Întreaga întâmplare a fost observată de directorul aeroportului ieșean, Romeo Vatră.
După un show aeronautic, directorul Vatră a observat că în stația de taxi din fața terminalului T3 erau refuzați doi călători de taximetriști.
„Fiind o oră de trafic intens la aeroport, știind că taximetriștii au această practică de a refuza cursele scurte, am oprit să-i întreb încotro merg. Pasagerii, turiști italieni, mi-au confirmat că nu vrea nimeni să-i ia, când mi-au spus că vor să ajungă în Piața Unirii, mi-am dat seama că acesta e motivul real al refuzului, nefiind o cursă profitabilă pentru taximetristi”, povestește Romeo Vatră.
S-a oferit să-i ducă el și din discuții a aflat că italienii au venit într-un city break la Iași pentru că au auzit că e un oraș frumos, prețurile sunt mici și merită vizitat.
„Care este prima impresie pe care și-o fac puținii turiști în momentul în care ajung în Iași și nu reușesc să ia un taxi până în oraș?
Modul în care înțeleg unii taximetriști să își facă treabă lasă mult de dorit, fiind un fenomen pe care îl am în vizor de când am venit la Aeroport. Noaptea, au obiceiul să „agațe” clienții în terminal, caută pasagerii care au nevoie să ajungă în localități mai îndepărtate, nerespectând regula de a sta în mașină și de a lua comenzile în ordinea în care apar clienții.
Trebuie să menționez că Aeroportul Iași nu are niciun contract sau protocol cu firmele de taximetrie locale sau cu firme de transport local.
Am o veste proastă pentru taximetriștii care se dau zmei pe aeroport. Îi cunoaștem. De câteva săptămâni îi monitorizam și centralizăm pe toți cei care pleacă de la mașină și caută clienți prin terminale și pe cei care refuză clienți. Baza de date cu numerele de înmatriculare ale mașinilor lor este la zi”, mai adaugă șeful aeroportului ieșean.
Acesta mai transmite că până la finalul lunii noiembrie se va propune un regulament de acreditare și operare servicii de taximetrie la aeroport. De asemenea, taximtriștii care „au călcat strâmb” până la data aprobării regulamentului va trebui să își caute alte locuri în care să își abordeze clienții.
„Pe turiștii italieni i-am adus în Piața Unirii, free-ride din partea aeroportului, recomandându-le locuri pe care le pot vizita, ce restricții legate de covid sunt în vigoare în Iași și insistând să nu rateze expoziția de flori de toamnă de la grădina botanică. Sper să aibă o experiență plăcută în Iași, să povestească și altora că se merită să vină la Iași, cel puțin pentru un city break”, a conchis directorul Vatră, pe pagina personală de Facebook.