Pe 1 iunie copilul meu interior a primit și altceva decât like-uri la poze de pe Facebook cu mine ca plod: s-au redeschis terasele din București. Și ca orice om care a făcut ceva economii în perioada asta de izolare, m-am dus să le cheltui pe toate aproape zilnic pe la o terasă sau alta. Am fost la bombe, restaurante, berării, localuri urbane și chiar și la Terasa Obor (care rămâne cel mai bun exemplu de respectare a normelor de igienă).
E o lume nouă minunată acolo, în care aburii de alcool se întrepătrund cu cei de dezinfectant, în care oamenii confundă spirtul de pe masă cu cocktailuri fancy și în care ești obligat să sacrifici prietenii atârnache din grup, că nu aveți voie mai mult de patru la masă. Iată un scurt ghid către universul teraselor post-stare de urgență:
CHELNERII AU DEVENIT PÂINEA LUI DUMNEZEU, DAR NU CRED CĂ VA DURA
Cred că toți putem să cădem de acord că terasele din București aveau servire la mese la nivelul de secretară de facultate într-o zi de sărbătoare. Poate doar în Bulgaria am întâlnit o atitudine mai nepăsătoare și disprețuitoare față de clienți. Ei bine probabil singurul lucru bun adus de pandemie e că s-a schimbat asta la 180 de grade.
Închiderea multor terase și riscul de șomaj tehnic, dar și lunile întregi pierdute de patronii de localuri au dus la servicii exemplare acum. Nu mai am niciun regret când las bacșișul. Zilele astea mi s-au adus scaune speciale pentru rucsac, mi s-au dat sfaturi de cum să mă așez cât să nu mă picure, am primit o lamă muzicală care face twerk la masă, mi s-au făcut recomandări amănunțite legate de ce e bun de mâncat și ce nu în ziua respectivă.
Evident că nu sunt atât de snob sau ignorant încât să nu-mi dau seama că asta se petrece din disperare, atât a patronilor cât și a angajaților care trăiau mai ales din acele bacșișuri pierdute în ultimele trei luni și pe care șomajul tehnic nu le acoperă. Ar face orice ca să te facă să revii doar din cauza pierderilor financiare, ceea ce e trist, dar nu înseamnă că nu poți profita ta de asta ca să ai o experiență mai plăcută ca niciodată în oraș.
IEȘITUL ÎN ORAȘ A DEVENIT UN JOC DE SCAUNE MUZICALE ÎN CARE ÎȚI ABANDONEZI PRIETENII ATÂRNACHE
Cea mai tristă parte a ieșitului în oraș a devenit aia că trebuie să sacrifici prieteni. Regula de maximum patru oameni chiar se respectă peste tot, nu e ca aia cu maximum trei oameni la plimbare, pe care nu o respecta realist nimeni. Asta pentru că amenda gravă e la patronul barului, nu la cetățean, că riscă să fie închis în cea mai gravă criză economică din istoria cârciumilor din România. Na, fix ca legea antifumat care n-a mers până nu taxa patronul de local în locul cetățeanului.
Sigur că există moduri prin care să eviți situațiile delicate de a-i spune persoanei din grup care-ți place cel mai puțin că te poți lipsi de ea. Poți vorbi la localuri să rezervi două mese de câte patru cât de cât apropiate. Și să vă plimbați de la o masă la alta. Teoretic e un loophole care nu pune în pericol nici patronul de bar, nici clientul. Alt loophole de care am tot auzit zilele astea e să declare oamenii de la masă că locuiesc împreună sau sunt o familie, dar ăsta e cam ușor de demontat și cam ilegal pentru toată lumea, nu recomand. Mai ales că am auzit deja că s-au închis niște localuri în urma controalelor.
E ATÂT DE DEZINFECTAT TOTUL, CĂ ÎN FINAL AI ȘANSE SĂ NU FACI TOXIINFECȚIE ALIMENTARĂ LA BAR
Cred că toți am pățit minimum o toxiinfecție alimentară de la o ieșire din centru. Era inevitabil că în atât de mult haos să nu se spele cineva bine pe mâini. N-ai să mai vezi asta acum. După trei luni fără activitate, un scandal cu infecții la localul tău înseamnă moarte, așa că toți patronii au umplut totul cu dezinfectant. Unele baruri îți pun dezinfectant pe masă, altele efectiv au pus spirt, cât să faci toate glumele cu alcool sanitar tras prin pâine cu prietenii.
Până și la Terasa Obor ai un nene care vine imediat cum termini berea sau micii să dea cu fâs-fâs. Efectiv nu te lasă să te așezi la masă înainte să curețe, ceea ce e spectaculos pentru un birt de piață. Bonus, tot la Obor au un alt nene care urlă „distanțare” la celebra coadă de la mici.
O SĂ TE DISTREZI CU CONSPIRAȚIONIȘTII CARE SE TEM CĂ BILL GATES LE FURĂ TEMPERATURA LA BERE
Dacă nu ai avut norocul să prinzi conspiraționiști care refuză să li se ia temperatura la supermarketuri și magazine, acum te poți distra cu ei la cârciumi. Mai multe baruri din București îți iau temperatura cum intri pe terasă, ceea ce e un nice touch pentru siguranța clienților.
Dar evident că nu e așa plăcut pentru prăjiții ăia care cred că Bill Gates îi cipează cu Semnul Fiarei prin termometrul cu laser. Și cumva, față de ăia de la supermarket, ăștia de la baruri fac mult mai urât, că nu e obligație. E doar de bun simț, ceea ce conspiraționiștii români n-au avut niciodată.
SINGURA PARTE UȘOR ENERVANTĂ E AIA CU MENIURILE DIGITALE
Meniul este de departe cea mai mare sursă de infecție într-un bar, că trece prin foarte multe mâini. De-asta localuri ca Flip Flop, Have a Cigar și multe altele au băgat meniu sub formă de QR code. E un pic enervant să te chinui să-l activezi pe unele telefoane și la unele localuri site-ul sau pdf-ul cu meniul se încarcă lent, dar na, măcar nu aștepți chelnerul să ți-l aducă ca pe vremuri, deci economisești timp.
În localurile în care nu au băgat meniu digital, te poți trezi că nu-ți dau meniu deloc și trebuie să mergi pe memorie și oralitate cu chelnerul sau barmanul. Sună cam iritant și asta, dar de când sunt extrem de politicoși cu toată lumea e aproape o plăcere.
N-O SĂ GĂSEȘTI NICIODATĂ LOC LA LOCALURILE CELE MAI POPULARE, DAR POȚI EXPERIMENTA CU RESTUL
Abia s-a dat drumul la terase. Ești responsabil, așa că te gândești la alea care aveau cea mai mare distanță dintre mese oricum, ca să nu riști să iei virusul. Problema e că minimum alți o sută de oameni au gândit la fel ca tine și-ți iei țeapă. În teorie, îți trebuie rezervare să mergi oriunde, practic nu e chiar așa, dar e la noroc.
Nu e obligatoriu să mergi în cele mai populare localuri în care mergeai înainte doar pentru că știai că au mesele mai răsfirate, pentru că majoritatea localurilor chiar se țin de reguli și au înjumătățit numărul de mese pe terase.
E o ocazie bună să susții și niște afaceri mai micuțe și să experimentezi cu localuri noi, cel puțin până apar diferențele de preț.
PREȚURILE SUNT ÎNCĂ LA FEL, DAR ASTA NU VA DURA MULT
Și că tot ziceam de prețuri, sunt surprins să spun că toate erau cam la fel ca înainte de pandemie, poate plus-minus un leu pe produs. Ba chiar am înțeles că la Grădina Eden e o bere la 10 lei acum, ceea ce e un miracol pentru locul ăla.
Deși la Mamaia și în Vama Veche prețurile au explodat, pentru că hotelierii profită de disperarea turiștilor români care nu au cum să plece din țară, chiar dacă abia a început sezonul litoral, în București lucrurile stau invers.
Patronii de localuri cu care am vorbit mi-au zis că s-au gândit zi de zi dacă închid sau nu în ultimele trei luni și că din serviciile de take-out nu acopereau nici 20% din volumul normal de vânzări. De-asta prețurile rămân încă asemănătoare cu epoca pre-coronavirus, că nu vor să sperie clienții, ar face orice să fidelizeze oameni acum. Pe de altă parte, asta probabil nu va dura. Localurile care vor fi sigure că au un flux constant de oameni vor începe scumpiri treptate în următoarele luni, ca să acopere pierderile din lunile astea, așa că bucură-te responsabil de berea sau prosecco-ul de după izolare cât poți.