Cum va arăta viața noastră după data de 15 mai. Raed Arafat a oferit câteva exemple!

Raed Arafat a oferit câteva cazuri concrete cu privire la modul în care ne vom trăi viața după data de 15 mai!

Începând cu data de 15 mai, România va trece de la starea de urgență la cea de alertă și se vorbește tot mai mult despre măsurile de relaxare. Totuși, ce implică aceste măsuri și cum va arăta viața noastră din a doua jumătate a lunii mai?

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a răspuns celor mai frecvente întrebări și a prezentat câteva cazuri concrete, la Digi 24. Potrivit acestuia, măsurile de relaxare vor fi graduale și autoritățile vor observa impactul între ele.

„Școlile se vor deschide în septembrie, nu cred că se va reveni, a fost anunțat oficial. Copiii sunt cel mai puțin vulnerabili, problema e că pot să fie vectori de transmitere, către profesori sau părinți și bunici. Este foarte greu să faci într-o școală distanțare, să ții în pauză să nu interacționeze copiii”, a subliniat șeful DSU.

Sfaturi pentru utilizarea măștilor de protecție

Raed Arafat a prezentat trei tipuri de măști care pot fi folosite: masca de bumbac, masca chirurgicală și masca de tip FFP2.

„La masca de bumbac, nemedicală, trebuie să ai două trei cu tine. Masca chirurgicală, pentru stradă, are un anumit grad de protecție mult mai bun, are mai multe straturi, nu estee ca măștile medicale FFP2, asta se schimbă cam la 4 ore, dacă strănuți în ea trebuie să o schimbi”, a spus el.

În cazul celei de bumbac, acestea pot fi folosite, dar cu câteva condiții: aceasta „trebuie spălată și călcată zilnic și nu e suficient să ai doar una atunci când pleci de acasă”.

„Va trebui să ne obișnuim, la metrou, la transport public, va trebui să devină o condiție ca să urci. Legal, dacă nu ai masca, conducătorul auto trebuie să se uite, la toate mijloacele de transport aglomerate. Eu în mașană de serviciu - dacă sunt cu șoferul suntem cu masca pe față. Dacă sunt singur, nu sunt cu mască. Dacă călătoresc persoane din aceeași casă, nu trebuie. Dacă iei un coleg pe drum, trebuie și ai și tu și el. Și la supermarket - probabil se vor gândi că e un lucru care să-l dea clienților, dacă vrea să vină înăuntru”, a subliniat acesta.

Ne vom întoarce la locul de muncă?

Secretarul de stat în MAI a vorbit și despre distanța de la locul de muncă. „Dacă pui 30 de persoane într-o sală, apropiat, fără mască, e deja pericol”, a declarant el.

În ceea ce privește dezinfectantul, el a recomandat folosirea lui când simțim că este necesar, dar atunci când nu este posibil, spălatul pe mâini cu apă și săpun, pentru cel puțin 20-30 de secunde, rămâne o variantă la fel de bună.

„Dacă ating suprafețe necunoscute, am pus mâna, când m-am urcat în mașină am scos dezinfectantul, pe bază de alcool. Este și spălatul cu apă și săpun, minim 20-30 de secunde, că nu toată lumea are bani pentru dezinfectant, cum vii de la metrou, de afară, imediat te-ai spălat”, a spus Arafat.

Secretarul de stat a spus că există soluții și pentru birourile de tip open-space și că în prezent, se lucrează la INSP pentru o serie de recomandări care vor fi validate.

Cum evităm aglomerația din mijloacele de transport?

În ceea ce privește transportul public, în special metroul, unde au fost exemple foarte dese de supraaglomerare, el a spus că pentru a scădea aglomerația este nevoie și de creșterea mijloacelor și la suprafață.

De asemenea, printre alte măsuri de relaxare a traficului date ca exemplu de Raed Arafat sunt: programul defazat, oamenii să vină în trei intervale orare, lucrul de acasă unde este posibil, măcar parțial, sau ture de două săptămâni acolo unde se poate.

„Cel puțin câteva luni va trebui să mergem așa, să ne obișnuim cu scanarea la intrare, nu numai la serviciu, să ajungem să ne obișnuim ca cineva să ne ia temperatura - e posibil să fie o măsură luată legal. Eu când întru în MAI mi se ia temperatura, de către jandarm, chiar dacă sunt secretar. Dacă e de la 37 în sus, nu mai intru”, a spus Arafat.

În final, secretatul de stat în MAI li s-a adresat și celor mai sceptici, care cer relaxarea măsurilor, spunând că este doar o gripă obișnuită.

„Ce nu înțelegea lumea: unii, iarăși, că asta e gripă obișnuită, dați drumul la tot, relaxați. Să repetăm: nu este o gripă obișnuită, este o boală la care în acest moment nu avem pentru ea tratament, nu avem vaccin. Problema principala este modul în care poate impacta sistemul sanitar și economia”, a declarat acesta.

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.