pentru a fi primii care află când se vor deschide înscrierile pentru următoarea generație. Tot acolo, pot citi updates despre călătoria participanților aflați acum în program până la Festivalul UNTOLD, dar și după.

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.