9 orașe din Slovacia și Cehia pe care trebuie neapărat să le vizitezi

Uite 9 orașe din Slovacia și Cehia pe care poți să le vizitezi dacă îți place să descoperi locuri care nu sunt „mainstream”.

Cel mai cunoscut oraș al oricărei țări este, de regulă, capitala, despre care învățăm câte ceva la ora de geografie, în liceu. Totuși, capitalele sunt mereu pline de turiști cu selfie stick-uri gata să îți taie calea, așa că ne-am gândit să facem un top al orașelor mai mici din Slovacia și Cehia, în care poți să mergi într-o excursie de o zi, chiar dacă ai cazare în metropolă, fie la Praga, fie la Bratislava. Noi le-am vizitat, poți și tu, mai ales că nu sunt departe.

  • Nitra (Slovacia)

Din Bratislava până în Nitra faci o oră și jumătate cu autocarul, iar un drum costă doar 4 euro dus-întors. Nu ai nevoie de bilet pentru transport în comun, deoarece nu faci decât 15 minute de la autogară până ajungi la strada principală, care te duce la complexul castelului Nitra (Nitriansky Hrad). Pe lângă câteva alte obiective turistice, acolo poți vizita Catedrala Sf. Emmeram, dar vei avea și o vedere panoramică de vis asupra orașului dacă urci în turnul castelului.

  • Banská Bystrica (Slovacia)

Banská Bystrica este un oraș destul de mic, aflat în centrul Slovaciei, unde se poate ajunge foarte ușor cu același autocar pe care îl iei spre Nitra, doar că durează trei ore să ajungi, în loc de o oră și jumătate. Majoritatea obiectivelor turistice se află într-o piață numită Námestie SNP (echivalentul Pieței Revoluției de la noi), care seamănă foarte tare cu Piața Mare din Sibiu. Trebuie neapărat să vezi Kostel Nanebevzetí Panny Marie (Biserica Adormirea Maicii Domnului) să urci în turnul primăriei, apoi să bei o bere sau o Kofola (băutură tradițională) la una din multele terase aflate de o parte și de alta a pieței.

Bonus: undeva pe la mijlocul pieței vei găsi o coloană pe care slovacii și-au inscripționat, în română, mulțumirile către armata română, care i-a ajutat în Al Doilea Război Mondial.

  • Trenčín (Slovacia)

Aici, primul lucru pe care îl vezi în depărtare când cobori din tren, după un drum de o oră și jumătate, este Castelul Trenčín. Totuși, nici centrul orașului nu este de neglijat, unde se găsesc Sinagoga (fost loc de rugăciune pentru mai mult de un sfert din populația orașului înainte de Holocaust) și Turnul Orașului.

În urcarea spre castel, se află un platou unde găsești Biserica Nașterii Fecioarei Maria. După ce mai urci puțin, ajungi la nivelul inferior al castelului, unde dai dei o fântână a iubirii, apoi, după ce vizitezi nivelul superior al complexului, va trebui să urci în turn. Garantat, panorama îți va tăia răsuflarea.

  • Trnava (Slovacia)

Trnava e unul din cele mai apropiate orașe istorice de Bratislava. Te urci în tren și nici nu îți dai seama când a trecut timpul, că ai și ajuns. E un oraș micuț, în care nu prea ai cum să te rătăcești. În piață centrală există o coloană a Sfintei Treimi, dar și un turn al orașului, după cum ne-au obișnuit slovacii.

De asemenea, se mai pot vizita Sinagoga, precum și alte câteva biserici, dintre care cea mai impunătoare este Bazilika sv. Mikuláša (Biserica Sf. Mihail).

  • Bojnice (Slovacia)

Conform TripAdvisor, Bojnice are cea mai frumoasă grădină zoologică din Slovacia. Deși este destul de greu să ajungi acolo (trebuie să schimbi 2 trenuri), se merită să mergi, nu numai pentru zoo.

Castelul Bojnice pare desprins dintr-un basm, iar drumul către el te duce prin orășelul pitoresc, unde totul arată primitor. Aici au loc festivaluri precum „Castelul de Basm”, „Festivalul International al Fantomelor” și „Festivalul de Muzică al Verii”.

  • Čachtice (Slovacia)

Castelul Čachtice se află într-o rezervație naturală, între orașul Cachtice și Višňové, dar din oricare din cele două gări mai ai de parcurs câțiva kilometri.

Pe lângă festivalurile medievale ținute aici, castelul este faimos pentru că a aparținut Contesei Erzsebet Bathory, fiind și locul unde aceasta a murit.

  • Brno (Cehia)

Brno este al doilea cel mai mare oraș din Cehia, unde se află Castelul și Fortăreața Špilberk și Catedrala Sf. Petru și Pavel. Deși ele domină priveliștea, există mai multe ronduri în care se găsesc fântâni sau coloane. În unul din ele se află chiar un ceas astronomic modern din care este aruncată o bilă care conține o machetă în miniatură a orașului, la ora 11 dimineața.

Deși are destule monumente ușor vizibile, Brno este recunoscut pentru labirintul de sub Piața de Legume, Osuarul de sub Biserica Sf. Iacob și berea StaroBrno.

  • Olomouc (Cehia)

Ca să ajungi în Olomouc, trebuie să mergi până în Brno și apoi să schimbi autocarul. Nu există unul direct, însă efortul depus va fi cu siguranță răsplătit. Principala atracție a orașului este Ceasul Astronomic, similar cu cel din Praga, mai ales că și acesta cântă la ore fixe și are figurine ce mărșăluiesc pe ritm.

Pe lângă asta, Olomouc mai are și cel puțin trei piețe principale și în toate se găsesc coloane sau fântâni. Nu degeaba e poreclit „Orașul Fântânilor”.

De asemenea, Catedrala Sf. Wenceslas nu trebuie omisă, mai ales că poți face o pauză în părculețul din fața ei.

  • Kutna Hora (Cehia)

Simbolul orașului este Catedrala Sf. Barbara, sfânta protectoare a minerilor, deoarece bogăția orașului era bazată pe succesul minerilor în a găsi argint.

Cea mai importantă suburbie din Kutna Hora este Sedlec, unde poate fi vizitat Osuarul Sedlec. Toate decorațiunile din interior sunt construite din oase umane ce provin de la 40.000 – 70.000 de persoane ce au murit în timpul epidemiei „Morții negre”.

Foto: Facebook, Pixabay

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.