Am vorbit cu consilierul Capitalei care vrea să-ți dea 50 de lei să ieși la terasă în pandemie

Mulți s-au revoltat și l-au acuzat pe politician că risipește banii publici, e iresponsabil și prin această propunere urmărește înmulțirea cazurilor de COVID-19 sau mituirea electoratului.

Ieri, Tudor Ionescu, consilier general în București, a înspăimântat internetul cu propunerea ca fiecare bucureștean trecut de 14 ani să primească un voucher în valoare de 50 de lei pe care să-l poată cheltui în orice restaurant sau cafenea din Capitală. Mulți s-au revoltat și l-au acuzat pe politician că risipește banii publici, e iresponsabil și prin această propunere urmărește înmulțirea cazurilor sau mituirea electoratului.

S-a întâmplat în ziua în care România înregistra cele mai multe cazuri COVID - 555 - de la redeschiderea teraselor și a turismului, acum o lună jumătate. Astăzi a fost înregistrat un nou record: 614 cazuri depistate în ultimele 24 de ore, în condițiile în care au fost procesate peste 13 mii de teste.

Așa că l-am sunat pe Tudor, ca să înțeleg mai bine proiectul și cum ar fi implementat, dar și cum s-a trecut în doar câteva luni de la stați în casă, că altfel vă luați amendă, la oferit de bani pentru ieșitul la terasă.

VICE: De ce ați făcut această propunere într-o perioadă în care numărul infectărilor e în creștere?
Tudor Ionescu: La patru luni de când a început pandemia, o industrie în care sunt angajate aproape cinci sute de mii de persoane continuă să nu beneficieze de sprijin, deși guvernul a anunțat că va acorda niște vouchere de consum, dar nu s-a întâmplat nimic.

În Viena, cetățenii primesc 50 de euro pentru consum. În Londra, guvernul va aloca cinci sute de milioane de lire pentru stimularea consumului în cafenele, puburi și restaurante. Mi se pare normal să ajutăm și noi, păstrând toate normele de siguranță când ieșim.

Voucherele n-ar avea termen de valabilitate o lună, nu vrem să iasă toată lumea pentru a beneficia cât mai repede de aceste consumații. Se poate întâmpla în cursul acestei veri, ierni sau anul viitor. Acești bani nu dispar, mulți se vor întoarce prin taxe și impozite, atât la bugetul local, cât și la nivel central.

 

Totuși, terasele sunt deja pline de câteva săptămâni.
Vorbim de trei luni în care nu a existat activitate, dar au existat cheltuieli: personal, produse trecute la pierderi, chirii. În ultima ședință de Consiliu am încercat să ajutăm, am scutit de la plata taxelor terasele care au fost pe domeniul administrat de municipalitate. Dar foarte multe sunt pe spații private. Mulți antreprenori mici și mijlocii nu au capacitatea financiară de a susține un trimestru în care activitatea le-a fost sistată.

Dacă Guvernul a anunțat deja că va acorda sprijin industriei HoReCa, de ce e nevoie și de voucherele Primăriei?
Guvernul a anunțat mai multe măsuri, de exemplu, măștile acordate persoanelor defavorizate, dar, până-n prezent, niciuna nu a fost distribuită. În paralel, însă, în București, prin Direcțiile de Asistență Socială, distribuim măști persoanelor trecute de 65 de ani sau celor vulnerabile. În paralel cu gestionarea crizei epidemiologice, nu putem neglija economia, în sensul de a spune „trebuie să rezolvăm 100% această problemă cu virusul”. Acesta nu va dispărea niciodată.

 

Din ce parte a bugetului ar fi finanțat acest proiect?
Nu am stabilit acest lucru și această sarcină îi revine Direcției Economice.

Ați făcut un calcul despre impactul bugetar?
Dacă mă uit pe datele Institutului Național de Statistică, estimez undeva în jurul a 1,5 milioane de persoane care s-a încadra ca beneficiari. Deci suma finală ar fi undeva la 15 milioane de euro. Dar banii nu ar fi scoși mâine din bugetul local. Reprezentanții sectorului Horeca vor rambursa (pe rând) aceste cheltuieli.

De ce primesc bani de terasă și minorii?
Inițial, m-am gândit ca beneficiarii să fie peste 18 ani, dar să fim realiști, copiii de 14, 15, 16 ani ies și ei. Am prevăzut ca voucherele să nu fie folosite pentru tutun și alcool. (Doar) Pentru mâncare, un suc, o apă, o cafea.

În perioada asta, Poliția a dat mai multe amenzi unor terase care nu respectau măsurile stării de alertă. Ar beneficia și localurile respective de sprijin?
Într-adevăr, mai ales pe litoral, au existat atât persoane fizice, cât și angajați ai teraselor, care nu au respectat normele de siguranță. Trebuie sancționate, nu există niciun fel de îndoială sau de clemență. Totuși, cred că aceste cazuri reprezintă o minoritate față de cei care respectă normele.

Sectorul HoReCa și-a manifestat interesul și pentru deschiderea restaurantele sau cafenelelor interioare?
Da, sunt pregătiți, și-au luat toate măsurile de siguranță, de distanțare fizică între mese, de igienizare, dezinfectare a suprafețelor. Nu înțeleg de ce guvernul face această discriminare, permite redeschiderea cazinourilor, dar menține restaurantele și spațiile culturale închise.

 

Nu vă e teamă că oamenii ieșiți recent din spitale ar putea ajunge la terase sau restaurante?
Dacă aceste persoane asimptomatice se deplasează, ar trebui să existe o lege constituțională care să le sancționeze.

În ultimele săptămâni, pe fondul redeschiderii teraselor și a altor localuri, a crescut numărul de cazuri. Nu credeți că există o corelație?
Ziceți? Ieri au fost 555 de cazuri confirmate din 13 mii de teste. În aprilie, am avut 520 de cazuri la patru mii de teste. Nu știm exact câte persoane sunt testate. Unui om i se pot face multiple teste. Unde se fac, în județe care au focare de infecție sau în mod egal peste tot? Apoi, există acest blocaj între guvern și municipalitate. Primarul a inițiat două programe de testări masive, iar DSP București, unde conducerea a fost schimbată acum două luni, a decis să blocheze proiectul.

 

Până aflăm răspunsuri la aceste întrebări, nu ar fi bine să fim precauți, să ne uităm la ce impact sanitar ar putea avea aglomerarea restaurantelor sau a teraselor?
În acest moment, regula spune că stau maximum patru persoane la o masă, mesele trebuie să fie la doi metri distanță, personalul trebuie să aibă măști. Cum se vor aglomera terasele, dacă ele respectă aceste norme? Dacă unii nu poartă mască la metrou, nu înseamnă să nu mai circulăm cu metroul!

 

Nu ar putea banii de vouchere fi investiți către alte proiecte de testare în masă sau către spitalele administrate de Primărie?
Spitalele sunt sprijinite, au toate echipamentele necesare, au investiții făcute. Nu cred în abordarea de tip „acolo sau acolo”. Putem sprijini și într-o parte și-n alta. Dacă ne raportăm la ponderea unui astfel de proiect în ecuația bugetului total, veți vedea că e extrem de mică față de cea pe care o au spitalele, sănătatea, investițiile.

Măsura asta vine și înaintea campaniei pentru Primărie. Nu urmărește ea un scop electoral?
Dacă aș fi urmărit un scop electoral, aș fi prevăzut ca aceste vouchere să fie folosite doar până în septembrie, când sunt alegeri. Dar e un proiect care trebuie să parcurgă niște etape și e foarte posibil ca implementarea lui să înceapă în toamnă și să dureze un an, nu are legătură cu ciclul electoral.

Dumneavoastră ați sprijinit industria, ați ieșit la terasă?
Da, chiar ieri seară am fost în zona Unirii, cu un prieten, am stat doi la masă, mesele erau distanțate, personalul avea mască. Am plătit contactless. Și mă mai duc, nu chiar zilnic, dar în perioada aceasta de stare de alertă am fost de vreo zece ori.

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.