În această perioadă, solidaritatea poate fi cel mai bun „medicament”, mai ales când este nevoie de tot sprijinul material și moral pentru a face față luptei cu virusul COVID-19. Pentru că spitalele ajung să fie compleșite de numărul mare de bolnavi și pentru că avem nevoie de măști de protecție și de teste pentru depistarea virusului, orice sumă de bani ne poate ajuta țara să facă față situațiilor dificile.
Așa că marile companii din România au venit în ajutorul spitalelor cu mai multe donații, iar printre eroii zilei se numără:
Banca Transilvania
BT a donat 1,4 milioane de lei pentru cumpărarea unor aparate de ventilaţie mecanică, echipamente şi materiale pentru spitale de stat din România.
„Încercăm să facem tot ce ţine de noi pentru a susţine românii, aşa încât Banca Transilvania donează 1,4 milioane de lei pentru cumpărarea unor aparate de ventilaţie mecanică, echipamente şi materiale pentru spitale de stat din România. Ne alăturăm astfel efortului Asociaţiei Dăruieşte Viaţă şi medicilor de a ajuta cât mai mulţi oameni. Solidaritatea este cea de care avem nevoie cel mai mult în această perioadă“, a declarat Ömer Tetik, Director General BT.
De asemenea, Banca Transilvania a mai donat și 39.000 de euro către Beard Brothers, care au achiziționat 1.269 litri de dezinfectant, 2 videolaringoscoape, un ecograf(cardio si pulmonar) și 500 de măști FFp2. Iar toate materialele vor fi livrate către spitalele din Cluj-Napoca.
Avon România
Peste 1,7 tone de produse de igienă personală printre care și săpunuri lichide și geluri de duș vor fi donate de AVON România centrelor de carantină din București, alăturându-se eforturilor mediului de business de limitare a efectelor COVID-19 în România.
De asemenea, compania va contribui și cu o donație în bani pentru achiziționarea testelor de confirmare a virusului COVID-19, care vor merge către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Sf Parascheva Iași.
McDonald’s România
Compania McDonald’s România asigură în această perioadă mâncarea pentru toți cei aflați în carantină. De asemenea, Daniel Boaje, CEO-ul companiei a confirmat într-o postare pe Facebook implicarea în această campanie – „ Le-am oferit celor de la Ministerul Sănătății sprijinul nostru și suntem în legătură cu DSP-urile din 26 de orașe, pentru a le livra mâncare celor aflați în centrele din carantină.”
Cotnari
Compania Cotnari a donat 50.000 de lei Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi pentru achiziţionarea de echipamente de protecţie. Banii vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de echipamente de protecţie, a anunţat managerul spitalului.
Profi România
Călin Costinaș, Director general adjunct Profi a spus că „Profi a hotărât să aloce 1.000.000 de ron pentru dotarea secțiilor ATI cu astfel de aparate.”
Dorel Săndesc, președintele ATI din România, spune că „Romania dispune de 2.356 de paturi imediat disponibile, din care 1.292 nu au ventilatoare și alte echipamente. Dotarea completă a 1.292 de paturi necesită aproximativ 139.000.000 euro”.
O persoana infectată cu noul coronavirus are nevoie de intubare și ventilație timp de două săptămâni, în cazul în care apar complicații.
OMV Petrom
Compania OMV Petrom donează 1 milion de euro către Crucea Roșie, iar fondurilevor fi folosite pentru achiziția de echipamente de testare pentru diagnosticare rapidă COVID19, potrivit site-ului România pozitivă.
Pentru persoanele aflate în spații de carantină, Crucea Roșie Română pune la dispoziția personalului calificat al autorităților locale, în limita stocurilor disponibile, materiale de primă necesitate dislocate din depozitele pentru situații de urgență ale organizației: apă, lenjerii, produse de igienă, produse de curățenie, materiale de informare etc.
Transavia
Compania Transavia a anunțat că va asigura pentru Spitalul Județean Alba aparatura necesară pentru efectuarea testelor Covid-19, momentan inexistentă în județ, precum și echipamentele medicale auxiliare: echipamente și măști de protecție, medicamente și alte materiale.
„Astfel, sperăm ca împreună cu autoritățile locale și cu Spitalul Județean Alba să putem oferi tot suportul medical necesar pentru a veni în întâmpinarea posibilelor infectări și gestionarea lor rapidă. Vom achiziționa în regim de urgență toate cele necesare pentru testarea rapidă Covid-19 și vom aloca suplimentar 1 milion de lei pentru echipamente, dezinfectanți, măști”, a spus Ioan Popa, președintele și fondatorul Transavia.
Mastercard
Compania a anunțat că va dona 100.000 de euro pentru limitarea efectelor COVID-19 pe plan local, la câteva zile după ce Mastercard a anunțat la nivel global parteneriatul cu Fundația Bill & Melinda Gates și Wellcome, prin care 125 de milioane de dolari vor fi investiți în programul COVID-19 Therapeutics Accelerator pentru identificarea, evaluarea, dezvoltarea și scalarea posibilelor tratamente.
TeraPlast România
TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, se implică în lupta cu noul virus COVID-19 și donează 60.000 de lei Spitalului Județean de Urgență din Bistrița, respectiv 25.000 de lei Spitalului Orășenesc Băicoi, pentru a susține eforturile locale de prevenire a răspândirii noului coronavirus.
ARPIM
Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) donează suma de 100.000 RON pentru achiziția de materiale dezinfectante, sanitare și de igienă. Aceste materiale vor fi distribuite către instituții publice, spitale și alte instituții sanitare, precum și la populația aflată în nevoie, cu ajutorul voluntarilor Crucii Roșii Române din cele 47 de filiale din țară ale organizației și în coordonare cu Direcțiile de Sănătate Publică locale.
Electrica Furnizare
Compania donează 433.000 de lei Crucii Roșii, pentru achiziția de măști sanitare. Măștile de protecție, cât și alte materiale ce pot preveni infecția cu Coronavirus (săpun, dezinfectant de mâini, servețele și alte produse de igienă) vor fi distribuite de Crucea Roșie Română atât instituțiilor publice, centrelor de plasament, căminelor pentru bătrâni, precum și în zonele de aglomerări urbane și la punctele de trecere de frontieră.
Agricola Bacău
Compania Agricola Bacău s-a oferit să finanțeze achiziția de materiale specifice de protecție și realizarea unui laborator performant de analize pentru Spitalul Județean din Bacău.
„Am solicitat companiilor din Grupul Agricola să plafoneze prețurile la toate produsele noastre la prețul mediu al ultimelor trei luni și să facă demersuri către toți distribuitorii și partenerii noștri din retail să aibă aceeași conduită. Achizițiile se derulează normal. Înregistrăm doar mici sincope la achiziția echipamentelor industriale, întârziată de livrările unor componente din China. Unitățile de producție ale Grupului Agricola lucrează în prezent la 110% capacitate”, a declarat Grigore Horoi, președintele grupului Agricola pentru Wall-Street.ro.