Zece români care au schimbat lumea. Află acum povestea lor!

De Ziua Națională a României, iată 10 români care au schimbat lumea!

Poate că România este pusă la zid în anumite contexte și cu toții găsim lucruri care ne deranjează, dar de Ziua Națioanală celebrăm tot ce avem mai frumos. Dincolo de situațiile din viața cotidiană, țara noastra a avut și va avea în continuare oameni de valoare.

România a format oameni care au schimbat cu adevărat lumea, de la cercetători, la scriitori sau sportivi. Iată 10 dintre personalitățile care au reușit să uimească întreaga lume și care ne fac să fim mândri că suntem români.

Ioan Cantacuzino

Vaccinul lui Ioan Cantacuzino a revoluționat medicina. El a pus la punct o metodă de vaccinare antiholerică – metodă care se folosește și astăzi în țările unde mai există cazuri de holeră. În anul 1913, medicul a condus prima campanie masivă de vaccinare în focarele infecțioase, cunoscut în știință ca „Marea experiență românească”, care a salvat mii de vieți.

Mircea Eliade

Cine nu a auzit de „Mitul Eternei Reîntoarceri” sau de „Sacru și Profan”? Acestea reprezintă doar două dintre celebrele lucrări ale lui Mircea Eliade. Adolescenul miop, care și-a luat cu greu corigențele, a ajuns unul dintre cei mai mari scriitori, filosofi și istorici ai religiilor.

Lucrările lor au fost traduse în multe limbi și au făcut înconjurul lumii. La rândul său, Eliade a fost un adevărat erudit, vorbind fluent 5 limbi stăine (română, franceză, germană, italiană, engleză) și cunoștea destul de bine alte 3 limbi străvechi: ebraică, persană și sanscrită.

Emil Racoviță

Emil Racoviță, primul român care a ajuns în Antarctica, a pus piatra de temelie a biospeologiei, știința care studiază fauna și flora peșterilor. În 1920, tot el a întemeiat la Cluj primul Institut de Speologie din lume, adevăratul centru al cercetărilor biospeologice mondiale.

Visele și spiritul său de aventură l-au purtat în Insulele Baleare, Caraibe, America Latină și Europa. El a semnat, în 1907, actul de naștere a biospeologiei, definită de el ca știință a formelor de viață din subteran, prin publicarea studiului „Essai sur les problemes biospeologiques”.

George Emil Palade

George Emil Palade a fost un medic și om de știință american, de origine română, el fiind nucleul biologiei celulare la nivel mondial. Este, de asemnea, și primul român care a câștigat Premiul Nobel. El a fost recompensat cu râvnitul premiu pentru Fiziologie și Medicină, în 1974, iar în 1986 a primit, în SUA, „Medalia Națională pentru Știință”.

Nicolae Păulescu

Fără cercetările lui Nicolae Păulescu, cu siguranță, viața celor care suferă de diabet ar fi arătat altfel. El a descoperit pentru prima oară insulina, în 1921. De asemenea, a demonstrat eficiența acestei substanțe în reducerea hiperglicemiei și care a folosit insulina pentru tratarea diabetului.

Nadia Comăneci

Zecele Nadiei Comăneci de la Olimpiadă a scris istoria României. La doar 14 ani, Nadia a devenit o adevărată stea a Jocurilor Olimpice de Vară din 1976, de la Montreal. Nu numai că a fost prima gimnastă care a obținut scorul maxim, de șapte ori, dar a și câștigat trei medalii de aur.

Astfel, „Zeița de la Montreal”, este considerată una dintre cele mai bune sportive ale secolului 20 și este primul sportiv român inclus în International Gymnastics Hall of Fame.

Henri Coandă

Avionul cu reacție al lui Henri Coandă reprezintă una dintre cele mai importante realizări tehnologice din istorie. A fost un academician, inginer, pionier de aviație, fizician, inventator al motorului cu reacție și descoperitor al efecului care îi poartă și numele care cu siguranță aduce cinste României.

Ana Aslan

În ianuarie 1952, medicul Ana Aslan înființa primul institut de geriatrie din lume, care îi poartă și numele. În același an, tot ea a inventat formula Gerovital H3, brevetată în 30 de tări. Produsele sale au ajuns cunoscute în întreaga lume și au fost folosite de nume cu rezonanță precum Charles de Gaulle, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Tito, Marlene Dietrich, Charlie Chaplin și Salvador Dali.

Constantin Brâncuși

Prin creațiile sale, Constantin Brâncuși a adus o schimbare de paradigmă în arta plastică modernă. Sculptorul a evadat din tiparul liniilor și formelor clasice și a inovat prin retrasarea liniilor trecutului în forme până atunci nemaivăzute.

Traian Vuia

În 1906, inventatorul Traian Vuia a reușit la Montesson, Franța, primul zbor din istoria omenirii cu un aparat mai greu decât aerul, care s-a ridicat de la sol prin mijloace proprii.

Avionul realizat de el, cunoscut sub deumirea Vuia 1, era cosiderat de autorul său un „aeroplan-automobil”. A fost construit dintr-un cadru de țevi de oțel, cu aripi de pânză bombate. Motorul funcționa cu anhidră carbonică pe post de combustibil, iar trenul de aterizare era realizat din patru roți cu peuri. Acesta avea o singură alice și în total, cântărea 250 kg.

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.