Povestea hitului „Jerusalema”, piesa care a cucerit întreaga lume

Află acum povestea impresionantă a piesei „Jerusalema”, care a făcut înconjurul Globului!

Ai ascultat piesa „Jerusalema” de atâtea ori și ai votat-o în Kiss Top 40, iar de săptămâni întregi aceasta ocupă prima poziție în clasament. Putem spune că această piesă este cu siguranță hitului anului, iar versurile profunde și spirituale, ritmurile gospel și provocările de pe TikTok au transformat această melodie într-un adevărat fenomen.

Melodia compusă de Master KG și interpretată de Nomcebo Zikode, a fost lansată anul trecut în noiembrie, iar de atunci, videoclipul s-a viralizat și a înregistrat peste 240 de milioane de vizualizări pe YouTube.

Care este povestea piesei?

Nimeni nu pariase inițial pe un astfel de succes, nici măcar autorii acestuia. Întregul fenomen, în limba zulu, a pornit din Angola.

Fenomenos do Semba, o companie din Angola, a distribuit prima dată acest clip, care imediat a devenit un imn panafrican și a lansat  #JerusalemaDanceChallenge, o provocare transmisă pe aplicații precum TikTok”, scria ziarul Quartz.

Dar melodia are și o dimensiune politică.

Anul trecut, violențele xenofobe din Africa de Sud au vizat comunitatea nigeriană, creând o tensiune diplomatică puternică între cei doi giganți ai continentului.

Cântărețul și compozitorul nigerian Burna Boy a spus la acea vreme că nu va mai pune piciorul în Africa de Sud până când guvernul acestei țări „nu se va trezi”. Iar acum, colaborarea sa cu un artist sud-african a calmat spiritele din ambele țări.

Iar imnul a fost însușit chiar și de președintele sud-african. Pe 24 septembrie, de Ziua Patrimoniului, Președintele Cyril Ramaphosa și-a chemat concetățenii să danseze pe Jerusalema.

„Jerusalema”, o odă închinată lui Dumnezeu

Cântecul gospel, lansat în Africa de Sud în noiembrie 2019, este de fapt o odă închinată lui Dumnezeu și un adevărat omagiu adus orașului sfânt Ierusalim care, aşa cum spun versurile „este casa mea, ghidează-mă, ia-mă cu tine, nu mă lăsa aici. Locul meu nu este aici, Împărăția mea nu este aici, ghidează-mă, ia-mă cu tine”. Și astfel, întreaga lume a fost copleșită de ritmul cântecului, de bucuria incomensurabilă pe care o emană și de acea puternică poftă de dans pe care o dezlănțuie.

Cine este Nomcebo Zikode?

După lansarea piesei „Jerusalema”, Nomcebo a devenit un adevărat star internațional. Artista africană, în vârstă de 26 de ani, și-a câștigat o comunitate uriașă de fani, în doar câteva luni, iar în luna august, aceasta și-a lansat și primul album „Xola Moya Wam”.

Nomcebo Zikode a acordat de curând un interviu exclusiv pentru Adevărul, în care a mărturisit că nu se aștepta ca piesa să devină atât de populară, mai ales la nivel mondial.

Mi s-a părut uimitoare reacţia oamenilor. Am plâns, pentru că este ceva incredibil pentru Africa de Sud şi mi-am spus: „Doamne, nu îmi vine să cred, toată lumea ascultă cântecul meu”. Şi acum am momente când plâng sau când râd când mă gândesc la impactul cântecului.”

Un alt lucru care a uimit-o pe tânăra artistă a fost faptul că oamenii au îndrăgit atât de mult o piesă în limba ei nativă, versurile nefiind în limba engleză.

Faptul că un cântec interpretat în zulu are un asemenea succes e o dovadă a limbajului universal al muzicii şi al emoţiilor transmise, indiferent de limba în care e interpretat un cântec. Muzica se simte, se trăieşte."

De asemenea, Nomcebo a povestit că piesa „Jerusalema” a apărut într-un moment emoționant din viața ei: „Când am înregistrat cântecul, nu eram foarte fericită, aşa că m-am gândit ca versurile să facă referire la faptul că îi cer lui Dumnezeu să mă ducă într-un loc unde e fericire şi bucurie."

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.