Mult așteptatul vaccin anti-COVID-19 urmează să ajungă și în România. Primele 1,3 milioane de doze, dintr-un total de 10 milioane cumpărate de autorități, ar trebui să sosească în țară în ianuarie 2021.
Acestea se vor injecta în doză dublă și vor fi de ajuns doar pentru primele aproximativ 600.000 de persoane, aflate în prima etapă de vaccinare. În această categorie se încadrează cadrele medicale, dar și angajații din centrele sociale.
În a doua etapă, vor urma salariații care lucrează în domenii cheie, de care depide buna desfășurare a vieții de zi cu zi și categoriile vulnerabile. Iar abia în a treia etapă, se va trece la imunizarea generală a populației, care probabil va avea loc la primăvară.
Cu toate acestea, nu oricine poate primi serul împotriva coronavirus. Potrivit lui Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, cei care au virusul activ și femeile însărcinate nu se pot vaccina. De asemenea, există precauții și pentru cele care au născut, pentru persoanele bolnave de cancer sau cele care suferă de boli autoimune.
În cazul celor care au fost infectați deja cu coronavirus și au căpătat anticorpi nu ar mai fi necesară injectarea. „Aşteptăm să vedem recomandările clare ale Agenţiei Europene a Medicamentului”, a explicat medicul militar Valeriu Gheorghiță.
El a mai precizat că vaccinul este o metodă sigură pentru imunizare. Până în acest moment, testele arătat că după patru luni de la administrarea primei doze, nivelul anticorpilor este foarte stabil și că putem vorbi despre o imunitate durabilă oferită de vaccin. În plus, cei care au trecut prin boală și au făcut o formă medie sau gravă ar fi imuni la COVID-19 pentru aproximativ 90 de zile.