Când ești fumat, îți vin în minte tot felul de întrebări. Oare sunt spart acum? Stai așa, cum de m-am spart așa tare? La ce să mă uit? Și mai important, ce să mănânc? Mă întreb ce s-a ales de viața prietenei mele din generală. Oare ce s-a ales de viața mea? De ce pterodactil începe cu litera „p”? Oare apa e udă sau doar lucrurile se udă de la apă? Oare ce s-a întâmplat cu colonia Roanoke?
Nu prea pot să te ajut cu întrebările astea, ci cu niște recomandări de filme la care să te uiți când ești fumat. Am alcătuit o listă cu filmele de pe Netflix, care merg cel mai bine acompaniate de un cui, evident acolo unde poți fuma legal. Vizionare plăcută!
Ultimul film al lui Stanley Kubrick este o dramă sexuală și paranoică, cu la fel de multe simboluri și interpretări ciudate ca un tablou de Hieronymus Bosch. Însă nu ăsta e motivul pentru care l-am adăugat pe listă. Șansele să fumezi un cui cu Nicole Kidman și Tom Cruise sunt zero, iar ăsta e cel mai apropiat scenariu de fantezia asta.
Cai Guo-Qiang este un artist conceptual chinez care pictează cu artificii explozibile. Sky Ladder este un documentar hipnotizant despre creațiile bombastice, cu acțiunea concentrată pe scopul lui de a construi o scară plutitoare de 300 de metri din praf de pușcă și apoi să-i dea foc. Arde un pai și vezi cum îți explodează capul, în timp ce artistul încearcă să construiască scara spre rai.
E Gaspar Noé, ce mai vrei să știi? Nu e recomandat de văzut cu familia.
John Dies at the End e un sci-fi cu un trip pe droguri, care are potențialul de a fi „un viitor clasic cult”. E o viziune imprevizibilă, plină de răsturnări de situație, perfectă dacă te-ai spart prea tare.
Așa cum a menționat și Motherboard la începutul lunii, Slow TV încă nu a prins la americani, dar cred că e timpul să-l adaugi pe lista de vizionări high. Practic sunt înregistrări de tip lungmetraj cu norvegieni care fac lucruri anoste, cum ar fi să croșeteze, să taie lemne sau să meargă cu trenul. Deși e fără îndoială plictisitor, îți încetinește ritmul cardiac atunci când ești complet spart.
Filmele de fantezie de inspirație „dieselpunk”, cum ar fi Sin City sau The Iron Giant au fost date prin tocătorul de la fabrica de absurdități. Totuși, Sky Captain merită văzut, măcar pentru Jude Law, Gwyneth Paltrow, și Angelina Jolie care se chinuie să nu râdă în timp ce salvează lumea de o armată de jucării. Un film supra-bugetat pentru ceea ce este, o să ți-l aduci aminte cu drag, dar vag de la tot fumul inhalat.
Makkhi, un film indian de acțiune și fantezie din 2012, e o poveste clasică despre un băiat care întâlnește o fată, un miliardar care devine gelos și îl omoară pe băiat. Însă, acesta se reîncarnează într-o muscă ce caută răzbunare. Are câteva secvențe melodramatice de acțiune, destul de clișeice, jucate de o insectă computerizată, cu alte cuvinte, o alegere bună pentru o seară „încețoșată”.
Aș putea să-l ascult pe Werner Herzog cum citește etichete de pe conserve și tot m-ar distra pe cinste. (De fapt, asta ar fi o emisiune bună de urmărit atunci când ești spart.) Totuși, până când ideea mea genială e băgată în producție, regizorul german cu gura poleită îți vorbește despre istoria internetului, într-o variantă destul de tripantă.
Dacă ți se pare că Joe Rogan e un personaj inspirațional, atunci probabil că o să te spargă filmul ăsta, mai ales dacă te uiți la el deja spart.
The Tribe este un film ucrainian cu acțiunea desfășurată într-un internat pentru surzi. Povestea este relatată exclusiv prin limbajul semnelor, fără subtitrări. E un film brutal, dar grațios și așa cum a scris și Michael Nordine pentru VICE în 2015: „e un exercițiu de vizualizare și ascultare, printr-o perspectivă nouă”.
Premiza acestui film e următoarea: „Fumezi un cui și te ia paranoia că toată lumea te urmărește”, cu Ed Harris, în personajul tatălui tău sever și Jim Carrey ești chiar tu.
Netflix are o sumedenie de documentare despre mâncare super tari, numai bune să te uiți la ele fumat (de exemplu; The Birth of Sake, Todo Sobre El Asado, Somm, și Barbeque, ca să menționez câteva), dar aclamatul documentar Jiro Dreams of Sushi este probabil cea mai bună opțiune atunci când ești spart. Este un documentar profund și tulburător și nu e de mirare că rulourile diafane de sushi l-au atras chiar și pe Philip Glass.
Scurtmetrajul ăsta excentric este o animație japoneză care îți aduce aminte de când te jucai cu lego fumat.
Puține filme evocă atât de ușor entuziasmul de a avea un erou în copilărie. Majoritatea oamenilor, inclusiv fanii lui Wes Anderson, au o problemă cu stilul off-comedy și pretențios din The Life Aquatic. Eu sunt aici ca să demontez asta.
Poanta pe care nimeni nu a apreciat-o este că Bill Murray e spart constant. Ce nu are acest clasic în bombastic și în spectacolul, recuperează printr-o coloană sonoră a variantei portugheze a lui David Bowie, Seu Jorge și un punct culminant chiar magic. E bine să te echipezi cu iarbă, ca să poți înțelege pe deplin esența filmului.
Acest film este grav când ești fumat. Scena asta? Frate, scena ASTA? Omule. E nebunie curată. Cum e ăsta un film pentru copii?
Dacă Andy Warhol ar îmbrățișa latura lui de Lana Del Rey, apoi ar fuma un cui și s-ar duce pe plajă cu o cemară de filmat, atunci ar face filmul ăsta. Chill, superb fără să se chinuie și cu o nuanță fină de homo-erotism, The Endless Summer e de vizionat dacă ești interesat de navigare, de mare, de istoria contraculturii, sau dacă vrei doar să te uiți la o prăjeală cât te prăjești.
Snoop Dogg (sau Lion?) pleacă într-o călătorie spirituală prin Jamaica și fumează tone de iarbă. E ce trebuie.
Descrierea Google pentru acest film: „În 2092, ultimul om muritor (Jared Leto) de pe Pământ reflectă asupra trecutului său lung și se gândește la viețile pe care le-ar fi putut avea". Acum fă schimb de personaje cu Jared Leto și reflectă asupra tuturor celulelor nervoase pe care ai fi putut să le salvezi de la apocalipsa fumatului.
Ai văzut tot de pe lista asta? Uită-te și pe asta: Cele mai bune seriale de pe Netflix la care să te uiți când ești spart
Poți să-l stresezi pe Peter Slattery pe Twitter, și poate data viitoare trece pe listă și filmul tău preferat.
Articolul a apărut inițial pe VICE UK.