Industria hollywoodiană ne surprinde mereu cu povești dramatice, iar o parte din ele sunt inspirate din cazuri reale. Pe lângă filmele romance, cele polițiste sau de acțiune, o categorie aparte în industria cinematografică este reprezentantă de filmele cu sportivi. Fie că vorbim despre fotbaliști, pugiliști, jucători de baseball sau de hockey, sau chiar piloți de curse, toate aceste personaje le-am văzut într-o mulțime de producții celebre. Iar dacă până acum nu ai avut ocazia de a urmări un film bun cu sportivi, am ales pentru tine câteva pelicule de succes, care te vor motiva cu siguranță.
Moneyball (2011)
Filmul este inspirat dintr-o poveste adevarată - aceea a fostului jucător de baseball Billy Beane (interpretat de Brad Pitt) - care, nereușind să fie cel mai bun pe teren conform propriei ștachete, renunță și devine manager al echipei Oakland Athletics. Însă în campionatul din 2002, Billy se confruntă cu o situație foarte problematică: cei mai buni jucători părăsesc echipa, atrași de salariile oferite de marile cluburi. Jucătorii care rămân sunt nevoiți să se mulțumească cu o treime din salariu.
Dar Billy este ambițios și hotărât să câștige campionatul. Pentru a-și completa echipa, el apelează la Peter Brand (interpretat de Jonah Hill), un tânăr economist isteț, educat la Yale.
The Blind Side (2009)
Michael Oher este un adolescent afro-american, analfabet și supraponderal, din Memphis. El provine dintr-o familie cu 13 copii în care tatăl a fost ucis, iar mama este dependentă de droguri. A fost plasat de 6 ori în familii adoptive și a fugit de fiecare dată. Norocul băiatului se schimbă atunci când este adoptat de către soții Leigh Anne și Sean Touhy, care îi oferă un cămin stabil, iubire, compasiune și o educație corespunzătoare, înscriindu-l la un colegiu la care obține o bursă sportivă.
Îndrumat de către noii părinți, Michael Oher dobândește încredere în forțele proprii și este capabil să își valorifice potențialul, agilitatea, viteza, conștiinciozitatea și puterile proprii, atrăgând atenția multor colegii de prestigiu. În cele din urmă, tânărul alege sa se duca la"Ole Miss", deoarece Sean a fost jucător acolo, iar Anne majoretă. Michael a fost selectat în echipa Baltimore Ravens și are șansa de a juca în Campionatul American de fotbal profesionist.
Remember the Titans (2000)
Bazat pe o poveste reală, "Remember the Titans" urmărește evenimente dramatice ce au avut loc în Alexandria, Virginia, în 1971, când un antrenor de fotbal afro-american, Herman Boone (interpretat de laureatul la Oscar Denzel Washington), a fost angajat pentru a antrena o echipă de liceu închegată, dar polarizată rasial, echipa numită T. C. Williams Titans. Supărat, încăpățânat și rigid, Boone are parte de o întâmpinare neprietenească din partea membrilor echipei, dar și de o relație stranie cu antrenorul secund, Bill Yoast (Will Patton), un antrenor alb, mai în vârstă și cu tradiție în a câștiga.
Când cei doi reușesc să treacă peste ignoranță și descoperă cât de multe lucruri au în comun - integritate, onoare și un puternic spirit etic - ei lucrează împreună pentru a transforma un grup de jucători ce nu se puteau concentra într-o echipă învingătoare alcătuită din tineri responsabili. În cursul acestui proces, ei de asemenea unesc o comunitate și se asigură că Virginia își va aminti întotdeauna de Titans.
Miracle (2004)
„Miracle” prezintă povestea din spatele unuia dintre cele mai mari momente din istoria sportului – Victoria de la Olimpiada din 1980 a echipei de hockey a Statelor Unite împotriva Uniunii Sovietice.
Kurt Russell are o reprezentație strălucită în rolul dinamicului și hotărâtului antrenor Herb Brooks, care avea un vis imposibil – să învingă aparent invincibila echipă a Rusiei, chiar cu propriile lor arme. Începând cu un grup de douăzeci de copii, Brooks îi antrenează să joace cum nu au mai jucat niciodată și îi transformă într-o echipă care crede că va obține imposibilul.
The Fighter (2010)
Drama „The Fighter" relatează povestea reală de viață a boxerului „Irish" Mickey Wad și ascensiunea acestuia de pe străzile rău-famate ale orașului Lowell din Massachusetts spre titlul de campion mondial la categoria mijlocie. Antrenat de către fratele lui vitreg pe nume Dickie Eklund, care avea un imens talent nativ de luptător, dar care și-a ratat cariera din cauza dependenței de cocaină și a infracțiunilor de jaf pe care le-a comis și care l-au trimis în spatele gratiilor, Mickey Ward a reușit să câștige o serie de meciuri importante ca sportiv amator, însă, atunci când a fost făcut KO de către un adversar mult mai vânjos, a decis să renunțe la box pentru o perioadă de trei ani.
Rush (2013)
Acțiunea filmului Rush: Rivalitate și Adrenalină are loc în epoca de aur a curselor Formula 1 și relatează povestea adevărată a doi dintre cei mai cunoscuți piloți din această competiție, rivali: James Hunt versus Niki Lauda, dar și lupta dintre echipele lor, McLaren și Ferrari.
Filmul urmărește viețile celor doi, iubirile lor, dar și extraordinarul sezon de Formula 1 din 1976, în timpul căruia ambii șoferi au fost dispuși să riște totul pentru a fi campioni în sportul care nu permite erori: dacă faci chiar și cea mai mică greșeală, îți pierzi viața.
Rocky (1976)
Recompensat cu premiul Oscar în 1977 pentru cel mai bun film, Rocky I este cea mai valoroasă ecranizare dintre cele cinci realizate care spun povestea celui mai faimos boxer din istoria cinematografiei. Sylvester Stallone a găsit drumul spre gloria absolută după ce acest film a început să ruleze în cinematografele de pe tot globul, personajul său creând o adevărată isterie în rândul fanilor filmelor de acțiune.
Cinderella Man
În mijlocul Marii Crize, când America, deja cuprinsă de problemele economice devastatoare, era aproape îngenuncheată, a apărut un erou neobișnuit, care a făcut publicul să aclame ridicându-se în picioare. Acest om a dovedit cât de mult poate munci cineva ca să câștige o a doua șansă pentru sine și pentru familia sa.
Acest erou provenit dintr-un om de rând era James J. Braddock, supranumit „Cinderella Man", cel ce avea sa devină o legendă sportivă surprinzătoare, care urma să inspire lumea. La sfârșitul anilor '30, fostul boxer era învins, bătut, ghinionist, ca mai toata populatia americana. Ca mulți altii, Braddock nu mai știa ce să facă. Cariera lui părea încheiată, nu își mai putea plăti facturile, iar singurul lucru care mai conta pentru el, familia, era în pericol. In sinea lui, Jim Braddock a rămas însă la fel de hotărât. Condus de iubire, onoare și o doza incredibilă de curaj, a încercat sa transforme în realitate un vis imposibil.
Jerry Maguire (1996)
Jerry Maguire, un agent sportiv foarte important, face greșeala să scrie un memoriu despre activitatea companiei la care lucra: lucrurile pe care le gândim și nu le spunem. Ca urmare, este concediat fără ocolișuri. Și cum un ghinion nu vine niciodată singur, își va pierde și logodnica și clienții. Dar Jerry este un luptător și nu se dă bătut. Ajutat de Dorothy, o tânără contabilă care crede în el, Jerry începe să-și reclădească viața de la zero. Când totul părea pierdut, el pune mâna pe un client, Rod Tidwell, care îi pune o singură condiție: Să văd banii! Miza este foarte mare, iar Jerry știe că secretul acestei slujbe sunt relațiile personale. Astfel, începe lupta cu sine însuși, vrând să demonstreze că în viață nu contează doar banii.
Ali (2001)
În 1964, Cassius Clay, un nou boxer profesionist, care tocmai a câștigat medalia de aur la Olimpiadă, se impune pe scena boxului mondial. El reprezintă noua imagine a boxului reușind să deschidă drumul sportivilor afro-americani. Lucrurile iau o altă întorsătură în momentul în care viața lui personală și preferințele sale politice și religioase (înscrierea în Partidul Islamist, prietenia cu Malcom X, dar și preschimbarea numelui în Muhammad Ali) interferează cu cariera sa sportivă.