Boc vrea interzicerea centralelor de apartament în blocurile noi din Cluj-Napoca

„Un bloc cu șase apartamente să aibă o singură centrală, nu șase”

Primarul Clujului, Emil Boc, spune că se gândește la soluții prin care clujenii să se convingă singuri că e mai avantajos să rămână în continuare la sistemul de termoficare centralizată sau să renunțe la centrale de apartament și să se rebranșeze. Cu toate acestea, edilul spune că nu va fi interzisă debranșarea.

„Avem 21.000 de familii conectate la sistemul de termoficare. Cei cu venituri mici vor primi compensații între 10 și 100%, iar cererile se pot depune până în 20 noiembrie.

Pentru cei cu venituri normale, acum se află la ARNE în discuție prețul gigacaloriei. Pe de altă parte avem o discuție consistentă cu Guvernul în ultimele două săptămâni și o să am o întâlnire în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România cu primul ministru, pentru a discuta situația de termoficare la nivel național.

După aceea vom intra în Consiliul Local cu prețul de producție al gigacaloriei și cu susținerea financiară pe care o vom acorda sistemului de termoficare.

În 2020, aveam o subvenție de 21 de milioane de lei, aproape 6 milioane de euro în fiecare an. Avem resurse financiare pentru a acorda subvenționarea gigacaloriei, dar suma finală o vom avea după discuțiile cu Guvernul”, a declarat primarul Boc în cadrul unei ședințe a Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca.

Clădirile noi vor alege: Termoficare centralizată sau centrală de bloc

Primarul Boc a mai spus că propune ca viziune pentru anii care urmează prioritizarea sistemului de termoficarea față de orice alt sistem alternativ, ținând cont de nevoia reducerii gradului de poluare, de atragerea de fonduri europene și de a căuta soluții alternative.

De asemenea, edilul a mai spus că urmărește ca prin rebranșarea clujenilor la sistemul centralizat aceștia să aibă facturi mai mic la încălzirea, mai ales că prețul la gaze a crescut exponențial.

Emil Boc spune că toate blocurile noi vor alege să se conecteze la sistemul de termoficare sau să își facă centrale proprii.

„Un bloc cu șase apartamente să aibă o singură centrală, nu șase, cu tendință de eliminare și a centralelor și conectare la sistemul de termoficare, pe măsură ce sistemul de termoficare se extinde. Obiectivul Regiei de Termoficare este să îi readucă pe cei care au plecat și să se extindă în marile zone de dezvoltare ale Clujului.

Toate proiectele pe care Primăria le va gestiona vor fi conectate la sistemul de termoficare”, a mai spus Emil Boc.

Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.