Chiar dacă pe unii sezonul rece îi sperie și îi îndeamnă să se adăpostească în casă, urmărind seriale, pentru alții, iarna este perioada perfectă pentru puțină mișcare. Totuși, pârtiile de schi nu sunt doar pentru profesioniști, așa că dacă ai chef ca iarna asta să înveți ceva nou, este momentul perfect.
Partea bună este că România nu duce lipsă de munți înalți, respectiv de domenii schiabile. Mai mult, acestea aduc anual la noi în țară o mulțime de turiști străini puși pe distracție.
Iată un top al stațiunilor montane din România, unde poți găsi pârtii bine puse la punct, peisaje superbe si unde, pe lângă schiat, te vei bucura de o vacanță pe cinste la aer curat.
Sinaia, județul Prahova
FOTO: ski-outdoor.ro
Sinaia are un domeniu schiabil de aproape 17 de kilometri, cu 16 părtii și trei trasee de schi. De asemenea, aceasta este stațiunea cu cea mai mare durată a sezonului de iarnă datorită faptului că la Cota 2000 zăpada se menține mai mult timp.
Amatorii sportului de iarnă au de ales între patru pârtii ușoare, opt de dificultate medie și trei partii cu nivel dificil. Cea mai lungă, pârtia Noua, are 2000 de metri lungime si are un grad de dificultate mediu.
Bușteni, județul Prahova
FOTO: domeniulschiabilkalinderu.ro
Probabil de pârtia Kalinderu au auzit chiar și cei care nu schiază. Kalinderu 1, de dificultate medie, are 1390 de metri, iar Kalinderu 2, are o dificultate medie spre grea și 1300 de metri. Ambele sunt dotate cu telescaun, baby ski și o banda de transport, iar Kalinderu 1 este iluminat, așa că aici se poate schia și seara.
În plus, este locul potrivit și pentru începători. La bază este și un Fun Park cu o partie pentru începători, iar pentru copii există un carusel, un tobogan și alte atracții care îi vor bucura cu siguranță.
Predeal, județul Brașov
FOTO: bizbrasov.ro
În fiecare sezon, mii de turiști aleg stațiunea Predeal pentru cei 7 kilometri de pârtii și în special, pentru pârtia Clăbucet – una din cele mai cunoscute din țară. Pe lângă aceasta, în zona mai există alte patru pârtii de dificultate ușoară și medie și una special pentru schiorii avansați.
Poiana Brașov, județul Brașov
FOTO: economica.net
Poiana Brașov are mai bine de 22 de kilometric domeniu schiabil, cu diferite grade de dificultate. Acestea sunt deservite de două telecabine, o telegondolă, cinci instalații de teleschi și două de telescaun, care le tranformă în cele mai căutate din țară.
Aici se găsește si una din cele mai lungi pârtii de la noi – Drumul Rosu – cu o lungime de 4752 de metri și cu un nivel de dificultate uțor, potrivită și pentrru începătorit. Cele dificile din stațiune sunt pârtia Lupului, cu o lungime de 2605 de metri, Sub Teleferic, de 2200 de metri și pârtia Kanzel, de 297 de metri.
Păltiniș, județul Sibiu
FOTO: romaniaturistica.ro
Situată la 1442 de metri altitudine, în Munții Cindrel, Păltiniș este cea mai veche stațiune montană din România. Aici se găsește partia de schi Oncești cu o dificultate medie, porțiuni mai line, dar și unele mai abrupte, cu o lungime de peste un kilometru. De asemenea, aceasta este dotată și cu nocturnă.
Domeniul include și un complex modern de schi si snowboard, care dispune de aproximativ 3.5 kilometri de pârtii, un Fun Park, dar și o școală de schi cu o pârtie special amenajată.
Rânca, județul Gorj
FOTO: FB The Good Vibe
În stațiunea din Munții Parâng stratul de zăpadă se depunde începând cu luna septembrie și se menține chiar și până în mai, așadar are cel mai lung sezon de schi. Zona cuprinde șase pârtii de schii de dificultate ușoară și medie, deservite de instalații de teleschi și o pârtie de săniuș special amenajată pentru copii.
Cârlibaba, județul Suceava
FOTO: trecator.ro
Satul Cârlibaba se află într-un decor montan sperb și este înconjurat de istorie. Acesta fost menționat pentru prima dată în anul 1629, în cronicile călugărilor de la Mănăstirea Putna.
În stațiune există două pârtii: Măgura 1, cu o lungime de 1008 metri, cu un grad de dificultate mediu și Măgura 2, de 535 de metri, cu același grad de dificultate. Ambele dispun de tunuri de producere a zăpezii artificiale.
Straja, județul Hunedoara
FOTO: alpinstraja.ro
La 7 kilometri de Lupeni, la o altitudine de 1445 metri se află stațiunea Straja, cu un domeniu schiabil de 26 de kilometri. Aici sunt amenajate 12 pârtii de schii, pe toate gradele de dificultate: patru de nivel ușor, șase de nivel mediu și două de nivel dificil.
Toate au instalații de transport pe cablu: teleschiuri, telescaun și o bandă transportoare, dar se poate folosi și telegondola din oraș. În plus, cinci pârtii au instalație de nocturnă, astfel că se poate schia până seara târziu. Aici se află Pârtia Straja, cu o lungime de 8100 de metri, una din cele mai mari din țară.
Șuior, județul Maramureș
FOTO: romaniaturistica.ro
Șuior este se numără printre cele mai atractive stațiuni din județ și merită o vacanță mai lunga pentru a te bucura și de tradițiile și obiceiurile specifice zonei.
În Șuior sunt 12 pârtii, însă domeniul schiabil nu este foarte mare, cea mai mare pârtie având o lungime de 2200 de metri. Cele mai multe sunt pentru schiorii experimentați, cea mai cunoscută fiind părtia Mogoșa, de 2200 de metri, cu un grad de dificultate ridicat.
Mădăraș, județul Harghita
FOTO: blog.travelminit.ro
Stațiunea Harghita-Mădăraș este situată în Munții Harghitei, la o altitudine de aproximativ 1675 metri și este considerate una din cele mai spectaculoase stațiuni de schi din Transilvania. Are șase pârtii cu diferite grade de dificultate, deservite de instalații de teleschi. Este o zonă liniștită, așa că este cautată nu doar de schiori, ci și de cei care își doresc câteva zile de relaxare.