O asistentă româncă din Milano povestește cum e să lucrezi într-un spital cu coronavirus

„Trebuie să respecte niște reguli de igienă și de bun simț ca să putem face față.”

„Avem o sută de pacienți internați în spital și circa 20 intubați la reanimare”, povestește Adriana, o asistentă medicală din România care lucrează la un spital din Milano, Lombardia, zona de nord a Italiei pusă sub carantină în weekend. Este unul din cele 16 milioane de oameni care au fost plasați în izolare sau carantină după ce guvernul italian a luat măsuri extraordinare. Practic, în Italia, un sfert din populație a fost blocată într-o regiune considerată motorul economic al țării.

Adriana* lucrează de aproape 20 de ani ca asistentă medicală în Italia. Am vorbit la telefon despre ce se întâmplă acum într-unul dintre spitalele de stat, din nordul țării. „Au transformat ad-hoc mai multe secții în săli pentru pacienții diagnosticați cu COVID-19. Avem acum un etaj întreg dedicat coronavirus.” Aparținătorii n-au voie să intre, iar tot ce le aduc bolnavilor este lăsat la lift și preluat de acolo de pacienți sau de personalul medical. Vineri, o sală de pre-internări a fost transformată în sală de reanimare cu cinci de locuri pentru pacienți. Iar numărul operațiilor a fost redus pentru a crea spații și resurse pentru cei infectați.

Deși nu se îngrijește direct de bolnavii cu coronavirus, fiind asistentă pe secția de chirurgie, Adriana spune că și aici ajung pacienți contagioși. Chiar zilele trecute a fost operată o persoană cu coronavirus care suferea de perforație intestinală probabil cauzată de cocktailul de medicamente antivirale pe care medicii le administrează celor infectați. Acestea pot afecta pacienții care suferă și de probleme intestinale. Unii dintre ei au făcut chiar conjunctivită, din cauza atingerii ochilor cu mâna, explică asistenta. „Dar totul este probabil în acest moment.”

 

Medicii aleg pe cine salvează

Una dintre problemele cu care se confruntă și spitalul în care lucrează Adriana este numărul insuficient de aparate de ventilație mecanică, vitale pentru pacienții care nu pot respira singuri. Tocmai de-asta medicii au hotărât că trebuie să aleagă pe cine țin în viață și pe cine nu. „Dacă ai un pacient care are mai multe șanse să fie salvat, atunci vei alege să-l intubezi pe acesta, în locul celui cu mai puține șanse”, explică românca. Este o alegere bazată pe criterii de vârstă și condițiile de sănătate ale pacientului, dar și pe capacitatea acestuia de a se recupera după o intervenție la terapie intensivă.

 

„E ca-n război”, o spune și un medic anestezist de la un spital din Bergamo, care explică că virusul COVID-19 are un impact puternic asupra oxigenării sângelui, iar pacienții care ajung să fie intubați nu mai au cantități suficiente de oxigen în organism.

Deși Ministerul Sănătății din Italia nu a comunicat nimic oficial legat de acest protocol, mai multe spitale din epicentrul epidemiei sunt obligate să recurgă la această măsură, întrucât există o disproporție mare între resursele spitalului, paturile de la Terapie Intensivă și persoanele bolnave în stare critică. Nu toate sunt intubate, așa că medicii renunță mai degrabă la cineva în vârstă de 80-90 de ani, cu probleme respiratorii grave, pentru a lăsa un alt pacient, cu șanse mai mari de supraviețuire, să primească oxigen.

„Nu suntem puși nici noi la punct, așa cum ne-am dori, dar încercăm să participăm cum putem”, spune Adriana, care se gândește că, de săptămâna aceasta, va intra și ea în turele de schimb pentru pacienții din izolare. Medicii primesc e-mail-uri interne cu actualizări ale situației sau proceduri care trebuie respectate, dar Adriana nu a primit niciun instructaj despre cum să îmbrace sau să dezbrace un costum de protecție, așa cum se întâmplă în spitalele din Wuhan. Ei folosesc mai degrabă halate duble, măști duble cu filtre, ochelari și bonete. Și în Italia există un deficit de măști cu filtru, așa că medicii trebuie să le folosească precaut.

 

Un e-mail intern i-a anunțat, săptămâna trecută, că doi medici și un asistent din spitalul în care lucrează Adriana au fost confirmați cu coronavirus. „Pe care l-au luat din altă parte sau cel puține așa spune e-mailul”, povestește asistenta, dar nu e ferm convinsă că e și adevărat. Alți colegi au fost testați chiar în această dimineață, după ce au intrat în contact cu mai mulți pacienți cu COVID-19, despre care nu se știa că sunt pozitivi.

Asistentul din acest e-mail se pare că este chiar un român. Adriana spune că nu-l cunoaște personal, fiind colegi în secții diferite alte spitalului. „Am auzit că ar fi român, că are coronavirus și că a fost intubat. Acum se află în stare stabilă, dar nu știu mai multe despre el.” Nici spitalul, nici Ministerul Afacerilor Externe sau Ambasada României la Roma nu au confirmat până la această oră cazul asistentului român. Cele mai recente statistici MAE arată că, pe teritoriul Italiei, se află trei români diagnosticați cu coronavirus.

 

„Mă simt mai în siguranță în spital decât în metrou”

Cu toate că undeva la cinci la sută din personalul medical din Italia a fost confirmat cu coronavirus, fiind o categorie expusă constant pericolului de infectare, Adriana îmi spune că se simte mai degrabă în siguranță în spital, înconjurată de COVID-19, decât în metroul sau trenul spre casă. „Cred că ar fi mai bine ca mijloacele de transport în comun să fie suspendate momentan. Acolo sunt cele mai mari șanse să iei coronavirus. Unul dintre trenurile cu care merg la muncă a fost suplimentat cu alte vagoane, pentru ca distanța dintre oameni să fie mai mare, să putem respecta indicația de un metru.” Cu toate măsurile de urgență luate în Italia - școli și universități închise, zboruri suspendate și oameni în carantină - sfatul principal pe care medicii îl dau cetățenilor, dincolo de regulile de igienă, este ca aceștia să stea acasă: „State a casa!”.

 

Fapt care nu s-a întâmplat sâmbătă noaptea, când nordul Italiei urma să intre în carantină, după ce s-au înregistrat 133 de morți peste noapte. Atunci mulți români au fugit din nord. Dar cot la cot cu ei au fost și italienii. „Au fugit în sudul țării, unde situația nu e așa gravă. Dar îi vor contamina și pe cei de acolo și apoi toți vor veni să se trateze la spitalele din nord, că așa se întâmplă de obicei”, explică Adriana care spune că multe spitale din sud, zona mai săracă a Italiei, nu au aceleași dotări ca cele din nord și nu sunt atât de pregătiți. Așa că se așteaptă ca numărul de cazuri să crească în această săptămână. „Suntem încă în stand-by. Unii sunt anxioși, alții speriați. Nu se aștepta nimeni să fie o contagiune atât de mare. Trebuie să se ia măsuri de igienă și de bun-simț.”

Italia este cea mai afectată țară după China, cu peste șapte mii de cazuri de coronavirus și 366 de morți. România și-a suspendat deocamdată zborurile înspre și dinspre Italia, cetățenii care vin din zonele afectate sunt obligați prin lege să declare de unde vin și să rămână în carantină sau autoizolare.

Adriana spune că n-are de gând să vină acasă de Paște din două motive clare: „Unul, că mi-aș îmbolnăvi familia. Și doi, mi-e greu să cred că vom avea oricum concediu, la cum se întrevăd lucrurile în spital.”

Deși își păstrează calmul, nu și-a făcut provizii și merge la serviciu zilnic, acum cu o mașină, pentru a nu risca să contamineze pe cineva - în cazul în care este infectată cu COVID-19 în spital, Adriana spune că jobul din mijlocul coronavirusului îți oferă o perspectivă diferită asupra situației. „Chiar și pacienți tineri, de 18 ani, care aparent n-aveau probleme grave, au ajuns ca în două-trei ore să fie intubați. Nu trebuie să ne panicăm, dar e bine să știm cum stau lucrurile cu adevărat.”

 

Momentan, în România s-au confirmat 15 pacienți cu coronavirus, dar cinci dintre aceștia au fost vindecați și externați deja.

*Numele asistentei a fost schimbat pentru a-i proteja identitatea la locul de muncă.

Notă MAE: Dacă ești în străinătate și dorești să afli informații legate de prevenirea infectării cu virusul COVID-19, poție apela numărul de telefon: +4021 320 20 20, din orice rețea, 24 de ore din 24. Linia telefonică este destinată strict informării cetățenilor și nu este un număr de urgență!a

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.