În timp ce majoritatea lumii practică distanța socială, olandezii încearcă o altă strategie ca să-i protejeze pe
În timp ce majoritatea lumii practică distanța socială, olandezii încearcă o altă strategie ca să-i protejeze pe cei vulnerabili de coronavirus: Merg pe principiul „imunității de turmă” sau ce se întâmplă când destui oameni supraviețuiesc unei boli cât să-i încetinească răspândirea.
„În timp ce așteptăm un vaccin sau un medicament, putem să încetinim răspândirea virusului și în același timp să creăm o imunitate de turmă într-o manieră controlată”, a zis prim-ministrul olandez Mark Rutte săptămâna trecută în timpul unei conferințe despre COVID-19, boala respiratorie cauzată de coronavirus.
Ca și alți lideri globali, Rutte încearcă să-și calmeze cetățenii. Dar e și pragmatic.
„Realitatea e că-n următoarea perioadă o mare parte din populație va fi infectată cu virusul”, a adăugat el.
Așadar, spre deosebire de italieni sau francezi, olandezii nu sunt în carantină. Școlile și restaurantele s-au închis, dar nu a fost impusă o distanță socială. Oamenii încă mai ies în parcuri. Chiar și cafenelele care vând iarbă sunt deschise, deși poți lua doar la pachet.
Proprietarul unei cafenele din Tilburg, care-și spune Meuk, a declarat pentru VICE News că în vremurile astea localurile ca al său sunt vitale pentru că-i ajută pe oameni să se calmeze. Dar Meuk e totuși precaut.
„Trebuie să păstrăm o distanță de un metru și jumătate. Iar la tejghea nu trebuie să fie mai mult de patru persoane. Iar suprafețele trebuie mereu curățate”, a zis Meuk.
Bram, un client care n-a vrut să-și dea tot numele, e de acord cu abordarea olandeză.
„Mi se pare că-s cei mai buni pași făcuți până acum în întreaga Europa. Până la urmă toți vom lua virusul sub o formă sau alta. Și ca cu orice alt virus, odată luat, corpul începe să formeze anticorpi. Deci cred că-i cea mai bună decizie.”
Olandezii s-ar putea să-și permită abordarea asta unică pentru că sistemul lor medical e de obicei în topul european la calitate. Dar nu sunt singurii.
Săptămâna trecută, guvernul britanic a zis că 60% din populația Marii Britanii va trebui să se infecteze ca să se formeze o imunitate de turmă. Chiar și-n cel mai bun scenariu mortalitatea ar fi de 0.5-1%, ceea ce a produs ceva panică.
Însă acum au dat-o la întors.
UPDATE: Aici găsești toate măsurile luate de guvernul olandez din data de 24 martie. În grupuri până la 30 de persoane, trebuie păstrată o distanță de 1.5 metri între indivizi.
Articolul a apărut inițial pe VICE US.