Dacă o civilizație extraterestră ne-ar studia doar fotografiile urcate pe social media, atunci ei ar ajunge la concluzia că noi facem yoga pe plajă încontinuu, pozăm cu tigrii super sedați și ne țuguiem buzele ca să arate ca niște anusuri.
Iar dacă urmăresc evoluția noastră din ultimul deceniu, o să observe cum culoarea pielii e din ce în ce mai uniformă, dinții mai albi și ochii mai strălucitori, plus mușchi abdominali din ce în ce mai definiți.
„Chiar devin pământenii mai atrăgători?", ar întreba un biolog extraterestru. „Gleeb, netotule, nu vezi că folosesc filtre!?", ar spune șeful lui.
Eu știu că nu aș posta nicio poză cu mutra mea fără să o modific digital. Desigur, problema cu asta e că atunci când ajung la întâlnirea planificată pe Tinder sau mă întâlnesc întâmplător cu un prieten din copilărie, o să arăt ca o versiune mai urâtă și mai bolnavă a avatarului meu.
„De-ar exista o metodă să aplic un filtru Lark sau Clarendon în viața reală", mă gândesc eu adesea. Ei bine, aparent există așa ceva și se numește machiaj. Aparent din ce în ce mai mulți bărbați au început să folosească machiaj de la Epoca Bronzului încoace.
Unii experți citează o îmbogățire cosmetică cu mult înainte de călătoria lui homo sapiens din Africa și există o grămadă de dovezi arheologice care arată că vechii egipteni aplicau fard de ochi, contur de ochi și rimel, cu mai bine de 6000 de ani în urmă. Se pare că în marea parte a istoriei, machiajul nu a fost asociat cu un anumit gen, iar cosmeticele au fost folosite și comercializate pentru femei mai recent, cel puțin în Lumea Veche. Dacă într-adevăr machiajul pentru bărbați e pe val, atunci eu trebuie să mă dau pe creasta acestuia.
„Bărbații vor să arate bine și să se simtă bine în pielea lor", spune make-up artist Matthew Drohan, în timp ce își scoate trusa de machiaj pe masa din bucătăria mea. „Eu cred că depășim ideea că machiajul e doar pentru femei și ar cam fi cazul. Dar, pentru moment, încă există preconcepții, atât de multe încât machiajul pentru bărbați se numește „înfrumusețare masculină."
Drohan mă îndeamnă să iau în considerare faptul că toți masculii pe care-i văd la televizor, în filme, reviste și la emisiuni sau evenimente, cu siguranță sunt machiați, chiar și pe corp atunci când apar în bustul gol, pentru a le accentua musculatura.
„Deci, ți se mai pare ciudat că bărbații vor să arate bine și în viața de zi cu zi?", întreabă el.
„Poate e din cauză că bărbații consideră că nu au timp pentru machiaj", îi răspund eu.
„Eu mă machiez în fiecare zi", spune Matthew. „Chiar dacă asta e meseria mea, majoritatea tipilor ar arăta mai fresh, mai sprinteni, cu un ten mai uniform și în general mai bine dacă ar aloca cinci minute pe zi, înainte să iasă din casă."
Matthew mă întreabă despre rutina mea de pregătire și nu pare foarte șocat când îi spun că nu prea am așa ceva. Îmi spăl fața și corpul cu săpun și apă și cam atât.
„Of, trebuie să începi să te speli pe față", îmi spune el, întărind o idee pe care a încercat și mama să mi-o insufle prin 1981. „Folosește un exfoliant. Vei observa o diferență imediată, dar în timp, asta va ajuta la schimbarea celulelor pielii și îți va păstra un aer mai tineresc."
Matthew continuă să-mi explice că deși el mă va machia, mai întâi se va ocupa de curățarea, tonifierea și hidratarea pielii mele. Mai întâi el îndepărtează celulele moarte pe care eu le-am uitat pe fața mea și apoi aplică o cremă încântătoare cu arome de citrice, mai întâi pe podul palmei, care e ca o paletă pentru el, și apoi pe fața mea.
„Miroase grozav, nu?", îmi spune el când observă că-mi place aroma. „Aroma asta reconfortantă va avea un efect asupra aspectului tău. Vei fi un pic mai relaxat pe timpul zilei și asta va face o diferență."
Apoi el îmi pulverizează fața cu soluție astringentă. E o soluție tonifiantă și se folosește pentru a îmbunătăți circulația pielii, ceea ce-i crește un pic elasticitatea. De asemenea, controlează nivelul de sebum din piele. El mă pune să aplic un exfoliant pentru buze, care are o aromă și textură similară cu Pop Rocks, după care mă îndeamnă să masez pe buze cristalele ca de zahăr. Apoi Matthew aplică o cremă hidratantă și mă invită să mă uit în oglindă. Par cam unsuros, ca și cum am mâncat cu fața o șaorma.
„Ok, acum pielea ta e acum mai strălucitoare", spune Matthew. „Ideea e ca doar anumite zone să strălucească, cum ar fi obrajii tăi, dar nu vrei și nasul sau fruntea. Aici intervine machiajul."
El începe să amestece culoarea pe mână și subliniază o greșeală clasică pe care o fac oamenii atunci când aplică fondul de ten. „De cele mai multe ori, fețele oamenilor nu au aceeași culoare ca restul corpului", spune el. „De exemplu, corpul tău este mai bronzat decât fața ta, de aceea îmi place să potrivesc culoarea cu cea de pe gât. Dacă ai o nuanță diferită pe față decât pe gât, atunci se vede discrepanța machiajului".
Asta e o greșeală care, atunci când e făcută, are consecințe vizibile. Matthew mai adaugă o pudră, pe care o aplică cu o pensulă. El are grijă să nu intre în linia bărbii, deoarece se va aduna în jurul părului și din nou voi evidenția faptul că port machiaj.
„Genele tale se curbează natural, deci nu ai nevoie de rimel, deși poți lucra un pic la sprâncene", spune el în timp ce le inspectează îndeaproape. Eu mereu am avut o părere bună despre sprâncenele mele și de obicei le aranjez cu degetele, înspre exteriorul feței.
„Ai putea să periezi sprâncenele cu o periuță de dinți", spune el. „Vrei să ai niște sprâncene Bossy Brows. O să te facă să arăți mai prezent și mai bossy."
Am fost sceptic, dar la sugestia lui Matthew, după ce mi-a periat omizile, arătam ca prin minune mai vioi. Acum era evident și pentru mine că sprâncenele nu aveau o grosime uniformă. Matthew a sărit în ajutor cu un creion de sprâncene și le-a făcut mai uniforme. Ultimul retuș la sprâncene a fost un gel care le-a fixat pentru toată ziua. Gata.
El mi-a înmânat oglinda și prima mea reacție a fost să-mi dau seama că arăt mai mult ca „Blondie", personajul lui Clint Eastwood din The Good, The Bad and the Ugly. Tenul meu era uniform, cearcănele diminuate, iritațiile mele dispăruseră și sprâncenele mele erau al naibii de impozante. Îmi plăcea cum arăt și de abia așteptam să ies în oraș cu prietenii.
„Vrei și niște pătrățele pe abdomen?", întreabă Matthew.
Să fiu al dracului dacă nu vreau.
Să pictezi pătrățele pe abdomen e un lucru destul de comun în Hollywood, editoriale și spectacole de modă, așa că m-am entuziasmat să văd ce poate să obțină dintr-un joc de umbre.
În primul rând, dacă nu ai încercat până acum, recomand să te duci undeva să îți maseze cineva burta cu cremă. E minunat. Mai întâi, Matthew m-a rugat să-mi încordez abdomenul cât pot de tare, ca să-și dea seama unde ar putea fi pătrățele mele. Apoi el s-a folosit de machiaj pentru a accentua locul unde aș avea umbre, dacă nu aș băga bere și pasta în continuu.
Când m-am uitat în oglindă, mi-am dat seama că așa aș arăta dacă aș dormi cât trebuie, m-aș spăla pe față în mod regulat, aș face abdomene ca nebunul și aș renunța la lucrurile care deși îmi fac plăcere, accelerează procesul de îmbătrânire.
„O să mă țină toată noaptea machiajul?", îl întreb pe Matthew.
„Fața da, dar dacă vrei să te lauzi cu noul tău abdomen, atunci dă-te cu cel mai ieftin fixativ pe care-l găsești."
Zis și făcut.
Am fost dezamăgit că prietenii mei nu au observat fața mea strălucitoare și odihnită când ne-am văzut la cină mai pe seară. Faptul că știam că arăt în mod subtil mai bine, a fost suficient pentru mine. Am fost mai dezamăgit de faptul că atunci când am vrut să mă laud cu abdomenul meu, în loc de pătrățele bine definite, aveam o pată maro pe interiorul tricoului
Dacă nu altceva, experiența mea de machiaj m-a determinat să cumpăr o soluție exfoliantă pentru față și să o folosesc. să aplic o cremă cu protecție solară și ușor nuanțată și să-mi periez sprâncenele când vreau să impresionez.