7 cărți care ne-au captat atenția în 2021 și de care te poți bucura în perioada de vacanță

Uneori, o carte bună este tot ceea ce ai nevoie pentru a-ți schimba starea de spirit sau pentru a te relaxa.

În această vacanță de sărbători (și oricând ai timp liber), dacă ai visat la momentele în care stai în vârful patului citind, cu o cană de ciocolată caldă alături, ți-am pregătit o listă de cărți interesante, care te vor purta în lumi diferite și-ți vor îmbogăți imaginația.

Multe dintre opțiunile noastre sunt apărute în 2020-2021, iar lista rămâne deschisă pentru completări și sugestii, pe care abia așteptăm să le auzim de la voi.

Între două lumi (Amintiri dintr-o viață suspendată) de Suleika Jaouad

Suleika Jaouad este scriitoare, jurnalistă și speaker motivațional (apropo de asta, trebuie să vezi discursul ei de la TED din 2019). Când avea 22 de ani, ea a fost diagnosticată cu leucemie mieloidă acută și a scris despre boala ei în seria „Life, Interrupted”, distinsă cu Premiul Emmy, pentru New York Times. În prezent, la 33 de ani, autoarea a lansat o carte despre experiența ei, primită cu brațele deschise de public și recompensată cu critici pozitive. 


„O poveste scrisă cu măiestrie, care te emoționează și te marchează. Observațiile lui Suleika Jaouad de­spre sine, despre comuniunea cu cei din jur, despre incertitudinea viitorului pot rezona cu oricare dintre noi, fie că ne-am confruntat cu un astfel de diagnostic sau nu”, notează, spre exemplu The Washington Post, în timp ce Elizabeth Gilbert a spus - „O carte emoționantă și pasionantă, așa cum nu am mai citit vreodată. Îmi voi aminti aceste rânduri mult timp de acum înainte, pentru că Suleika Jaouad mi le-a întipărit în inimă.”

Cartea urmărește aventura Suleikăi cu boala și jurnalul ținut de ea, unde consemnează încercările la care este supusă. Când, după patru ani, primește în sfârșit vestea că nu mai suferă de cancer, descoperă că vindecarea sufletească de abia acum începe. Dorința de a se reintegra în lumea celor sănătoși o îndeamnă să pornească într-o lungă călătorie cu mașina, împreună cu terierul ei. Pe drum, îi întâlnește pe câțiva dintre noii prieteni cu care corespondase despre boală și nu numai. În comuniunea cu ei își găsește speranța și puterea de a începe o nouă viață.


Interpretul de maladii de Jhumpa Lahiri

Autoarea reușește să creeze povești sublime, unde istoria Indiei se împletește cu destinele personajelor principale, în cele mai neașteptate moduri. Scriitoarea americană de origine bengaleză vorbește despre căsnicii nefericite, război civil sau cum este să te simți străin, în orice țară sau în propria viață. Spre exemplu, Doamna Sen ajunge în Statele Unite după ce soțul ei a primit un post de profesor universitar. Scrisorile pline de admirație primite de acasă nu fac decât să-i accentueze singurătatea, contrabalansată doar de legătura ei cu simpaticul puști Eliot.

Conservatorul Sanjeev se căsătorește cu Twinkle, care fumează, dă petreceri în noua lor casă și se încăpățânează să păstreze toate nimicurile uitate de foștii proprietari. Cine va câștiga lupta de putere în cuplu? Kapasi lucrează ca interpret pentru un doctor care nu vorbește limba pacienților săi. În timpul unei singure după-amieze, se îndrăgostește de doamna Das – să fie, oare, doar o fantezie?

Sufletul tău va călători alături de fiecare istorisire în parte și nu vei reuși să lași cartea din mână până la final. 


Beautiful World, Where Are You de Sally Rooney

Sally Rooney are doar 30 de ani, dar deja a atras atenția lumii întregi cu romanele sale: „Oameni normali” și „Conversații cu prieteni.” Primul a fost transformat și într-un serial sexy și romantic. Autoarea are un stil foarte natural și erotic de a scrie, fără să fie vulgară, iar poveștile sale rezonează cu mulți oameni. Cea mai recentă carte lansată, „Beautiful World, Where Are You”, se axează tot pe relații și spune povestea a patru prieteni.

Alice, scriitoare, îl întâlnește pe Felix care lucrează într-un depozit, și-l întreabă dacă vrea să meargă cu ea la Roma. În Dublin, prietena ei cea mai bună, Eileen, trece printr-o despărțire și începe iar să flirteze cu Simon, un bărbat pe care-l știe din copilărie. Toți patru sunt încă tineri, dar viața îi ajunge din urmă. Toți se doresc unul pe altul, se apropie și se despart. Fac sex, își fac griji cu privire la sex, la prietenia dintre ei, cât și de lumea în care trăiesc. Vor găsi ei vreo modalitate prin care să creadă la o lume mai bună?


Klara si Soarele de Kazuo Ishiguro

Primul roman lansat de autor după ce a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură în 2017. Acțiunea poveștii este plasată într-o lume distopică, care o are în centru pe Klara, o inteligență artificială construită cu scopul de a le ține companie copiilor și adolescenților. Klara ajunge să fie cumpărată de Josie, o adolescentă singuratică. Soarele devine un element central în prietenia lor (Klara se încarcă la soare), iar descrierea acesteia ar distruge din farmecul cărții, cât și din meticulozitatea detaliilor cu care a fost scrisă. Cert este că firul roșu al poveștii trasează o întrebare veche și nouă în același timp - ce înseamnă să iubești?

Pentru a crește curiozitatea, lăsăm o recenzie a celor de la NPR: „Unul dintre cele mai emoționante sș mai profunde romane scrise de Ishiguro. Îndrăznesc să declar „Klara și Soarele” o capodoperă, una care vă va face să vă gândiți la viață, la fragilitatea în fața morții, la harul mântuitor al iubirii – pe scurt, la tot ce contează.”


Copiii de pe Volga de Guzel Iahina

Chiar dacă este un stereotip, pare că rușii au scrisul în sânge și se descurcă fascinant în această artă, chiar și în contemporan. Autoarea Guzel Iahina confirmă cu brio teoria (generalistă, ce-i drept). După ce a lansat romanul „Zuleiha deschide ochii”, o poveste impresionantă plasată în geroasa Siberia, unde ai sentimentul de frig tot timpul cât o citești, Iahina a revenit cu o nouă carte, la fel de bună, „Copiii de pe Volga”.

„Am vrut să vorbesc despre lumea coloniilor germane de pe Volga — vibrantă, aparte, vie — o lume creată cândva de oameni veniți din altă țară și pierdută astăzi în negura timpului. Dar este și o poveste despre cum poate o mare dragoste să nască spaime în sufletul nostru și totodată să ne ajute să le depășim”, descrie Guzel povestea.

Iakob Ivanovici Bach, profesor în satul german Gnadental de pe Volga, duce o viață simplă, anonimă. Într-o zi, este chemat pe celălalt mal al fluviului ce „împarte lumea în două“ să-i dea lecții unei tinere fragile și timide, Klara, fiica unui straniu personaj Udo Grimm. Nu e deloc surprinzător că între cei doi se înfiripă o poveste de iubire. Este însă singurul fapt previzibil din acest roman amețitor, căci în clipa următoare istoria dă năvală, răsturnând reguli și destine, realitatea capătă accente supranaturale, adevărul nu mai este același și totul se topește într-o grandioasă epopee din ritmul căreia nu te mai poți desprinde.


Will de Will Smith și Mark Manson

Will Smith nu mai are nevoie de nicio introducere, iar dacă totuși vrei să-i cunoști destinul mai bine, atunci autobiografia lui este fix ceea ce ai nevoie. Oprah a descris-o ca „cea mai bună carte autobiografică pe care a citit-o”, iar adevărul este că vânzările sale și-au spus cuvântul în această direcție. Scrisă cu ajutorul lui Mark Manson, autorul bestsellerului „Arta subtilă a nepăsării”, cu vânzări de milioane de exemplare, „Will” este povestea modului în care un om reușește să-și stăpânească propriile emoții, scrisă ca să-i ajute pe cei care caută să realizeze același lucru. 

Așa cum se mai arată în descriere, doar câțiva dintre noi vom cunoaște vreodată presiunea interpretării pe cele mai mari scene ale lumii, pentru cele mai mari mize, însă cu toții putem înțelege că uneori e nevoie să renunțăm la carburantul care ne-a adus până într-un punct al evoluției personale, dacă vrem să ne continuăm călătoria. Combinația dintre o perspectivă înțeleaptă asupra valorilor universale și o poveste de viață extraordinar de amuzantă, poate chiar uluitoare, face ca „Will” să fie, la fel ca autorul său, o lucrare unică.


Acolo unde cântă racii de Delia Owens

The Times îl descrie ca un „roman care-ți taie răsuflarea”, iar The New York Times spune că este un roman de „o frumusețe tulburătoare.” Povestea se desfășoară în Barkley Cove, un orășel liniștit de pe coasta Carolinei de Nord, unde zvonurile despre Fata Mlaștinii au circulat mulți ani.

Așa că, în 1969, când frumosul Chase Andrews este găsit mort, localnicii bănuiesc imediat că a fost ucis de Kya Clark, adevăratul nume al Fetei Mlaștinii. Însă Kya nu este nici pe departe sălbăticiunea pe care și-o închipuie lumea.

Sensibilă și inteligentă, a supraviețuit singură în mlaștinile cu vegetație luxuriantă de pe malul oceanului, împrietenindu-se cu pescărușii, descoperind bogăția nesfârșită a pădurilor brăzdate de canale și învățând lecții de viață accesibile doar celor care trăiesc în natură. Într-o bună zi, Kya simte înfiripându-se în sufletul ei dorința de a fi iubită, iar când doi tineri din oraș sunt atrași de frumusețea ei neobișnuită, viața i se schimbă complet, căpătând un alt sens. Dar, nu după mult timp, ceva cu totul neprevăzut îi sfărâma noua existență.


Web radios

Vrei să fim prieteni?

Abonează-te și rămâi conectat cu cele mai hot subiecte din muzică și entertainment.