Cinci motive pentru care Bacău este un oraș mișto

Mereu e loc de mai bine, dar Bacău stă chiar ok pentru un oraș din Moldova.

Pentru mulți, Bacăul nu este decât un alt oraș sărac din Moldova unde tinerii nu știu cum să rupă ușa și să plece de acasă pe la Iași, Cluj sau București. Dacă înainte auzeai de orașul ăsta datorită fostei FCM Bacău, care a bătut Steaua București chiar în Ghencea, cu un celebru 5-1, acum mai auzi de Bacău doar datorită fabricii de avioane Aerostar (când se întâmplă să o mai viziteze Președintele), a Dedemanului (că frații Pavăl sunt băcăuani) și a momentelor demne de filmele cu proști: când rămânem zile/săptămâni întregi fără apă și dintr-un oraș drăguț de provincie ne transformăm într-un focar de infecție care intră subit sub lupa presei centrale.

 

Dar realitatea din teren nu e chiar așa de cruntă precum auzi la unii sau la alții, iar Bacăul chiar e un oraș cool. Bine, n-ai să te împiedici de prea mulți oameni pe stradă dacă te întorci beat de la vreun party în zorii zilei, dar asta nu înseamnă că orașul lui Bacovia e mort sau neinteresant. Dimpotrivă, eu văd liniștea asta ca pe un punct forte, mai ales de când trăiesc în București și, pentru a ajunge din punctul A în punctul B, fac slalom pe stradă, indiferent de oră. Chiar mă irită maxim treaba asta cu aglomerația.

Dar e momentul să trec direct la ideea principală a articolului, că de asta ai dat click pe link, așa că mai jos urmează să-ți prezint câteva motive pentru care Bacăul chiar e un oraș mișto.

Există și viață de noapte, nu numai de zi

 

Sunt unii care strâmbă din nas și îți zic că n-ai unde să te distrezi în Bacău, mai ales când vine vorba de clubbing. Ceea ce-i fals. Dacă stai bine să te gândești, ai chiar o varietate destul de mare de locuri în care poți să te distrezi încercând să dansezi după ce ți-ai băut mințile. De la cluburi unde ai marea șansă a vieții de a trăi experiența de cocalar la cote alarmante, la cluburi de manele cu interlopi fancy cu ceafa lată sau cluburi mai light, cu muzică techno și multă hipstereală. Niciunul nu-i genul meu. Înainte mai aveai șansa să mergi într-un club de roackeri și să te bucuri de muzică chiar bună, dar, din păcate ăla s-a închis, după o tentativă de a splitui localul cu o firmă de asta nebună specializată în pasionați de păcănele și alte jocuri de noroc stupide pe care le găsești pe la aparate. A mai rămas totuși un bar de rockeri mai ok unde poți să-ți petreci serile, că oricum nu cred că aveai de gând să încingi un dans nebun pe ritmuri de Rammstein, Steelhart sau AC/DC.

Dacă nu ești amator de clubăreală, dar în schimb îți place s-o arzi prin baruri, cafenele sau chiar restaurante, crede-mă, Bacăul e un oraș mai mult decât potrivit pentru tine. Nu există stradă fără ca măcar un bar sau local să funcționeze acolo. Iar vizavi de calitate, ai de unde alege. De la baruri clasice de cartier, la localuri de bun gust și restaurante cu pretenții. Avem di tăti. Fie că ești la marginea orașului, chiar în centru sau undeva la intrarea în oraș, deja nu știi din ce să alegi. Atât sunt de multe. Iar dacă pe străzi ți se pare un oraș destul de pustiu, localurile băcăuane sunt mereu full. Ăsta e și unul dintre motivele pentru care nu am să-i înțeleg niciodată pe cei care se plâng că-n Bacău nu poți duce un trai decent. Mă îndoiesc că toți ăia care întrețin terasele duc grija zilei de mâine.

Ai activități sportive cu duiumul

FOTOGRAFIE VIA CONTUL DE FACEBOOK AL PISCINA AQUA CLUB BACĂU

Dacă ești o fire sportivă sau pur și simplu ți-e dor din când în când să faci puțină mișcare, ai destule variante pe care să mizezi. Dacă ai de gând să ieși la jogging, poți sta liniștit, căci ai vreo 2-3 parcuri mai ok. Când vine vorba de stat la soare, ai parte de foarte multe piscine. Mai în inima orașului, mai la periferie, ai de unde alege, eu nu știu ce să-ți recomand, pentru că nu prea sunt fan al piscinelor. Poți opta și pentru bazinul municipal, care-i atât de fain încât acolo au decis ăia de la Antena 1 să filmeze gluma aia de emisiune, „Splash! Vedete la apă”.

Pe timp de iarnă poți da oricând o fugă până la pârtia de schi Nemira, de la Slănic Moldova. Nu e cine știe ce pentru schiorii pasionați, dar dacă n-ai de gând să pierzi mai mult de o oră pe drum pentru a ajunge la o pârtie de schi, e chiar ideală. Însă, dacă vrei să simți că schiezi cu adevărat, poți face un drum de 3-4 ore ca să călărești masivul Postăvaru.

Dacă te pasionează motoarele și cauți frați cu care să haiducești pe două roți, în Bacău ai două cluburi motto de unde să alegi. Oamenii sunt faini, pasionați și pleacă des la drum și pe la festivaluri. Un alt hobby ce poate fi ușor practicat în Bacău.

Poți trăi decent

FOTOGRAFIE VIA WIKIMEDIA COMMONS

","error_code":"UNCAUGHT_API_EXCEPTION","URL":null,"role":"invalid_component","__typename":"InvalidComponent"}"> 

Există analize și studii care demonstrează că Bacăul e al doilea oraș din Moldova, după Iași, ca cifră de afaceri. Iar cine zice că în Bacău nu îți poți găsi de muncă sau nu pe un salariu decent, se înșală. Salariul mediu era evaluat la vreo 2 324 de lei la finele anului trecut, rata șomajului e de 6,15%, iar locuri de muncă sunt mai peste tot. Ceea ce lipsește, din păcate, e forța de muncă sau forța de muncă calificată, cam de asta se plâng majoritatea angajatorilor privați. Însă, cert e că trebuie să-ți scoți din minte ideea că în Bacău ai duce o viață nasoală din acest punct de vedere. Realitatea e cam pe dos.

Și oricum, degeaba compari un salariu din Bacău cu unul din București, pentru că în Bacău nu vei cheltui atât de mult. Prețurile sunt mult mai mici decât în capitală, la foarte multe produse. Mai puțin când vine vorba de localuri și baruri, ceea ce-i oarecum firesc. Însă n-ai să ai cheltuielile din alte orașe. De exemplu, dintr-un capăt în altul al orașului scapi cu 15 lei pe taxi.

Festivaluri ca-n București

FOTOGRAFIE VIA CONTUL DE FACEBOOK AL STREET DELIVERY BACĂU

Bacăul a fost mereu destul de recunoscut pentru fel și fel de evenimente. Dacă și-n anii anteriori aveai parte de Romanian Top Hits și încă 2-3 evenimente mai cunoscute, de câțiva ani orașul a fost bombardat cu o serie de festivaluri destul de catchy. De la Street Food Delivery la festivaluri de teatru pentru tineri (I.D. Fest, de exemplu), festivaluri de film șamd. Și multe dintre acestea sub egida „Bacău - Capitala Tineretului din România”, căci asta a fost titulatura câștigată de băcăuani în 2017. Iar asta a adus și multe chestii bune, pentru că evenimentele stradale au reușit să scoată băcăuanii din casă.

Nu-și neglijează tinerii

Pe lângă cele enumerate mai sus, Bacăul se bucură de multe ONG-uri pe tot felul de ramuri și numără și două universități - Universitatea „George Bacovia”, care-i privată și are facultăți de drept și management, plus Universitatea „Vasile Alecsandri”, care-i de stat și are facultăți de inginerie, litere și științe economice. Nu este chiar punctul forte al orașului, dar e bine de știut că ai și aici suficiente opțiuni pentru a-ți urma studiile superioare.

Cred că cele cinci motive de mai sus sunt suficiente pentru a-ți demonstra că Bacăul nu-i așa lipsit de viață, chit că-i orașul depresivului de Bacovia. Acum, ca în orice alt oraș, mereu e loc de mai bine. Dar asta ține doar de noi și de viitoarele generații.

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.